Δεν ακούγονται και καλά πράγματα για τις τιμές των ακτινιδίων. Εκεί που όλοι περίμεναν ότι οι τιμή τους φέτος θα είναι ίσως και μεγαλύτερη από την περσινή, η οποία έφτασε ακόμα και στα 48 λεπτά το κιλό, φέτος δεν ήρθαν οι Ιταλοί έμποροι να πάρουν το προϊόν επειδή στη γειτονική χώρα υπήρξαν εκείνες οι συνθήκες που ευνόησαν την παραγωγή του ακτινιδίου  και οι ντόπιοι δεν φαίνεται να πληρώσουν τα ακτινίδια σ’ αυτή την τιμή, η οποία μάλλον πρόκειται να κατρακυλήσει πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τα λάθη που έγιναν από τους παραγωγούς ακτινιδίων, δεν θα πρέπει να επαναληφθούν. Λάθος ήταν η υποψία που υπήρξε ότι βακτήρια μεταφέρονται από την Ιταλία με τις κλούβες συλλογής του προϊόντος, λάθος ήταν και είναι να προσπαθούν κάποιοι από τους παραγωγούς να πουλήσουν το προϊόν τους σε καλύτερη τιμή, αδιαφορώντας για την τιμή που θα πουλήσουν οι άλλοι παραγωγοί.

Και όσο πάει η κατάσταση θα χειροτερεύει, αφού ο πράσινος χρυσός, όπως ονομάζεται το ακτινίδιο, παράγεται σε πολλές άλλες χώρες, αλλά και στη χώρα μας η παραγωγή έχει αυξητικές τάσεις. Το μόνο που στο εγγύς μέλλον μπορεί να σώσει τους παραγωγούς ακτινιδίου, είναι η δημιουργία ομάδας παραγωγών ή αγροτικών συνεταιρισμών με νέα φυσικά μορφή. Τα αποτελέσματα της δημιουργίας ομάδας παραγωγών ή συνεταιρισμών, μπορεί να φανούν σύντομα, ακόμα και στη νέα καλλιεργητική περίοδο, αφού με η ομάδα παραγωγών μπορεί να διαπραγματευτεί και να πετύχει καλύτερες τιμές. Η μεμονωμένες συνεννοήσεις έχει αποδειχθεί ότι ευνοούν μόνο αυτόν που τις κάνει και όχι το σύνολο των ακτινιδοπαραγωγών.

Μπορεί να μην έχει καλό παρελθόν η δημιουργία τέτοιων ομάδων πλην όμως στην προκειμένη περίπτωση καθίσταται αναγκαία. Από την συνεννόηση για την τιμή που θα πουληθεί το ακτινίδιο, μέχρι την προμήθεια ψυκτικών θαλάμων. Και αυτό το τελευταίο είναι εκ των ουκ άνευ στην δημιουργία μιάς τέτοιας ομάδας παραγωγών. Καθ’ ότι οι ακτινιδοπαραγωγοί θα μπορούν να αποθηκεύουν εκεί το προϊόν τους και να το πουλάνε όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για ην επιτυχία καλύτερης τιμής. Είναι περίεργο πως μπορεί ένας ιδιώτης να διαθέτει ψυκτικούς θαλάμους και να μη μπορεί μία οργάνωση των παραγωγών να διαθέσει.

Είναι ο καιρός οι παραγωγοί ακτινιδίων να δουν ότι το συμφέρον τους είναι η δημιουργία ομάδας παραγωγών ή αγροτικών συνεταιρισμών στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Και δεν καταλαβαίνουμε γιατί μπορούν σε άλλες περιοχές να υπάρχουν τέτοιοι συνεταιρισμοί και δεν μπορούν να υπάρξουν στην περιοχή μας

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)