Η είδηση μπορεί να είναι ευχάριστη για την Ήπειρο, δεν είναι όμως ευχάριστη για το νομό Πρέβεζας, παρ’ ότι η κτηνοτροφία είναι από τις βασικές ενασχολήσεις των κατοίκων, ειδικά στα ορεινά χωριά. Και η είδηση λέει ότι το κτηνοτροφικό πάρκο πρόκειται να γίνει σε περιοχή του Συρράκου-Καλαρρυτών Περιστερίου Ιωαννίνων (πολύ ενδιαφέρουσα είναι η συνέντευξη που πήρε η καλή συνάδελφος Βίκυ Καινούργιου από τον προϊστάμενο του ζωικής παραγωγής του ΤΕΙ Άρτας Ιωάννη Σκούφο και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΗΧΩ της Άρτας»).

Δεν διαφωνούμε με την τοποθεσία στην οποία πρόκειται να γίνει το κτηνοτροφικό πάρκο, διαφωνούμε όμως με τη στασιμότητα που δείχνουν οι τοπικοί (σε επίπεδο νομού εννοείται) παράγοντες για την εξασφάλιση του προνομίου της δημιουργία του συγκεκριμένου εγχειρήματος στο νομό.

Από τη συνέντευξη του κ. Σκούφου, διαπιστώνει κανείς τα οφέλη που έχει η ευρύτερη περιοχή από τη δημιουργία του κτηνοτροφικού πάρκου. Η μελέτη που ήδη έχει εκπονηθεί, προβλέπει την εκτροφή 13.500 προβάτων και αιγών σε μία έκταση 32.000 στρεμμάτων και θα παράγονται προϊόντα μοναδικά για την Ήπειρο, αφού η δημιουργία του κτηνοτροφικού πάρκου γίνεται με τη συμμετοχή του ΤΕΙ Ηπείρου, δηλαδή της Άρτας.

Έτσι ενώ έχουν τα πράγματα, γιατί δεν θα πρέπει οι τοπικοί φορείς, νομαρχία, δήμος Ζηρού, κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, μεμονωμένοι κτηνοτρόφοι, να ενεργοποιηθούν και να υποδείξουν ως δεύτερο τόπο δημιουργίας κτηνοτροφικού πάρκου την Κρανιά, όπου εκτρέφονται και τα περισσότερα ζώα. Ούτε ο αριθμός των ζώων είναι απρόσιτος, ούτε τα απαιτούμενα στρέμματα γης, γνωστού όντος ότι η Κρανιά διαθέτει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ζώων και πολύ περισσότερα στρέμματα γης.

Και φυσικά δεν λέμε να μη γίνει το κτηνοτροφικό πάρκο στην επιλεγείσα περιοχή του Συρράκου-Καλαρρυτών- Περιστερίου. Λέμε και επιμένουμε όμως να επιλεγεί και ένας άλλος τόπος ότου θα γίνει το δεύτερο κτηνοτροφικό πάρκο. Χρειάζεται όμως επίμονη και επίπονη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το νομού και ιδιαιτέρως απαιτείται η παρέμβαση της αυτοδιοίκησης, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Και φυσικά η προσπάθεια αυτή να γίνει σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ηπείρου.

Το λέμε και πάλι. Η Κρανιά μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική επιλογή για όλον το νομό Πρέβεζας και ευρύτερα για την νότια Ήπειρο, επειδή στην τοπική αυτή κοινότητα εκτρέφονται πολλά ζώα. Είναι ευκαιρία να μη μιλάμε μόνο για εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα, ειδικά της κτηνοτροφίας, αλλά για την αναζωογόνηση της περιοχής, αφού τα πρωτοποριακά προϊόντα που θα παράγονται θα έχουν μεγάλη ζήτηση.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)