Δεν ήταν από τις μαζικότερες εκδηλώσεις, είχε όμως δυναμική η συγκέντρωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων που έγινε την περασμένη Δευτέρα στη Γέφυρα Καλογήρου. 200 περίπου αγρότες και κτηνοτρόφοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής αγροτοκτηνοτρόφων Ηπείρου και στους συγκεντρωθέντες μίλησαν για τα προβλήματα των κλάδων οι επικεφαλής των ομάδων που συμμετείχαν. Οι συγκεντρωθέντες απέκλεισαν την εθνική οδό συμβολικά για λίγη ώρα.

Την κατάσταση που βιώνει η φτωχομεσαία αγροτιά συμπύκνωσε ο λόγος της Μυρτώς Λίκα, πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ηγουμενίτσας, η οποία από νεαρά ηλικία (είναι 24 ετών) αποφάσισε να γίνει νέα κτηνοτρόφος και η οποία τόνισε πως οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες «παλεύουν ενάντια στο θάνατό τους». Πρωτοστάτες πάντως της κινητοποίησης, εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους για τη μικρή συμμετοχή των αγροτών και κτηνοτρόφων στην κινητοποίηση, τονίζοντας παράλληλα ότι ενώ κινδυνεύει να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες μένουν αμέτοχοι και αδρανείς στις κινητοποιήσεις οι οποίες γίνονται για το δικό τους συμφέρον. Μίλησαν ακόμα ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Άρτας Κώστας Τσίρκας, ο πρόεδρος του σωματείου γεωπόνων ιδιωτικών υπαλλήλων Ηπείρου Βαγγέλης Νάνος, ο πρόεδρος των αγελαδοτρόφων Άρτας-Πρέβεζας Ταξιάρχης Μπούβας ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Ζήκος, οι οποίοι με τη σειρά τους διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα οικονομικά μέτρα και το αβέβαιο μέλλον που διαγράφεται για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Από πλευράς όλων των ομιλητών εκφράστηκε η αντίθεση με τα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία παίρνει κατόπιν εισηγήσεων των δανειστών με την γενική διαπίστωση ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να «βάλουν τις ανάγκες και τη ζωή μας πάνω από τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τα μνημόνια, πάνω από τις ανάγκες των τραπεζών και των επενδυτών», όπως φώναξαν οι συγκεντρωμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Στο ψήφισμά τους οι αγοτοκτηνοτρόφοι μεταξύ άλλων διαμαρτύρονται για το 23% ΦΠΑ στα εφόδια και την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο 20% από το πρώτο ευρώ από 1-1-2016, 26% από 1-1-2017 και αμέσως μετά 29%. Καταργείται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ στις ενισχύσεις, ενώ ο φόρος πετρελαίου αυξάνεται, καταργώντας την επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου, ανέφεραν οι συγκεντρωμένοι.

Να σημειωθεί ότι έχει αποφασιστεί στις 18 Νοεμβρίου, αγρότες και κτηνοτρόφοι να διαδηλώσουν στην Αθήνα, ενώ αντιπροσωπεία τους θα εκθέσει τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων σε κυβερνητικούς παράγοντες.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)