● Σύσκεψη για τις προτεραιότητες σε έργα πολιτισμού στην Ήπειρο Ο προγραμματισμός των νέων έργων πολιτισμού καθώς και η ολοκλήρωση όσων βρίσκονται σε εξέλιξη, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στην Περιφέρεια,
με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Ανδρεάδη-Βλαζάκη της αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιας για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό Τατιάνας Καλογιάννη, και των Προϊσταμένων Υπηρεσιών του Υπουργείου πολιτισμού στην Ήπειρο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, επιβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία της περιφέρειας με τις τοπικές αρχαιολογικές υπηρεσίες, εξετάστηκαν εκκρεμότητες που υπάρχουν και έγινε αναφορά στα έργα άμεσου ενδιαφέροντος του Υπουργείου πολιτισμού προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί αφορούν την υλοποίηση του προγράμματος για τα αρχαία θέατρα, τη συντήρηση- στερέωση των πέτρινων γεφυριών κυρίως στην Π.Ε. Άρτας (Τζουμέρκα), το   “Σπίτι του Δεσπότη” και το Σκευοφυλάκιο (που είχε απενταχθεί από τον προηγούμενο ΕΣΠΑ) στα Ιωάννινα. Επίσης στο πρόγραμμα των Υπηρεσιών του Υπουργείου, είναι οι στατικές αναπλάσεις κτιρίων, με πρώτη (ως πιλοτική) τις προσόψεις των κτιρίων της οδού Ανεξαρτησίας της πόλης των Ιωαννίνων.

Επίσης στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται η β΄ φάση των εργασιών στην Αμβρακία, αναστηλώσεις στο Σούλι, η ολοκλήρωση των εργασιών στις μονές Ρογκοβού, Ζέρμας, Αγ. Αικατερίνης Καταρράκτη, η αποκατάσταση του κτιρίου της “Παντάνασσας” και η διαμόρφωση εργοστασίου σε μουσείο στο Μέτσοβο (ως μεταφερόμενο έργο του ΥΠΠΟ).

Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για την πορεία αποκατάστασης της Γέφυρας της Πλάκας, με τον περιφερειάρχη να ενημερώνει ότι  η περιφέρεια σε πρώτο στάδιο και προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες, διαθέτει μέσω του επιχειρησιακού προγράμματός της 180.000 ευρώ για την εκπόνηση των οριστικών μελετών, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη και η διαδικασία  για τη συντήρηση των δύο βάθρων που έχει προκρίνει το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου.

διευθύνει την ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,

 

● Μεγάλη προσέλευση στις προληπτικές εξετάσεις

των “Γιατρών της Αγάπης” στο Δήμο Κόνιτσας Περισσότεροι από 250 κάτοικοι του Δήμου Κόνιτσας αξιοποίησαν την πρωτοβουλία για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που οργανώθηκε το τριήμερο Παρασκευή – Σάββατο  και Κυριακή με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου και του Κέντρου Υγείας Κόνιτσας και την αφιλοκερδή προσφορά ομάδας των “Γιατρών της Αγάπης”.

Οι εξετάσεις αφορούσαν τις ειδικότητες γενικού χειρουργού, οφθαλμίατρου, ουρολόγου και δερματολόγου. Ο αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα εθελοντισμού ευχαρίστησε το κλιμάκιο των ιατρών και ειδικότερα τον, επικεφαλής της, Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του ΚΑΤ για την αποδοχή της πρόσκλησης να έλθουν στην Κόνιτσα, προσθέτοντας ότι η μεγάλη προσέλευση απέδειξε το πόσο χρήσιμη ήταν η πρωτοβουλία αυτή, η οποία θα επαναληφθεί και σε άλλες ακριτικές περιοχές της Ηπείρου.

 

● Διήμερο Ηπείρου, οργανώθηκε από την Περιφέρεια στα Τίρανα Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας διήμερο συνδυασμένης παρουσίασης της Ηπείρου, σε τουρισμό και αγροτικά προϊόντα.

Ήταν η πρώτη, μιας σειράς πρωτοβουλιών της περιφέρειας προς Βαλκανικές χώρες, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ηπειρωτικών προϊόντων και τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές.  Το εγχείρημα σε πρώτο στάδιο κρίνεται θετικό καθώς, εκτός των άλλων, δόθηκε η δυνατότητα σε επιχειρηματίες της Ηπείρου να έχουν άμεση αντίληψη του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η Αλβανική αγορά.

Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Περιφέρειας ήταν ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και αρμόδιος για την τουριστική ανάπτυξη Στράτος Ιωάννου, ο αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης Ιωάννης Κατέρης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Ζάψας και υπηρεσιακά στελέχη της περιφέρειας.

Η παρουσίαση έγινε στο ξενοδοχείο TIRANA και την επισκέφθηκαν ο Υφυπουργός οικονομίας και τουριστικής ανάπτυξης Εrvin Mete, οι περιφερειάρχες Τιράνων και Αργυροκάστρου, ο βουλευτής Farmir Toci,  εκπρόσωποι επιχειρήσεων, ομογενείς κ.ά. Τη δεύτερη ημέρα έγιναν πολλές συναντήσεις επιχειρηματιών του τουρισμού.

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από τον Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα Λεωνίδα  Ροκανά, έγινε δεκτός από τους Υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης Edmont Panarit και πολιτισμού Mirela Kumbaro, με τους οποίους συζητήθηκαν τρόποι ευρύτερης συνεργασίας στους τομείς ευθύνης τους. Ιδιαίτερη συνάντηση είχε ο Αλεξ. Καχριμάνης με τον περιφερειάρχη Τιράνων Sudi Vorpsi και τον γεν. γραμματέα της ίδιας περιφέρειας Emil Konomi, οι οποίοι και του εξέφρασαν την επιθυμία για στενή συνεργασία στο πλαίσιο αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Ο Περιφερειάρχης  κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης μιλώντας σε Αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία έδωσαν ευρεία δημοσιότητα στην εκδήλωση της Ηπείρου, αναφέρθηκε τόσο στο σκοπό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, όσο και σε ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη συνεργασία της περιφέρειας Ηπείρου με τις όμορες Αλβανικές περιφέρειες, προτείνοντας να υπάρξουν ευρύτερες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

 

● Κάλεσμα φορέων για τον φιλανθρωπικό αγώνα ποδοσφαίρου Εθνικής Ενόπλων Δυνάμεων- Μικτής Ε.Π.Σ. Ηπείρου Τους πολίτες της Ηπείρου, να δώσουν το παρών στον φιλανθρωπικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της Εθνικής Ενόπλων Δυνάμεων και της Μικτής της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου (ΕΠΣΗΠ), ο οποίος θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου (ώρα 15.30) στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, κάλεσαν οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών φορέων, ήτοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Περιφέρειας, του Δήμου Ιωαννιτών, της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και της Ε.Π.Σ.Η.Π. Δηλώσεις για το σκοπό του ποδοσφαιρικού αγώνα έκαναν Ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Περικλής Βασιλάκης, η Ολυμπιονίκης- Σμηναγός Κατερίνα Θάνου, ο δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων εντεταλμένος για θέματα αθλητισμού, Βασίλης Καλούδης, ο π. Δημήτριος Μακρής, ως εκπρόσωπος της μητρόπολης Ιωαννίνων και ο Παναγιώτης Δαβής εκ μέρους της ΕΠΣΗΠ.

 

● Απαγόρευση αλιείας καραβίδας στα υδάτινα οικοσυστήματα της Ηπείρου Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, απαγορεύεται η διενέργεια της αλιείας της καραβίδας με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο στον ποταμό Καλαμά, καθώς  και σε όλους τους ποταμούς και τα υδάτινα οικοσυστήματα της Ηπείρου, από 15 Φεβρουαρίου 2016 μέχρι 31 Μαΐου 2016 με σκοπό την αναπαραγωγή του είδους. Ειδικότερα για στην Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, η απαγόρευση ισχύσει μέχρι την 30η Ιουνίου 2016, επειδή λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή η αναπαραγωγική περίοδος έχει μεγαλύτερη διάρκεια. 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)