Στις παραμεθόριες περιοχές είναι γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ιερόσυλοι μπαίνουν σε Ιερός Ναούς και αρπάζουν ότι βρουν και κυρίως αρπάζουν παλιές εικόνες, χρυσά ευαγγέλια, αλλά και ότι άλλο θεωρούν ότι μπορούν να μοσχοπουλήσουν. Οι ιεροί Ναοί ειδικά στις περιοχές που γειτνιάζουν με την Αλβανία, που είναι δηλαδή κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, γίνονται στόχοι των ιερόσυλων, αφού και τα χωριά αυτά είναι ερημωμένα και γι’ αυτούς είναι πολύ εύκολο να καταφύγουν στην γείτονα χώρα. Και είναι πολύ δύσκολο να αναζητηθούν και να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

Πέρα από το γεγονός ότι για τα χωριά αυτά απαιτείται μεγαλύτερη και συνεχής αστυνόμευση, θα πρέπει να αναζητηθούν και εκείνοι που αποδέχονται τις κλεμμένες εικόνες και τα κηροπήγια. Είναι αδύνατο να γίνει κατανοητό, γιατί δεν διώκονται οι διάφοροι οίκοι που βγάζουν σε πλειστηριασμούς τα κλεμμένα ιερά κειμήλια, γιατί δεν ζητείται από τις διεθνείς αστυνομίες να αναγκαστούν οι διάφοροι οίκοι να πουν από πού προμηθεύτηκαν τις κλεμμένες εικόνες, ποιος ήταν ο κομιστής και από ποιόν ….τις είχε αγοράσει.

Τέτοιες ενέργεια θα περιόριζε αισθητά την ιεροσυλία. Υπάρχει το παράδειγμα της περιφέρειας Ηπείρου στην οποία επεστράφησαν εικόνες που είχαν κλαπεί από Ιερούς Ναούς της Ηπείρου. Φυσικά δεν ήταν αρκετό αυτό, αφού δεν έγινε γνωστό το όνομα αυτού που είχε κλέψει τις εικόνες.

Η ιεροσυλία θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως διεθνές έγκλημα και ως τέτοιο θα πρέπει να διώκεται. Διαφορετικά δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στις εκκλησίες των απομακρυσμένων χωριών και οι οίκοι που τις εμπορεύονται θα θησαυρίζουν.

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)