Για τους ΤΟΕΒ έχουμε γράψει σε πολύ πρόσφατο σχόλιό μας. Θεωρούμε δε ότι είναι πολύ καλή η πρωτοβουλία του βουλευτή Κώστα Μπάρκα και των άλλων Ηπειρωτών Βουλευτών, που συναντήθηκαν με τη διοίκηση της ΔΕΗ και συμφώνησαν διάφορα πράγματα, μεταξύ των οποίων και την αναστολή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος που οι ΤΟΕΒ χρησιμοποιούν για τη λειτουργία των ποτιστικών αντλιών (σχετικά θα διαβάσετε σε άλλη στήλη).

Πλην όμως θα πρέπει και οι ίδιοι οι ΤΟΕΒ να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον για τα οικονομικά τους. Και ανάμεσα σ’ αυτά είναι το νοικοκύρεμα της λειτουργίας τους που αφορά τις ικανότητες του διοικητικού συμβουλίου να το πράξει. Εννοούμε δηλαδή ότι δεν είναι δυνατόν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου να είναι υψηλά αμειβόμενος, μέλη του διοικητικού συμβουλίου να παίρνουν «εκτός έδρας» ή να πληρώνονται για τη συμμετοχή τους στις συνελεύσεις, ΤΟΕΒ να έχουν στη δούλεψή τους και να τους πληρώσουν πολλούς υπαλλήλους, ενώ ένας ή δύο μπορεί να κάνουν τη δουλειά.

Φυσικά το ρεύμα είναι από τις μεγαλύτερες δαπάνες των ΤΟΕΒ, αφού οι αγρότες δεν πληρώνουν είτε γιατί δεν μπορούν, είτε γιατί δεν θέλουν. Μπορεί όμως ο κάθε ΤΟΕΒ να ισοσκελίσει τα έξοδά του, με κάποιον λογικό εκσυγχρονισμό. Τι θα πείραζε δηλαδή οι ΤΟΕΒ με κάποιον τρόπο, να ελέγχουν την κατανάλωση του νερού και ανάλογα να πληρώνουν οι καταναλωτές αγρότες.

Η αύξηση του χρέους των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, δεν προέρχεται μόνο από τους κακοπληρωτές των οργανισμών αυτών. Προέρχεται και από το νοικοκύρεμα το οποίο έχουν ανάγκη οι ΤΟΕΒ. Και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να στραφούν τα διοικητικά τους συμβούλια.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)