Τις πληγές της μετράει η Λευκάδα κάτω από συνεχείς σεισμικές δονήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες γίνονται αισθητές στην ευρύτερη περιοχή, μετά τη μεγάλη σεισμική δόνηση των 6,2 Ρίχτερ της περασμένης Τρίτης, η οποία επέφερε μεγάλες ζημιές στο νησί και στοίχισε τη ζωή
σε δύο γυναίκες (η 69χρονη τραυματίστηκε θανάσιμα μέσα στο σπίτι της λόγω κατάπτωσης μεγάλου βράχου και η 82χονη γυναίκα καταπλακώθηκε από λιθιά), ενώ οχτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι κάτοικοι του νησιού, πέρασαν και περνούν δύσκολες νύχτες σε σκηνές τις οποίες έσπευσε να προμηθεύσει τους πληγέντες κατοίκους το υπουργείο, η σε ξενοδοχεία, φοβούμενοι για νέους ισχυρούς μετασεισμούς. Το κυβερνητικό κλιμάκιο που έφτασε στο νησί, έδωσε εντολή να δοθούν τα απαραίτητα στους πληγέντες ενώ η Λευκάδα κηρύχτηκε ως ζώνη έκτακτης ανάγκης. Οι περισσότερες ζημιές έγιναν στο Αθάνι (έχουν καταρρεύσει και οι δυό εκκλησίες του χωριού), στον Άγιο Πέτρο και το Δράγανο, ενώ πολλά σπίτια και δημόσια κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα και αναμένεται η πρωτοβουλία της πολιτείας για αποζημιώσεις των πληγέντων. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει το νησί στο οδικό δίκτυο το οποίο φαίνεται να χτυπήθηκε πιο πολύ από η σεισμική δόνηση και στο οποίο έγιναν και γίνονται οι δέουσες παρεμβάσεις για την αποκατάστασή του. Μεγάλες επίσης είναι οι ζημιές στο λιμάνι της Βασιλικής, ενώ ο δρόμος που οδηγεί στους Εγκρεμνούς και η γνωστή όμορφη παραλία του έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί από τεράστια κατολίσθηση. Από τους ελέγχους σε 120 σπίτια, 20 απ’ αυτά σημάνθηκαν με κόκκινο, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατοικηθούν, 66 με μικροπροβλήματα, ενώ 34 σπίτια κρίθηκαν κατοικήσιμα. Να σημειωθεί πάντως ότι τα περισσότερα νοικοκυριά, στις περιοχές που ο σεισμός έγινε περισσότερο αισθητός, έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές στις οικοσκευές και σε άλλα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στα σπίτια.

Η πολιτεία πάντως έσπευσε να εξετάσει την αντισεισμική προστασία των νοσοκομείων και των αιθουσών διδασκαλίας μαθητών στο νομό Πρέβεζας, όπου ο σεισμός έγινε αισθητός, για τα οποία προέκυψε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Πάντως μέχρι την εξέταση των αιθουσών των σχολείων, οι μαθητές δεν έκαναν μάθημα.

Εκείνο πάντως που ανησυχεί περισσότερο τους κατοίκους της Λευκάδας, είναι οι μετασεισμικές δονήσεις και η …αναμονή ενός ακόμα ισχυρού σεισμού. Οι μετασεισμικές δονήσεις πάντως είναι αρκετά συχνές και πολλές απ’ αυτές γίνονται αισθητές σε μεγάλη ακτίνα, ενώ από πολλά κτίρια περιοχών του νησιού, αποκολλώνται αρκετοί σοβάδες από τους τοίχους. Οι σεισμολόγοι, εκτιμούν ότι το ρήγμα από το οποίο προήλθε και ο σεισμός στη Λευκάδα, είναι από τα μεγαλύτερα ρήγματα του ελληνικού χώρου, τα οποία ενεργοποιούνται συχνά.

 

 

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)