Ρεπορτάζ: Ντόρα Βλάρα

 

Ποια η λειτουργία των παλιών Δημαρχείων σε Αμμοτόπο, Γοργόμυλο και Θεσπρωτικό

Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» όλοι οι μικρότεροι Δήμοι ενώθηκαν και συμπεριλήφθησαν σε έναν μεγαλύτερο, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Ξηροβουνίου στο Δήμο Άρτας ή ο Δήμος Ανωγείου στο Δήμο Ζηρού. Γνωστό αυτό… Αυτό που δεν είναι, όμως, γνωστό είναι τα Δημαρχεία, τα κτίρια που επί «Καποδίστρια» φιλοξενούσαν Δημάρχους και λοιπούς αρμόδιους, τι απέγιναν, ως τι λειτουργούν και ποια η χρησιμότητά τους σήμερα… Κάποια από αυτά στεγάζουν υπηρεσίες και κάποια άλλα έχουν βάλει λουκέτο αφήνοντας ανεκμετάλλευτο το χώρο.
Η αλήθεια είναι πως τότε είχαν δώσει μεγαλύτερη σημασία στο φαίνεσθε και τα Δημαρχεία χτιζόντουσαν το ένα μετά το άλλο, με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι φτιαχνόντουσαν δρόμοι… Είναι λοιπόν απορίας άξιον το τι απέγιναν μερικά από τα παλιά αυτά Δημαρχεία.
Τρία είναι τα παραδείγματα που θα αναφερθούμε. Το πρώτο είναι το
Δημαρχείο του Αμμοτόπου, στον τότε Δήμο Ξηροβουνίου. Σήμερα, στο πρώην αυτό, Δημαρχείο λειτουργεί το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών καθώς αξιοποιείται και σαν χώρος από τον πολιτιστικό Σύλλογο “Η Κιάφα” του Αμμοτόπου. Ο Αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Βλάρας μας είπε χαρακτηριστικά: ” Το Δημαρχείο στεγάζει το ΚΕΠ, το οποίο μεταφέρθηκε στο ισόγειο, λόγω του ότι υπάρχουν και ειδικές μπάρες για άτομα με αναπηρία. Απασχολούνται δύο άτομα τα οποία εξυπηρετούν τον κόσμο. Οι Δημότες θα πρέπει να γνωρίζουν πως οποιαδήποτε εργασία (έκδοση πιστοποιητικού κλπ.) γίνεται στο Δημαρχείο της Άρτας μπορεί να γίνει και στο παλιό Δημαρχείο του Αμμοτόπου. Επίσης ο συγκεκριμένος χώρος

 αξιοποιείται και από τον πολιτιστικό Σύλλογο του Αμμοτόπου “Η Κιάφα” για τις διάφορες εκδηλώσεις και γιορτές.” Στην ερώτηση, αν υπάρχει πιθανότητα να σταματήσουν να λειτουργούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες η απάντηση ήταν αρνητική και μάλιστα μας τόνισε ότι δεν υπολειτουργούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες αλλά το ακριβώς αντίθετο. Βέβαια σίγουρα υπάρχει αρκετός, αφού το κτίριο είναι διώροφο και διαθέτει και υπόγειο. Μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα και να αξιοποιηθεί κάθε τετραγωνικό μέτρο και με άλλες υπηρεσίες κλπ.
Λίγο πιο πάνω από τον Αμμότοπο θα βρούμε το Δημαρχείο Γοργομύλου, που ανήκει βέβαια σε άλλο Δήμο, σε αυτόν του Ζηρού. Εκεί βέβαια συναντάμε μία εντελώς διαφορετική εικόνα. Στο παλιό Δημαρχείο, ένα διώροφο κτίριο, δεν λειτουργεί πια τίποτα. Κανένα υπάλληλος, καμία υπηρεσία, καμία και η χρησιμότητα του κτιρίου. Εντελώς ανεκμετάλλευτο έμεινε μετά την ένταξη του Δήμου σε αυτόν του Ζηρού. Υπάρχουν άραγε σχέδια για την αξιοποίηση του κτιρίου; Ο Δήμαρχος του Δήμου Ζηρού κ, Γιολδάσης μας είπε σχετικά:

 

« Το Περιφερειακό Ιατρείο Γοργομύλου στεγάζεται σε ιδιωτικό κτίριο, και αφού υπάρχουν προτάσεις για την εύρεση χώρων του Δήμου, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να μεταφερθεί το Περιφερειακό Ιατρείο στο παλιό Δημαρχείο του Γοργομύλου». Σίγουρα είναι ένα πολύ σημαντικό σχέδιο και ελπίζουμε να μπει σύντομα σε εφαρμογή. Ακόμη ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος για να φιλοξενήσει κι άλλες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα το ΚΕΠ της περιοχής που μέχρι στιγμής λειτουργεί στο Σχολείο.

Άλλο ένα παλιό Δημαρχείο που δεν έβαλε λουκέτο στις πόρτες του αλλά άλλαξε τις λειτουργίες τους με τον «Καλλικράτη» είναι και αυτό του Θεσπρωτικού. Παραμένει στον εσωτερικό του χώρο σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τα υπόλοιπα κτίρια. Οι υπηρεσίες που λειτουργούν είναι το Ληξιαρχείο, η Ύδρευση (όπου απασχολούνται δύο άτομα)

Πληρωμή τελών, η Υπηρεσία Καθαριότητα, που αφορά τα χωριά του πρώην Δήμου Θεσπρωτικού, Ανταποκριτές του ΟΓΑ του πρώην Δήμου, καθώς στο συγκεκριμένο κτίριο υπάρχουν και τα Δημοτολόγια της περιοχής. Ο κ. Ζήκος Ρεμπής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του τέως Δήμου Θεσπρωτικού ανέφερε σχετικά : « Υπάρχουν ιδέες για την αξιοποίηση του παλιού Δημαρχείου και με την εμπλούτισή του με περισσότερες υπηρεσίες, τις οποίες έχουμε συζητήσει με τον Δήμαρχο και έχουμε και εξετάζουμε με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να υ

λοποιηθούν. Για παράδειγμα, μία ιδέα είναι να έρχεται ο γεωπόνος ανά 10-15 μέρες και να παρέχει τις υπηρεσίες του και στο παλιό Δημαρχέιο. Γενικά, οι υπηρεσίες που υπάρχουν στη Φιλιππ

ιάδα να έρχονται ανά κάποιο τακτό χρονικό διάστημα στην περιοχή για να διευκολύνονται και οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στα κεντρικά σημεία.» Για τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες μας είπε: «Όλες οι υπηρεσίες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στο παλιό Δημαρχείο δουλεύουν πολύ καλά, και η καθαριότητα και τα Δημοτολόγια που εξυπηρετούν μέχρι την Κρανιά.» Όσο για το αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες τόνισε: « Φαντάζομαι πως δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν, άλλωστε υπάρχει και η δέσμευση από τον Δήμαρχο πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.»

Το θέμα είναι πως, αφού είχαν δοθεί τόσα χρήματα για να χτιστούν τα κτίρια αυτά που θα χρησίμευαν ως Δημαρχεία και ξεφύτρωνα το ένα μετά το άλλο πιο γρήγορα απ’ ότι δρόμοι και έργα ύδρευσης, τουλάχιστον ας φροντίσουν οι αρμόδιοι πέρα από τις υπηρεσίες που ήδη λειτουργούν, και που ελπίζουμε να συνεχίσουν να λειτουργούν, να εξετάσουν τους χώρους και κατά πόσο θα μπορούσε να στεγαστεί και κάποια υπηρεσία. Ιδέες σίγουρα υπάρχουν και σκέψεις που για να υλοποιηθούν, σημαντικό μειονέκτημα είναι η μη εύρεση χώρου. Για παράδειγμα ένας γυναικείος τοπικός συνεταιρισμός, γιατί να μην στεγαστεί σε ένα από αυτά τα κτίρια; Ή οτιδήποτε άλλο θεωρείται άμεση ανάγκη … Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να ενδιαφερθούν για το θέμα και να πράξουν αναλόγως αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δημόσια κτίρια…

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
«Αραχνιάζουν» τα παλιά Δημαρχεία;, 4.0 out of 5 based on 1 rating