Τελικά θα πρέπει να ελεγχθεί αρμοδίως η λειτουργία των ΤΟΕΒ και φυσικά δεν έχουν να φοβούνται τίποτα εκείνοι που λειτουργούν με βάση τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία τους. Οι ΤΟΕΒ (οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων) είναι εκείνοι που κατά τις θερινές περιόδους δίνουν νερό στους αγρότες να ποτίσουν τα χωράφια τους. Και θα έπρεπε ανάλογα με την κατανάλωση του νερού, ανάλογα με τα στρέμματα που ποτίζει ο καθένας, να καταβάλλονταν και το αντίτιμο. Επειδή όμως επί πολλά χρόνια οι αγρότες για διάφορους λόγους δεν κατέβαλαν το αντίτιμο, έχουν σωρευθεί χρέη και οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ μη έχοντας άλλον τρόπο να εξοφλήσουν τα χρέη (μερικοί κινδυνεύουν να τους κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα), αύξησαν την τιμή του νερού, τόσο που για πολλούς είναι αδύνατο να «βγουν πέρα» αν ποτίσουν τα χωράφια τους με το νέο τιμολόγιο. Και έχουν αποφασίσει να τα αφήσουν απότιστα και άρα ακαλλιέργητα.

Δεν είναι μόνο αυτό. Πολλές διοικήσεις των ΤΟΕΒ έχουν προέλθει μεν από εκλογές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι εκλογές έγιναν στο «μιλιτό», χωρίς δηλαδή να πάρουν δημοσιότητα, χωρίς καν να κολληθεί ένα χαρτί σε κεντρικό σημείο, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν όποιοι θεωρούν τον εαυτό τους ικανό να διοικήσει τους ΤΟΕΒ. Ο τρόπος αυτός βεβαίως συνεπάγεται και προσλήψεις υδρομετρητών ανθρώπων που έχουν κάνει «προεκλογικό αγώνα» υπέρ της εκλεγμένης διοίκησης, δηλαδή ανθρώπων οι οποίοι πρόσκεινται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διοίκηση. Και το τελευταίο για το οποίο διαμαρτύρονται πολλοί αγρότες είναι η αμοιβή τόσο των διοικούντων, όσο και των υδρονομέων. Λένε ότι πολλά χρήματα ξοδεύονται στις αμοιβές των διοικούντων, οι οποίοι παίρνουν χρήματα σε κάθε συνεδρίαση, αλλά και οι πληρωμές των υδρονομέων θεωρούνται αρκετά υψηλές, με δεδομένο ότι απλά κατανέμουν το χρόνο τον οποίο δικαιούνται ο κάθε αγρότης να ποτίσει τα χωράφια του.

Δεν είναι τυχαίο επομένως που πολλά στρέμματα γης παραμένουν ακαλλιέργητα και οι αγρότες όσο πάνε και λιγοστεύουν, τουλάχιστον στην Ήπειρο. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά και στον τομέα αυτόν. Μπορεί να γίνονται όλα νομότυπα. Εκείνο που προέχει όμως είναι οι εναπομείναντες αγρότες να μη πληρώνουν τα μαλλιά της κεφαλής τους για το πότισμα ενός χωραφιού.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)