Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

 

Ένα χειρόγραφο ημερολόγιο  ανασκαφής.

Ένα ημερολόγιο απιστίας.

Μοιραίο καλοκαίρι της δεκαετίας  του ‘ 80.

Τόπος Κουφονήσι.  Ένα μικρό νησί ,που αποτελεί μια ελάχιστη ανάμνηση ενός κόσμου και ενός τόπου ( της νότιας Κυκλαδίας,  18.000 χρόνια πριν ), που καταποντίστηκε στη θάλασσα του Αιγαίου.

 

Ο αρχαιολόγος καθηγητής Γιώργος Δουκαρέλης μαζί με το συνεργείο του και τους φοιτητές του, θέλει να ανασύρει πρώτος από τα σπλάχνα της Γης των Κυκλάδων, τις αποδείξεις της παρουσία ανθρώπων ,που έζησαν και πέθαναν στη λήθη. Να συνδέσει τα κρυμμένα νήματα της ζωής τους με τη δική του ζωή, να αποκαλύψει τα θαμμένα και ξεχασμένα μυστικά τους, την ιστορία που βρίσκεται πίσω από τα ειδώλια, τα εργαλεία , τα αγγεία , τα μικροσκοπικά κομμάτια κεραμικής ,της κυκλαδικής τέχνης.

Θα ονομάσει το γυναικείο σκελετό, της  δολοφονημένης γυναίκας, που βρήκε στις ανασκαφές, Κασσιόπη, για τη διπλή της υπόσταση ,να βρίσκεται ταυτόχρονα και στη γη των Μικρών Κυκλάδων και στον ουρανό του Αιγαίου Πελάγους.

Μέσα στη δίνη του προσωπικού του ναυαγίου , η προϊστορική αρχαιολογία είναι το καταφύγιό του Δουκαρέλη . Ψάχνοντας την προϊστορία , αναζητά το δικό του παρελθόν, ανασκάπτει την δική του ψυχή .

Στον ύπνο του βλέπει το κομμένο κεφάλι του πατέρα του κρεμασμένο στον φανοστάτη, βλέπει με τα μάτια της ψυχής του την  μορφή της Αντιγόνης, βλέπει το θρυμματισμένο κρανίο της δολοφονημένης νεαρής Κασσιόπης στα έγκατα της γης, βλέπει την προδοσία, την ερωτική αντιζηλία, τις λεπτομέρειες ενός έρωτα, που θεμελιώθηκε πάνω στην απιστία.

Εκεί στα Κουφονήσια ,ο παράδεισος ,που ζούσε ο Δουκαρέλης , χάθηκε και μαζί του χάθηκε κι ένα μέρος της ζωής του…

Ένας τυφώνας πέρασε και άλλαξε για πάντα την προσωπική και επαγγελματική του ζωή , ο τυφώνας αυτός ήταν η φοιτήτρια του στις ανασκαφές ,η Αντιγόνη.

Η Μαρία Δουκαρέλη είναι η προδομένη και πληγωμένη σύζυγος.

 

Ο Γιώργος Δουκαρέλης, ο αρχαιολόγος ,  επιστρέφει στις Μικρές Κυκλάδες, στη Νηκουριά, στο Κάτω Αντικέρι, στην Πρασιά, στο Κουφονήσι , στην Κοπριά, την Κέρο, στον Κάβο, στο Δασκαλιό ,στο Πορί, στο ακραίο σύνορο της αρχαίας Κυκλαδίας, είκοσι χρόνια μετά την ανασκαφή, που τον έκανε διάσημο.

Γιατί ο Δουκαρέλης ήρθε ξανά σε αυτόν τον ερημότοπο έπειτα από τόσα χρόνια;

Ήρθε εδώ γιατί έχει ένα παρελθόν .Κι ένα αμφίβολο παρόν. Για μέλλον, τι να πει κανείς…

Ο Δουκαρέλης ψάχνει να βρει μιαν άκρη μέσα του, το μίτο της Αριάδνης, που τυλίχτηκε και μπουρδουκλώθηκε μες στην ψυχή του.

Ήρθε να ανακαλύψει το παρελθόν του, να ανασκαλίσει τη μνήμη του.

Ήρθε εδώ να παλέψει με τον εαυτό του , να βάλει τάξη στο χάος.

Ξέρει πως  σε αυτά τα χώματα έχουν αποτυπωθεί τα αχνάρια του, όπως άλλοτε τα ίχνη της Κασσιόπης, είναι τόπος των ζωντανών νεκρών, των φαντασμάτων και των σκιών, που έχουν αραχνιάσει σε μιαν άκρη του μυαλού του. Είναι τα χώματα των ερειπίων του ….

Το Κουφονήσι , είναι ο δικός του ομφαλός της Γης, της ζωής ή του θανάτου του.

Ήρθε στο Κουφονήσι να δει τις τρείς γυναίκες του : την Αντιγόνη ,την Μαρία και την Κασσιόπη.

Βλέπει την αινιγματική μορφή της Αντιγόνης ,την προδομένη ματιά της Μαρίας και το πονεμένο βλέμμα της προϊστορικής  Κασσιόπης. Κρατάνε στις παλάμες τους προσφορές για τη μεγάλη θεά….

Τότε ίσως την έλεγαν Κασσιόπη, τώρα Μαρία ή Αντιγόνη….

 

Η ανθρώπινη φύση αποδεικνύεται πολύ ανθεκτική στα γυρίσματα του χρόνου, είναι η ίδια εδώ και τέσσερις  με πέντε χιλιάδες χρόνια. Αν άλλαξε κάτι, είναι η καθημερινότητα του ανθρώπου. Ο άνθρωπος αλλοίωσε το τοπίο γύρω του, μα όχι τον εαυτό του….

 

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τον έρωτα και την απιστία ,  τον χρόνο και τη μνήμη, την ανθρώπινη φύση και τον θάνατο.

 

Πρόκειται για Αριστούργημα. Διαβάστε το.

 

Ο Αιμίλιος Σολωμού γεννήθηκε το 1971.Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δημοσιογραφία σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πρωινή καθημερινή εφημερίδα και σήμερα είναι εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση. Άλλα έργα του είναι : «Το σκιάχτρο», «Ώσπερ στρουθίον, τάχος επέτασας» και «Ένα τσεκούρι στα χέρια σου» (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κύπρου).

 

(Ως υστερόγραφο ο τακτικός συνεργάτης της Φωνής Κώστας Τραχανάς, γράφει για τους λόγους που αφιερώνει το συγκεκριμένο βιβλίο στους αρχαιολόγους της Άρτας).

Φίλες και Φίλοι

Το Βιβλίο «Ημερολογίο μιας απιστίας» του Κύπριου Αιμίλου Σολωμού (Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαίκής Ένωσης για το 2013), είναι ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα και την απιστία και ένας ύμνος στους αρχαιολόγους.

Το αφιερώνω στους Αρχαιολόγους της Άρτας κ. κ. Β. Παπαδοπούλου και Σ. Ραπτόπουλο, που αυτές τις ημέρες λοιδορούνται, από κάποιους Κηφήνες.

Το έργο των  αρχαιολόγων της πόλης μας και των 100 συνεργατών τους ,«μιλάει» από μόνο του και δεν χρειάζεται αρωγή από κανένα.

Κώστας Τραχανάς

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)