● Αποκαταστάσεις δικτύων και περιβαλλοντικά έργα ενέκρινε η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας. Στη συνεδρίαση της την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016, η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, ενέκρινε  τη δημοπράτηση των εξής έργων:

-«Συντήρηση-Αποκατάσταση Κωδωνοστασίων Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δόλιανης & Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νεγάδων”, προϋπολογισμού  35.000 ευρώ

-«Αποκατάσταση οδού στο Θεογέφυρο Ζίτσας», προϋπολογισμού   65.000 ευρώ

-Αποκατάσταση οδού Δέμα – Μπουραζάνι», προϋπολογισμού 60.000   ευρώ

-«Κατασκευή σαρζανέτ και λοιπές εργασίες στην 3η επαρχιακή οδό στο τμήμα Κουτσελιό – Χαροκόπι», προϋπολογισμού  45.000 ευρώ

-”Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δ.Δ. Καναλίου», προϋπολογισμού 81.000 ευρώ. (Επαναδημοπρατείται καθώς ο αρχικός διαγωνισμός απέβη άγονος). 

Επίσης, ανέδειξε τον ανάδοχο του έργου για την «Ανακατασκευή στέγης Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ. Ανάδοχος: Αναστάσιος Τάσιος.

 

Επαναπροκήρυξη μελετών Η οικονομική επιτροπή ενέκρινε την επαναπροκήρυξη, χωρίς τροποποίηση των όρων τους, των μελετών  ροής υδάτων στο ανάχωμα Αμφιθέας, λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και προστασίας παρόχθιων εκτάσεων περιοχών Αμφιθέας και Περάματος, προεκτιμώμενης αμοιβής 233.391,49 ευρώ  και  αρδευτικού έργου μέσω ρου Καλαμά, προεκτιμώμενης αμοιβής  301.534,24 ευρώ.

 

● Τις δικές του προτάσεις κατέθεσε ο περιφερειάρχης για το νέο αγροτικό πρόγραμμα. Στη συνάντηση εργασίας για το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα, παρουσία του Υπουργού κ. Ευάγγελου Αποστόλου, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση του εγκεκριμένου προγράμματος από την Ε.Ε., αναλύθηκαν τα μέτρα και οι δράσεις που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες, που συνολικά ανέρχονται στο 37% των διατιθέμενων πόρων και αντιστοιχούν σε 1,2 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου, ο ρόλος του Υπουργείου στο τμήμα του προγράμματος που θα υλοποιηθεί από τις Περιφέρειες θα είναι επιτελικός – εποπτικός με στόχο να δημιουργηθεί ένας μόνιμος αποτελεσματικός μηχανισμός συνεργασίας.

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι με την εκχώρηση των πόρων στις Περιφέρειες, δικαιώνονται η επιμονή και οι προσπάθειές τους για αλλαγή της φιλοσοφίας του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο να υπάρχουν στοχευμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα και να μην επαναληφθούν λάθη και αδυναμίες που διαπιστώθηκαν με το πρόγραμμα “Αλ. Μπαλτατζής”.

Πέραν των γενικών κατηγοριών, ο Αλ. Καχριμάνης έθεσε και σειρά άλλων ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να προβλεφθούν ώστε να διευρυνθεί το πεδίο δράσης του προγράμματος που θα υλοποιήσουν οι Περιφέρειες.

Στη συνάντηση εργασίας παραβρέθηκαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαρ. Κασίμης και Ανάπτυξης κ. Παν. Κορκολής, Περιφερειάρχες και στελέχη των Διαχειριστικών Αρχών.

 

● Το «Ξενία» στα χέρια των κατοίκων της Άρτας… Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με το Ξενία στην Άρτα, ο συνδυασμός της «Ήπειρος Ανατροπής» – περιφερειακή ενότητα Άρτας, εξέδωσε ανακοίνωση η οποία τελικά δεν συμβαδίζει με την απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Άρτας, να ενοικιάσει σε ιδιώτη το ξενοδοχείο. Η ανακοίνωση του συνδυασμού έχει ως εξής:

«Πολύς αγώνας, πολλές διεκδικήσεις και αντιπαραθέσεις για το «Ξενία», το δικό μας κάστρο, των αναμνήσεων των παιδικών και εφηβικών μας χρόνων, που χρόνια παραμένει κλειστό, και δυστυχώς δεν κατάφερε να μεγαλώσει τα δικά μας παιδιά…

Με αφορμή, λοιπόν, την εισήγηση του Δημάρχου στο  Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας και θέλοντας πλέον το «Ξενία» ανοιχτό (τουλάχιστον για τα εγγόνια μας πλέον…) θα θέλαμε επιτέλους να λειτουργήσει σωστά ως Δημοτική περιουσία, ως Δημοτικός χώρος, ως κοινό αγαθό για τους κατοίκους της πόλης μας κι όχι μόνο…

Σύμφωνα με πληροφορίες μας στα πλαίσια του προγράμματος «ΥΜΕΠΕΡΑΑ» 2014-2020 εξειδικεύτηκε η δράση «Ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού δυναμικού φυσικών περιοχών» και αφορά αξιοποίηση χώρων του «Ξενία»… και η πρόσκληση αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του Φλεβάρη του 2016…

Μιας και ο νομός μας και η πόλη μας η Άρτα έχει ανάγκη από κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα φέρουν ανάπτυξη και τουρισμό στην περιοχή μας, θεωρούμε ότι όποιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση της προστασίας της Δημοτικής περιουσίας (και μάλιστα χωρίς να χρεωθεί ο Δήμος μας ούτε ένα ευρώ).

Και επειδή το «άνοιγμα» του χώρου του «Ξενία» με την απόδοσή του σε ιδιωτικά συμφέροντα είναι το χειρότερο αυτή την στιγμή, να προσπαθήσουμε, έστω και την τελευταία τούτη ώρα για τη Δημόσια, ανοιχτή αξιοποίησή του στην υπηρεσία της καθημερινής ζωής μας».

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)