Με τα λεωφορεία δεν κάνω και πολλά ταξίδια, προτιμώ την ησυχία του ΙΧ. αυτοκινήτου μου, όσα χρήματα κι αν κοστίζει κάθε ταξίδι. Οι αιτίες είναι πολλές, όπως για παράδειγμα η βιασύνη να φτάσω γρήγορα στον προορισμό μου, η αναμονή της άφιξης ή της αναχώρησης του λεωφορείου. Στο τελευταίο ταξίδι με λεωφορείο, ανακάλυψα και άλλη μία αιτία που με αποτρέπει και στο άμεσο μάλλον να ταξιδέψω με το λεωφορείο, εκτός και αν παραστεί αδήριτη ανάγκη.

Πίστευα ότι η ησυχία του άλλου είναι καθήκον του καθένα μας, πολύ δε περισσότερο όταν είμαστε αναγκασμένοι να συνυπάρχουμε με άλλου ανθρώπους. Αυτή η βασική αρχή του σεβασμού του πλησίον, φαίνεται ότι δεν ισχύει για όλους. Και κυρίως δεν ισχύει για εκείνους που συνταξιδεύουν σε κοινό μέσο μεταφοράς, όπως είναι το λεωφορείο. Γυναίκες (οι περισσότερες) και άνδρες (κυρίως νεαράς ηλικίας), επιδίδονται μετά μανίας στη λογοδιάρροια μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και μάλιστα στη …διαπασών, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους ότι ακούγονται σε όλο το λεωφορείο και κυρίως ότι ενοχλούν τους διπλανούς τους σε απόσταση τουλάχιστον τεσσάρων σειρών. Κα το σπουδαιότερο είναι ότι οι περισσότεροι δεν λένε σχεδόν τίποτε, ή διηγούνται το αποτέλεσμα ενός ερωτικού τους δεσμού ή τη αναφέρονται στη συνταγή της γιαγιάς τους την οποία εφάρμοσαν στη μαγειρική μόλις χθες, όπως ομολογούν στη στιχομυθία με τον συνομιλητή τους. Λες και τα ίδια πράγματα δεν θα μπορούσαν να τα πουν στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Δεν μπορεί να γίνουν και πολλά πράγματα, ώστε οι (λίγοι είναι αλήθεια) επιρρεπείς στη χρήση των κινητών τους την ώρα του ταξιδιού για χιλιοειπωμένα λόγια, να πάψουν να μιλάνε δυνατά για τις ερωτικές τους περιπέτειες ή για τη συνταγή της γιαγιάς τους. Μπορούν πάντως οι οδηγοί των λεωφορείων (όταν και οι ίδιοι δεν μιλάνε στο κινητό με το σπίτι τους ή την αγαπημένη τους), να συστήνουν στους επιβάτες των λεωφορείων να είναι σύντομοι στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες και να μη ενοχλούν τους συνεπιβάτες τους.

Να μη πούμε ότι πρέπει τα λεωφορεία να προμηθευτούν τα μηχανήματα που δεν επιτρέπουν την επικοινωνία των κατόχων κινητών τηλεφώνων με άλλα κινητά τηλέφωνα. Και να κάποιος έχει ανάγκη να τηλεφωνήσει κάπου, θα πρέπει να το λέει στον οδηγό, ο οποίος να είναι υποχρεωμένος να σταματάει προκειμένου να τηλεφωνήσει ο επιβάτης του λεωφορείου.

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)