Μπορεί η παράδοση στην κυκλοφορία ολόκληρης της Ιόνιας οδού να μεταφέρεται για τον Μάριο του 2017 (το ερώτημα παραμένει και περιμένει την απάντησή του: γιατί δεν δίνονται στην κυκλοφορία τα τμήματα που είναι έτοιμα), οι επιπτώσεις της όμως για ολόκληρη την περιοχή θα είναι σημαντικές. Από επωφελείς μέχρι επιβλαβείς.

Επωφελείς γιατί ενισχύει τις προσβάσεις της περιοχής στα κέντρα των αποφάσεων, στην Αθήνα δηλαδή, αλλά ενισχύει και το εμπόριο γατί πιο εύκολα και πιο γρήγορα από τον Μάρτιο και μετά οι εμπορευόμενοι κάθε είδους, θα μπορούν σε λίγο χρόνο τα προϊόντα τους να βρίσκονται στην πολύκοσμη Αθήνα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη του τοπικού εμπορίου. Η παράδοση της Ιόνια Οδού θα έχει και άλλες επωφελείς επιπτώσεις, τα οποίες η τοπική κοινωνία θα εκτιμήσει με το χρόνο. Όπως είναι αυτή της κατά μισή ώρα σύντμησης της διαδρομής προς την πόλη των Ιωαννίνων, η σύνδεσης με την οποία θα έχει οφέλη στον εμπορικό αλλά και στον τουριστικό τομέα, πιθανόν δε να συμβάλλει στην άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων.

Όλα αυτά όμως μπορεί να εξελιχθούν σε επιβλαβείς επιπτώσεις, εάν δεν εκτιμηθούν σωστά. Τόσο η γρήγορη και ασφαλής επικοινωνία με την Αθήνα και κατά μισή ώρα σμίκρυνση της απόστασης με τα Ιωάννινα, μπορεί να εξελιχθούν σε κακούς παράγοντες για την περιοχή ολόκληρη, εάν δεν γίνει σωστή αξιολόγησή τους. Και το κύριο βάρος πέφτει στους ευρύτερα τοπικούς παράγοντες, τόσο στους όμορους δήμους, όσο και στους εκπροσώπους των διαφόρων επαγγελματικών συλλόγων. Ο οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν στοιχεία και πληροφορίες που σχετίζονται με τις μεταβολές τις οποίες θα προκαλέσει η ύπαρξη της Ιόνια οδού, κυρίως στη μετακίνηση του εμπορίου και των πολιών που παρέμειναν στην περιοχή.

Που σημαίνει ότι η υπόθεση δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του, αλλά θα πρέπει από τώρα να μελετηθεί και να προσαρμοστεί η περιοχή στις νέες απαιτήσεις. Γιατί μόνο με τον τρόπο αυτόν, μπορεί η Ιόνια οδός να πολλαπλασιάσει τα οφέλη και να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις που πιθανά να υπάρξουν.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)