Πρωτοφανές το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στην παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας στη Φιλιππιάδα, οι νέες και οι νέοι να παρελαύνουν ενώπιον των επισήμων και ενώπιον των πολιτών που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια, υπό τα σφυρίγματα των καθηγητών ους, οι οποίοι ακολουθούσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες με μία σφυρίχτρα στο σόμα, λόγω έλλειψης μουσικής.

Συνέβη κι αυτό. Όλοι όσοι παρακολούθησαν την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, έμειναν έκθαμβοι …με την πρωτοτυπία να μην υπάρχει όχι μόνο μουσική μπάντα να παιανίζει, αλλά ούτε καν κάποιο ηχείο να παίζει μουσική με τα τραγούδια της …Σοφίας Βέμπο για να παίρνουν βηματισμό οι παρελαύνοντες, οι οποίοι έπαιρναν βηματισμό από τις σφυρίχτρες των καθηγητών τους –όσοι δηλαδή μπορούσαν να ακούσουν τη σφυρίχτρα, γιατί ι περισσότεροι δεν την άκουγαν και πήγαιναν τα βήματά τους όπως νόμιζαν ότι είναι καλύτερα (μάθαμε ότι κάποιες –μεγάλες- τάξεις μαθητών και μαθητριών παζάρεψαν την παρέλασή τους και τελικά πείσθηκαν από τον επικεφαλής ότι θα πρέπει να παρελάσουν για να μη γίνουν ρεζίλι).

Πιθανότατα ούτε ο δήμος θα περίμενε τις αρνητικές αντιδράσεις που θα είχε η έλλειψη μουσικής κάλυψης της παρέλασης της μαθητιώσας νεολαίας. Η στήλη πάντως δέχτηκε σωρεία τηλεφωνημάτων για τη σοβαρή αυτή απουσία. Πολλοί δεν ήταν εκείνοι που αναφέρθηκαν στο ιστορικό της ύπαρξης της φιλαρμονικής του δήμου, η οποία ξεκίνησε επί δημαρχίας του Βησσάρη Χήτα, με πολλές μάλιστα υποσχέσεις. Η συνέχεια της ιστορίας δεν είναι τιμητική για τον δήμο, αφού η πρόσληψη μουσικού δεν ευνόησε την ύπαρξή της, μέχρι που εσίγησε εντελώς, με αποκορύφωμα τη φετινή παρέλαση της28ης Οκτωβρίου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διερωτήθηκαν γιατί ο δήμος δεν προέβλεψε την ύπαρξη μουσικής στην δεύτερη, από ιστορικής σημασίας, σοβαρή εκδήλωση που πραγματοποιείται πανελλαδικά. Και θα μπορούσε να το κάνει αν μετακαλούσε κάποια μουσική μπάντα από όμορους δήμους, ή αν άλλαζε την ώρα των εκδηλώσεων και ερχόταν συμφωνία με την μουσικά μπάντα του Θεσπρωτικού.

Αρκετοί τέλος αναρωτιούνται γιατί ο δήμος δεν συνεννοήθηκε με τη μουσική μπάντα του εδρεύοντος στη Φιλιππιάδα συλλόγου «φίλων της μουσικής» ώστε να καλύψει την εκδήλωση. Να σημειώσουμε ότι ο εν λόγω σύλλογος δραστηριοποιείται εδώ και κάμποσον καιρό στο δήμο Ζηρού και με δικά του έξοδα και με δικά του όργανα κινείται και καλύπτει μερικές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα την εκδήλωση που έγινε στο Γυμνότοπο στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου –και μάθαμε ότι οι εντυπώσεις και οι κριτικές ήταν πολύ θετικές.

Και με την ευκαιρία να υπομνήσουμε και πάλι στους υπεύθυνους του δήμου, ότι πρέπει να υπάρχουν τα μουσικά όργανα τα οποία χρησιμοποιούσαν οι συμμετέχοντες στη μουσική μπάντα της Φιλιππιάδας. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι απέγιναν αυτά τα όργανα. Υπάρχουν ακόμα, δεν υπάρχουν; Και αν είναι δύσκολο να βρεθούν, καλά είναι ο δήμος (Ζηρού πλέον) να προσφύγει στη δικαιοσύνη να τα διεκδικήσει.

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)