Άμεσα αναμένεται να κατατεθούν χρήματα για την πληρωμή της προκαταβολής του 75% της εξισωτικής αποζημίωσης, έτους αιτήσεων 2015, στους λογαριασμούς κτηνοτρόφων του νομού Πρέβεζας, έπειτα από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ,  μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Μπάρκας, με θέμα: «εξακολουθούν τα προβλήματα στη καταβολή των κτηνοτροφικών ενισχύσεων από τον αποχαρακτηρισμό περιοχών ως ορεινών και μειονεκτικών» προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου.

Το πρόβλημα οφειλόταν κατά κύριο λόγο στη μεταβολή της διοικητικής διαίρεσης της χώρας από το πρόγραμμα «Καποδίστριας» στο πρόγραμμα  «Καλλικράτης», η οποία δημιουργούσε εμπλοκή σχετικά με τη χωρική αποτύπωση των περιοχών σε ορεινές-μειονεκτικές και πεδινές.

Χωρίς αμφιβολία, η άψογη συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον ΟΠΕΚΕΠΕ απέδωσε καρπούς, διευθετώντας το ζήτημα, διορθώνοντας αδικίες που υπήρχαν στον πρωτογενή τομέα και  διασφαλίζοντας την ομαλή ρευστότητα στο κτηνοτροφικό κλάδο της περιοχής μας.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης στοχεύει στην αντιστάθμιση των απωλειών εισοδήματος για κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

(Να σημειωθεί ότι η επιδότηση αφορά τους κτηνοτρόφους Νέας Κερασούντας και περιοχής Μπουσούλιζας του δήμου Ζηρού, τον Βουβοπόταμο και τον Ωρωπό του νομού Πρέβεζας. Οι περιοχές αυτές, λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης και την υπαγωγή των παραπάνω κοινοτήτων στους Καλλικρατικούς δήμους, είχαν εξαιρεθεί από την καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων, επειδή οι νέοι δήμου στους οποίους ανήκουν με την Καλλικρατική εφαρμογή έχουν κριθεί ως πεδινοί. Με την πληρωμή των εξισωτικών αποζημιώσεων, αποκαθίσταται μία παρατυπία, για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι οι κτηνοτρόφοι).

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)