Βίοι παράλληλοι και εσχάτως τεμνόμενοι. Ο λόγος για το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων του κ. Λεβέντη, που τώρα πλακώνονται για το αν το κόμμα του κ. Θεοδωράκη πρότεινε στον κ. Λεβέντη, όπως διατείνεται ο ίδιος, να “ρίξουν την κυβέρνηση”. Οι ομοιότητες των δύο κομμάτων είναι περισσότερες από τις διαφορές τους. Είναι και τα δύο κόμματα προσωποπαγή, χωρίς ιδεολογικές αναφορές, πέραν του νεφελώδους “Κέντρου”.

Και οι δύο σχηματισμοί έχουν παρεμφερείς, συντηρητικές πολιτικές απόψεις και αποτελούν συμπτώματα της κρίσης εκπροσώπησης που παρήγαγαν η οικονομική κρίση και η διάλυση του μεταπολιτευτικού σχήματος εναλλαγής και συναίνεσης. Είναι κόμματα της μεταπολιτικής. Προέκυψαν εν πολλοίς ως κόμματα – κυματοθραύστες ή χώροι διαχείρισης προσωρινών μετακινήσεων, όπως όλοι γνωρίζουν ότι συνέβη με τον κ. Λεβέντη στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Θεοδωράκης πάλι, σεμνύνεται ότι είναι ένα είδος Σιουδαδάνος, το κόμμα δηλαδή που πριμοδοτήθηκε από τα μίντια και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ως ανάχωμα στην κατάρρευση Ραχόι προς τα αριστερά. Επιτυχώς μάλιστα, καθώς το σύνολο σχεδόν του ποσοστού τους προήλθε απο το Λαϊκό Κόμμα.

Οι ομοιότητες δεν σταματούν εκεί. Και οι δύο σχηματισμοί απευθύνονται στο εκλογικό σώμα με την ιδιότητα του τηλεοπτικού κοινού. Ο μεν κ. Θεοδωράκης πιο ποιοτικός, προερχόμενος από τη μέινστριμ τηλεόραση, ο δε κ. Λεβέντης από την τρας τηλεόραση, στην οποία μοίραζε κρεμάλες και καρκίνους στους πολιτικούς του αντιπάλους και φαντασιωνόταν ότι θα τον φωνάξουν ο Μητσοτάκης και ο Ανδρέας Παπανδρέου για να τους σώσει. Και τα δύο κόμματα ήταν φυσικά υπέρ του Ναι στο δημοψήφισμα, ενώ οι δυο αρχηγοί επικαλούνται συνεχώς τις υψηλές επαφές τους με τας Ευρώπας, ενώ… γνωρίζουν και τις μύχιες σκέψεις του Τσίπρα. Και οι δύο αρχηγοί, τέλος, έχουν μια προτίμηση στις οικουμενικές κυβερνήσεις και στις κυβερνήσεις τεχνοκρατών, την οποία ανέπτυξαν απο τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας με αυτά τα κόμματα. Αν θέλουν στη Βουλή να ψηφίσουν, ας ψηφίσουν. Η καλύτερη λύση είναι να κάνουν ένα ντιμπέιτ οι δύο αρχηγοί και όποιος νικήσει να πάει στη Ν.Δ. Ο άλλος, στο ΠΑΣΟΚ.

Γιώργος Κυρίτσης

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)