Για το αλαλούμ που επικρατεί με τις γεωτρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν γίνει χωρίς την άδεια των αρμοδίων υπηρεσιών, είναι στους περισσότερους γνωστό. Εκείνο όμως που γνωρίζουν μόνο οι ενδιαφερόμενοι, άντε και λίγοι μυημένοι, είναι ότι επανειλημμένα έχει δοθεί από την πολιτεία παράταση νομιμοποίησης των γεωτρήσεων, πλην όμως οι ιδιοκτήτες τους έδειξαν παντελή αδιαφορία.

Τα πράγματα με τη σειρά τους έχουν ως εξής. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες των γεωτρήσεων να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες αι χωρίς καμία επιβάρυνση να νομιμοποιήσουν τη γεώτρησή τους. Τον Οκτώβριο οι προσερχόμενοι θα έπρεπε να καταβάλουν πρόστιμο 50 ευρώ, τον Νοέμβριο 100 ευρώ και τον Δεκέμβριο 150 ευρώ. Από το νέο έτος το πρόστιμο θα είναι 1000 ευρώ για κάθε ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να νομιμοποιήσει τη γεώτρηση.

Και πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν νομιμοποίησαν τη γεώτρηση στα χρονικά περιθώρια που δεν θα είχαν καμία επιβάρυνση και προσέφυγαν στους δημάρχους, οι οποίοι με της σειρά τους έθεσαν το θέμα στα δημοτικά τους συμβούλια τα οποία αποφάσισαν να δοθεί μεγάλη χρονική παράταση έτσι ώστε οι προσερχόμενοι να νομιμοποιήσουν τις γεωτρήσεις τους να μη πληρώνουν πρόστιμο.

Πιθανολογούμε ότι τα δημοτικά συμβούλια, όσα δηλαδή αποφάσισαν να ψηφίσουν να δοθεί μεγάλη παράταση, το έπραξαν αλαφρά τη καρδία. Γιατί δεν είναι δυνατόν, όταν η πολιτεία δίνει το δικαίωμα σε πολύ μεγάλο χρόνο να προσέλθουν οι ιδιοκτήτες για τη νομιμοποίηση των γεωτρήσεων, να ζητάνε κι άλλη παράταση, η οποία σ\είναι σίγουρο ότι θα περάσει ανεκμετάλλευτη αν δοθεί.

Και κάτι ακόμα. Ξέρουν τα δημοτικά συμβούλια ότι η μη νομιμοποίηση των γεωτρήσεων σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την αδιαφορία των ιδιοκτητών τους και όχι με την παράνομη γεώτρηση; Είναι ένα ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί δήμαρχοι.

Δεν μπορούμε να ζητάμε (και σωστά) από την πολιτεία να είναι νόμιμη και εμείς οι ίδιοι να παρανομούμε. Στο κάτω-κάτω η αδιαφορία, έχει πρόστιμο.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)