Δεν ξέρουμε πού και από ποιόν έγινε το λάθος, το οποίο όμως επιβαρύνει πολύ τους κτηνοτρόφους, αποκόπτοντάς τους από τις επιδοτήσεις ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Υπάρχει φυσικά η δικαιολογία ότι μετά τη συνένωση των δήμων με τον Καλλικράτη, οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές εντάχτηκαν στον δήμο ο οποίος είχε χαρακτηριστεί πεδινή περιοχή και ως εκ τούτου οι κτηνοτρόφοι δεν δικαιούνταν επιδοτήσεων. Πλην όμως υπήρξε αδικία δεδομένου ότι πολλές περιοχές του ενιαίου πλέον δήμου ήταν χαρακτηρισμένες ορεινές και ημιορεινές, όταν ακόμα υπήρχαν οι κοινότητας ή όταν ακόμα οι δήμοι λειτουργούσαν με δη διοικητική διαίρεση του Καποδίστρια.

Αιτία του παραπάνω σχολιασμού είναι οι πολλές διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων οι οποίοι αποκόπηκαν από τις επιδοτήσεις λόγω της παράβλεψης αυτής από τα αρμόδια όργανα. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι το πρόβλημα έφτασε στον αρμόδιο υπουργό (και όσον αφορά το νομό Πρέβεζας μας μέσω του κυβερνητικού βουλευτή), ο οποίος έδωσε εντολή να διορθωθεί η αβλεψία και να εγκριθούν οι επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους που έχουν τα κοπάδια τους στα ημιορεινές περιοχές.

Και αν το πρόβλημα θα λυθεί φέτος, δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα προκύψει και το επόμενο έτος, λένε οι κτηνοτρόφο. Και γι’ αυτό υποστηρίζουν ότι θα πρέπει οι δήμοι να ορίσουν ποιες είναι οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ώστε να ξέρουν οι κτηνοτρόφοι ποιοι δικαιούνται επιδοτήσεις. Γιατί, όπως ισχυρίζονται, δεν μπορεί μια περιοχή να χαρακτηρίζονταν ημιορεινή, όταν ο δήμος λειτουργούσε με τη διοικητική διαίρεση του Καποδίστρια κα να μη χαρακτηρίζεται ως τέτοια επειδή έχει γίνει άλλη διοικητική διαίρεση με τον Καλλικράτη, στον οποίον ο δήμος φέρεται ως πεδινή περιοχή. Κάτι που πρέπει από τώρα να πράξουν οι δήμοι, ώστε οι κτηνοτρόφοι να μη αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα την ερχόμενη περίοδο. Γατί αν φέτος το πρόβλημα πρόκειται να λυθεί με παρέμβαση του Υπουργού, δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνε και του χρόνου, που θα έχει παγωθεί μια αντίληψη για το ποια περιοχή είναι ημιορεινή από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)