● ‘Ήπειρος Ανατροπής»: Άλλοι είναι αυτοί που έχουν ευθύνες. Ευθύνες στην περιφερειακή αρχή σε σχέση με τη μη ένταξη στον κατάλογο των μεγάλων έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ) 2014 – 2020 του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακκαβιά, αποδίδει η περιφερειακή παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής».
Σε μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση που στρέφεται και κατά του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστα Τασούλα, αλλά και του πρώην υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Σταύρου Καλογιάννη, κάνει λόγο για «χορωδία της πολιτικής υποκρισίας» και επισημαίνει πως «χρειάζεται  ιδιαίτερο  πολιτικό θράσος  να επανέρχεται στον “τόπο του εγκλήματος” ως τιμητής πλέον, ο υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή, με ευθύνη των οποίων εξαιρέθηκε ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακκαβιά από το συνολικό έργο της Ιόνιας Οδού, δημιουργώντας έκτοτε ζήτημα χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου και άρα ένταξής του στο προηγούμενο και το νέο ΕΣΠΑ και στερώντας με αυτόν τον τρόπο την Περιφέρεια Ηπείρου από ένα ζωτικής σημασίας αναπτυξιακό έργο». Ολόκληρη η ανακοίνωση του συνδυασμού «Ήπειρος ανατροπής» έχει ως ακολούθως: «Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τη χορωδία της πολιτικής υποκρισίας, που απαρτίζεται από την Περιφερειακή Αρχή, νυν και πρώην βουλευτές της Αξιωματικής αντιπολίτευσης , να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την δήθεν αδιαφορία του υπουργείου να εντάξει στον κατάλογο των μεγάλων έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ) 2014 – 2020 τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακκαβιά.

Χρειάζεται  ιδιαίτερο  πολιτικό θράσος  να επανέρχεται στον «τόπο του εγκλήματος» ως τιμητής πλέον, ο υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή, με ευθύνη των οποίων εξαιρέθηκε ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακκαβιά από το συνολικό έργο της Ιόνιας Οδού, δημιουργώντας έκτοτε ζήτημα χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου και άρα ένταξής του στο προηγούμενο και το νέο ΕΣΠΑ και στερώντας με αυτόν τον τρόπο την Περιφέρεια Ηπείρου από ένα ζωτικής σημασίας αναπτυξιακό έργο.

Χρειάζεται  ιδιαίτερο πολιτικό θράσος  για κάποιους, που συνέταξαν και υπέβαλαν το Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και το ΠΕΠ Ηπείρου (Κυβέρνηση Σαμαρά και Περιφέρεια Ηπείρου) και στα οποία δεν ενέταξαν το συγκεκριμένο έργο,  να εγκαλούν σήμερα όσους αδυνατούν,  λόγω θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΣΠΑ να το εντάξουν. Είναι γνωστό, και ιδιαίτερα σε όσους σήμερα ανακάλυψαν τη σημασία του έργου, ότι  ο ανασχεδιασμός του Ε.Π. και η τροποποίηση του καταλόγου των μεγάλων έργων και η ανακατανομή των δεσμευμένων πόρων ανά δράση, γίνονται με απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος και προφανώς όχι πριν την ενδιάμεση αξιολόγηση του νέου ΕΣΠΑ. Ας σταματήσουν επιτέλους την εκστρατεία αποπροσανατολισμού των Ηπειρωτών και τη φτηνή αντιπολιτευτική τακτική. Είναι καιρός να βρουν το θάρρος και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη διαχρονική καθυστέρηση υλοποίησης βασικών υποδομών στην Ήπειρο.

Δυστυχώς για όλα τα μέλη της συγκεκριμένης χορωδίας, οι Ηπειρώτες διαπιστώνουν, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την άρση της απομόνωσης της περιοχής,  καθώς για πρώτη φορά έγινε πρόβλεψη χρηματοδότησης για έναρξη έργων  που είχαν παραπεμφθεί στις καλένδες, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου.

Η παράταξη  ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, στο μέρος που της αναλογεί, θα καταβάλει κάθε απαιτούμενη προσπάθεια  να δρομολογηθεί  η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, καθώς πιστεύει ότι αποτελεί έργο καίριας σημασίας για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της περιοχής.

Το Γραφείο Τύπου

της Παράταξης Ήπειρος Ανατροπής»

● Τι απαντά ο κ. Καλογιάννης. Ο πρώην βουλευτής Στ. Καλογιάννης με ανακοίνωσή του απαντά στην παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής», διαπιστώνοντας πως η ανακοίνωση της παράταξης περιλαμβάνει ανακρίβειες ή εσκεμμένα λάθη.

Χαρακτηριστικά αναφέρει τα εξής: 1. Ουδέποτε ο άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά «εξαιρέθηκε από το συνολικό έργο της Ιόνιας οδού, με ευθύνη των κυβερνήσεων Καραμανλή», όπως αναφέρει η παράταξη.

2. Για το τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά, τοπικοί φορείς ζητούσαν από το 2005 αλλαγή της χάραξης, ώστε αυτή να μην διέρχεται από το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, προκαλώντας τις πρώτες καθυστερήσεις. Ανέλαβα τότε πρωτοβουλία, ως υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, να χρηματοδοτηθεί και εκπονηθεί νέα μελέτη για το εν λόγω τμήμα, με εναλλακτική χάραξη εκτός λεκανοπεδίου. 3. Ως αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, το 2012, βρήκα το έργο ουσιαστικά εκεί που το είχα αφήσει το 2009.

● Για κοινή γραμμή μιλάει ο δήμαρχος Ιωαννίνων. Για το ίδιο θέμα η δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας σημειώνει πως ο οδικός άξονας Ιωαννίνων-Κακαβιάς δεν είναι ένας δρόμος τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά αποτελεί συνέχεια  της Ιόνιας οδού μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα και ως εκ τούτου αποτελεί ένα έργο εθνικής εμβέλειας και διακρατικής σημασίας, ως τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και τις αρχές του τόπου να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν και να χαράξουν κοινή γραμμή για τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής μας (οδικοί άξονες, αεροδρόμιο, λίμνη κ.λ.π.), καταθέτοντας στην κεντρική εξουσία ολοκληρωμένες προτάσεις και δυναμώνοντας την διεκδικητική τους ισχύ.

 

● Τα τοπικά προϊόντα στην προώθηση του τουρισμού στην Ήπειρο. Φιλόδοξο, στοχευμένο με παράλληλες δράσεις προώθησης των τοπικών προϊόντων, είναι το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2016, το οποίο εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
«Για μας δεν είναι αυτοσκοπός ο τουρισμός, αλλά πρέπει αυτός να συνδυαστεί με την προώθηση των τοπικών προϊόντων», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταφέροντας την εμπειρία από εκθέσεις που έγιναν μέσα στο 2015. «Συνεργαζόμαστε με τα Επιμελητήρια, οι δε επιχειρηματίες έρχονται στην αποστολή της Περιφέρειας με δικά τους χρήματα. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε όλοι μαζί, κοιτάμε να έχουμε αύριο. Οι δράσεις μας είναι στοχευμένες και μέσα από τριήμερα σε επιλεγμένες αγορές, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε την ταυτότητα της Περιφέρειάς μας», τόνισε. Πρόσθεσε επίσης ότι ήδη έχει προτείνει στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, στη φετινή «Πίτα του Ηπειρώτη» να διοργανωθεί παράλληλα και έκθεση τοπικών ηπειρωτικών προϊόντων.
Εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης Στράτος Ιωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στον προγραμματισμό του νέου έτους, αλλά και – απαντώντας σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων- έδωσε και στοιχεία για τα αποτελέσματα της τουριστικής προβολής κατά το 2015, επιφυλασσόμενος για την αναλυτική παρουσίαση στον προβλεπόμενο και επικείμενο απολογισμό.
Ο κ. Ιωάννου εκτίμησε ότι το συνολικό κόστος της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου δεν θα υπερβεί τις 150.000 ευρώ. Πρόκειται. όπως είπε, για «γελοίο ποσό», αν συγκριθεί με όσα ξοδεύονταν προ του 2010. «Το 2011- εξήγησε- όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας, υπολογίσαμε ότι Νομαρχίες, Δήμοι, Επιμελητήρια κ.α. το 2010 είχαν ξοδέψει συνολικά πάνω από 3 εκ. ευρώ. Χρήματα που πήγαιναν αριστερά – δεξιά και ο καθένας έκανε αυτό που ήθελε να κάνει, δηλαδή μπορούσε να είχε ένα περίπτερο ο Δήμος και δίπλα άλλο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του ίδιου νομού κ.λπ, κάτι που συμβαίνει και σήμερα, αλλά σε ένα μικρότερο βαθμό».
Αναφερόμενος στο σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη ο κ. Ιωάννου, τόνισε ότι «θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στη συνέργεια γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων», υπογραμμίζοντας, δεν υπάρχει μεγαλύτερο όραμα από αυτό της “Ηπείρου των τεσσάρων εποχών με τις έξι θεματικές ενότητες- στόχους και την εξωστρέφεια που δείχνει η Περιφέρεια.
Συνεχίζοντας δε πρόσθεσε και τα εξής: «Δεν πάμε απλά σε μια έκθεση, αλλά διοργανώνουμε και παίρνουμε μαζί μας τους τουριστικούς φορείς, οι οποίοι κάνουν απευθείας συζητήσεις, παρουσιάζουν το προϊόν τους και κλείνουν συμφωνίες, όπως έγινε στην Κωνσταντινούπολη, το ίδιο συνέβη και στην Κύπρο».
Οι πτήσεις φέρνουν τουρίστες
Όσο για τα αποτελέσματα, ο Αντιπεριφερειάρχης έδωσε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, λέγοντας: «Δύο νέες πτήσεις ξεκίνησαν από την Κύπρο, μέσω Ακτίου.  Ξέρετε πόσες διανυκτερεύσεις είναι; 200.000. Διαιρέστε πόσα ξενοδοχεία γεμίζουν. Η easyjet που ήρθε για πρώτη φορά, μας ζητούσε 500.000 ευρώ για τρία χρόνια, 165.000 ευρώ το χρόνο για να έρθει. Οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα έχει πάει, αυτά έχουν πληρωθεί, είτε από Περιφέρειες, είτε από Δήμους, είτε από οποιονδήποτε και εμείς δεν έχουμε δώσει ούτε ένα ευρώ. Και έφερε στην Ήπειρο 15.000 επισκέπτες, με 7-8 διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο αυτές 110-120.000 διανυκτερεύσεις χωρίς να πληρώσουμε (Περιφέρεια και φορείς) ούτε ένα ευρώ. Επίσης προστέθηκε καινούργια πτήση από τις Σκανδιναβικές χώρες, από Ρουμανία, Πολωνία, αυξήθηκαν αυτές που γίνονται από Ισραήλ. Οι επιχειρηματίες του κλάδου το επιβεβαιώνουν ότι είχαμε αύξηση του τουρισμού και αυτό σε περίοδο συνεχιζόμενου μνημονίου και συνεχιζόμενης τεράστιας ύφεσης».
Ως προς τα οικονομικά οφέλη ο Αντιπεριφερειάρχης, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς ο κάθε επισκέπτης στην Ήπειρο, ξοδεύει κατά μέσο όρο 100 ευρώ ημερησίως, χρήματα που διαχέονται προς διάφορες επιχειρήσεις, ήτοι, καταλύματα, εστιατόρια, μάρκετ, περίπτερα, βενζινάδικα, καφετέριες κ.α. «Αυτό είναι  ανάπτυξη, με χρήματα μάλιστα που έρχονται από το εξωτερικό», συμπλήρωσε.
Απροθυμία από τους Δήμους να μπουν υπό τη σκέπη της Περιφέρειας
Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τη μη συγκρότηση του ενιαίου Οργανισμού Τουρισμού της Ηπείρου, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Περιφερειάρχης έχουν στείλει και δεύτερο και τρίτο γράμμα στους Δήμους, υπάρχει εκ μέρους τους απροθυμία.
«Δεν το πετύχαμε αυτό, αλλά δεν εξαρτάται από μας. Κάποια στιγμή θα καταλάβουν ότι δεν πρέπει να πετάνε τα λεφτά τους, θα έρθουν σε μας και θα προχωρήσουν», κατέληξε.
Ο Αντιπεριφερειάρχης σε δήλωσή του, υπογράμμισε επίσης ότι η αύξηση του τουρισμού στην Ήπειρο, είναι ανεξάρτητη της αύξησης των επισκεπτών στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι προ του 2010, δεν «ακολουθούσε» τους γενικούς δείκτες. Αντίθετα- πρόσθεσε- η αύξηση των επισκεπτών οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός, ότι με τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και των φορέων του τουρισμού, η Ήπειρος έχει καταστεί σημείο αναφοράς στον ελληνικό, αλλά και στον ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη. Τέλος ευχαρίστησε τους φορείς του τουρισμού και τους επαγγελματίες, για την, ως τώρα, άψογη και αποδοτική συνεργασία που έχουν με την Περιφέρεια.
Το πρόγραμμα
Η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετέχει σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως εξής:
1. Έκθεση Ι.Μ.Τ.Μ. στο Τελαβίβ σε περίπτερο του ΕΟΤ.
2. Έκθεση I.F.T. στο Βελιγράδι σε περίπτερο του ΕΟΤ.
3. Έκθεση Ι.Τ.Β. στο Βερολίνο σε περίπτερο του ΕΟΤ.
4. Ταξίδι στην Κύπρο.
5. W.T.M. στο Λονδίνο σε περίπτερο του ΕΟΤ.
6. Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.
Εκδηλώσεις παρουσίασης του τουριστικού προϊόντος και της γαστρονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου σε δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες, θα γίνουν σε Τίρανα, Σκόπια., Βουκουρέστι, Σόφια, Κωνσταντινούπολη, Στοκχόλμη, Βερολίνο, Βέλγιο, Παρίσι και Αθήνα.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)