Για Ένα Ξεχασμένο Μνημείο…

Στους Πρεβεζάνους Εβραίους που εξαφανίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Χίτλερ, αναφέρεται ο επιστολογράφος μας Σπύρος Σίσκας και ζητάει από όλους ανεγερθεί μνημείο στη μνήμη τους. Επισημαίνει ότι από το 1842 υπάρχει καταγεγραμμένη στα μητρώα του δήμου Πρέβεζας γέννηση ευραιόπουλου. Γράφει ο επιστολογράφος μας: «Μνήμη. Μνήμη ιστορική. Αποκαλυπτήρια μνημείου Άμαχου Πληθυσμού Πρέβεζας στις 25 Οκτωβρίου 2015 που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια τoυ Β Παγκοσμίου πολέμου μέχρι την Απελευθέρωση της Πρέβεζας στις 15/09/1944. Ένα μνημείο που άργησε. Συγκίνηση. Ρίγος. Δέος. Σεβασμός. Αποκατάσταση. Ιστορική. Ηθική. Και η ερώτηση. Προς όλους. Δήμο, πολιτικά κόμματα, ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς κλπ. … Για τους Πρεβεζάνους Εβραίους; Για τους 235 συμπατριώτες μας που τα ανθρωποειδή του Χίτλερ εξαφάνισαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης? Σιωπή; Απόκρυψη; Λήθη; Γι’ αυτούς ένα μνημείο; Ένα δάκρυ; Ένα λυγμό; Ένα κερί; Εβραϊκή Κοινότητα που δημιουργήθηκε πριν το 1800 από τις γύρω πόλεις και την Θεσσαλονίκη. Και το 1842 η πρώτη γέννηση Εβραίου που αναφέρεται στα μητρώα του Δήμου Πρέβεζας και αφορά τον Κοφινά Σιμαντώβ του Σαμουήλ. Μαζί ζούσαμε. Αδιάλειπτα. Χωρίς ιστορικές παύσεις. Σε πόλη πολυπολιτισμική. Που σεβότανε τις διαφορετικότητες εθνοτήτων, ομάδων, πολιτισμών. Η περηφάνια μας είναι αυτή. Η ανθρωπιά μας. Ο πολιτισμός μας. Έτσι ήταν η Πρέβεζα μας. Κι ακόμα έτσι είναι. Τιμούμε ανθρώπους και καταστάσεις. Πολεμάμε το κακό. Θωρακιζόμαστε στις καταστροφές. Πιστεύω και το πιστεύω βαθιά πως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και ιδεοληψίες στην ανέγερση μνημείου για τους Εβραίους Πρεβεζάνους συμπατριώτες μας που εξοντώθηκαν από τα ναζιστικά τέρατα. Ένα μνημείο που κι αυτό έχει αργήσει να έρθει και να στηθεί στην πόλη μας. Το χρωστάμε. Στην Ιστορία. Στην Ανθρωπιά. Στον Πολιτισμό. Για καθαρό βλέμμα. Προς την Ψυχή. Προς την Οικουμένη. Στην Ανοιχτότητα. ΥΓ: Μια μικρή αναθηματική πλάκα υπάρχει στην είσοδο του ΙΚΑ που γίνεται αναφορά στον χαλασμό τους. Θα ήταν αστείο να θεωρηθεί αυτό ως μνημείο.

Σπύρος Σίσκας»

 

Συγκρότηση Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη διαβούλευση της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας και των Συντονιστικών Επιτροπών των Ο.Μ.,  έγινε αναπλήρωση των παραιτηθέντων μελών και  συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή , το Σάββατο (24/10). Τα μέλη της νέας Ν.Ε. είναι κατ’ αλφαβητική σειρά τα ακόλουθα:

1. Δράκος Χαράλαμπος 2. Κακοσίμος Ηλίας 3. Καραγιάννη Σταυρούλα 4. Καμπουράκης Κώστας 5. Κορωναίος Γιάννης 6. Κωνής Δημήτρης 7. Μητροπάνος Νίκος 8. Παπαδήμας Βασίλης 9. Παπαδήμος Δημήτρης 10. Τζάκος Βαγγέλης.

Oμόφωνα εξελέγη η Γραμματεία της Ν.Ε.,  η οποία έχει την ακόλουθη σύνθεση :

Συντονιστής: Παπαδήμος Δημήτρης Αναπληρωτής : Κωνής Δημήτρης Μέλος: Καμπουράκης Κώστας  Μέλος: Καραγιάννη Σταυρούλα Μέλος: Τζάκος Βαγγέλης

 

● Δημοπρατήσεις οδικών έργων: Στη συνεδρίασή της την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε τη δημοπράτηση και των εξής έργων που αφορούν βελτίωση του οδικού δικτύου:

-Αποκατάσταση ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Φιλιατών (Τσαμαντά – Λια – Λεπτοκαρυά – Βροσύνα) Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 160.000 ευρώ

-Αποκατάσταση ζημιών 3ης  επαρχιακής οδού (τμήμα Ριζά – Χειμαδιό  Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ

-Κατασκευή γέφυρας επί της  τάφρου Τ2 στην περιοχή  Πολυδρόσου Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ

-Συντήρηση Ηλεκτροφωτισμού Οδικού Δικτύου Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 10.000 ευρώ

 

● Ανεξαρτητοποιήθηκαν τρεις νομαρχιακοί σύμβουλοι. Την ανεξαρτητοποίησή τους από την παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» ανακοίνωσαν τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι στην έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι Βασίλης Γιολδάσης και Κωνσταντίνος Γκούντας από την Άρτα και Χαράλαμπος Πάνης από την Πρέβεζα ανεξαρτητοποιήθηκαν από την παράταξη που είναι επικεφαλής η Υπουργός κα Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ήταν παρούσα στη συνεδρίαση, καταλογίζοντας ευθύνες στην κα Γεροβασίλη για μνημονιακή μετάλλαξή της, η οποία μετέτρεψε τη διακήρυξη της παράταξης με την οποία ζήτησαν την ψήφο του ηπειρώτικου λαού σε κείμενο κενό περιεχομένου και λόγια του αέρα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη αργά το απόγευμα η «Ήπειρος Ανατροπής» αναφορικά με την «ανεξαρτητοποίηση» των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης, σημειώνει πως θα ήταν συνεπές και ηθικό να παραιτηθούν.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η ανεξαρτητοποίηση από παρατάξεις της αυτοδιοίκησης, για λόγους που αφορούν κεντρικές πολιτικές επιλογές, αποδυναμώνει την ουσία της αυτοτέλειας, της προγραμματικής σύμπλευσης και της αγωνιστικής διεκδίκησης που χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει τα αυτοδιοικητικά σχήματα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Δεν θα επιτρέψουμε σε πρώην μέλη της παράταξης -για λόγους που αφορούν τις φιλοδοξίες και το πολιτικό μέλλον του κόμματός τους- να τραυματίσουν την παράταξη και να εμποδίσουν τον αγώνα μας να αλλάξουμε το αυτοδιοικητικό τοπίο στην Ήπειρο.

Συνεπές και ηθικό για ανθρώπους που έχουν θητεύσει στην αυτοδιοίκηση και την αριστερά θα ήταν να υποβάλλουν σύντομα και τις παραιτήσεις τους».

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)