Διχασμένοι εμφανίζονται οι δήμαρχοι στην Ήπειρο, σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν οι δήμοι της χώρας δυνητικά να επιχορηγήσουν τις δομές της δημόσιας υγείας, προβλέπεται δηλαδή να καλύπτουν οι δήμοι, αν μπορούν, ιατρικό υλικό και άλλα μικροέξοδα των δομών υγείας. Πολλοί δήμαρχοι και της Ηπείρου, θεωρούν ότι η εν λόγω τροπολογία και προβλέπεται από τον Καλλικράτη, αλλά και είναι δυνητική για τους δήμους, οπότε αν μπορούν και αν τους περισσεύουν χρήματα μπορούν να βοηθήσουν τα Κέντρα Υγείας παραδείγματος χάριν, ενώ οι δήμαρχοι που αντιτίθενται στην τροπολογία λένε ότι δεν μπορούν οι δήμοι να αντεπεξέλθουν και σε αυτήν την υποχρέωση, δεδομένου ότι δεν έχουν πόρους, αφού αυτοί δεν έχουν μεταβιβαστεί από την κεντρική εξουσία.

Την υποστήριξή του στην κατατεθείσα τροπολογία εξέφρασε ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η «Φ». Ο Νίκος Καλαντζής υποστήριξε ότι ο δήμος Ζηρού -όπως και πολλοί άλλοι δήμοι- στηρίζουν τις δομές υγείας και τώρα με συγκεκριμένους τρόπους όπως για παράδειγμα διάθεση μικροποσών για την αντιμετώπιση προβλημάτων των Κέντρων Υγείας κυρίως. Η τροπολογία, σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή, καθιστά επιβεβλημένη την παροχή οικονομικής βοήθειας στις δομές υγείας, από τους δήμους οι οποίοι μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Η διαφωνία του δημάρχου Ζηρού δεν είναι στη βοήθεια που προτείνει για τις δομές υγείας, αλλά στον τρόπο με τον οποίον αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα. Δεν ρωτήθηκαν οι εκπρόσωποι των δήμων, τονίζει ο κ. Καλαντζής, να εκφράσουν τις απόψεις τους κα αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο κάθε δήμος να «φορτωθεί» την μήνι των πολιτών για κάποιο στραβοπάτημα στις δομές υγείας, ενώ στην πραγματικότητα θα πρέπει και είναι υπόθεση της κεντρικής εξουσίας. Πάντως ο δήμαρχος Ζηρού εστίασε την συνομιλία του στο γεγονός ότι οι δήμοι και μεταξύ αυτών και ο δήμος Ζηρού, κάνουν ότι μπορούν να στηρίξουν την υγεία και αυτό θα πρέπει να κάνει από την πλευρά της και η πολιτεία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η «Φ» με τον δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλη, ο τελευταίος δήλωσε ότι υποστηρίζει την βοήθεια στις δομές υγείας και για παράδειγμα έφερε τη βοήθεια που έχει προσφέρει ο δήμος Πρέβεζας στο πολυιατρείο του Λούρου και στο Κέντρο Υγείας Καναλίου, όπου έχει διαθέσει τα κτίρια για τη στέγασή τους και έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις απέναντι στη ΔΕΗ και στην καθαριότητα των κτιρίων, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να έχει κέρδη περίπου 30.000 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο σημείωσε ότι η υγείας θα πρέπει να είναι κρατική υπόθεση από το γεγονός ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν περίθαλψη. Δεν μπορεί, τόνισε χαρακτηριστικά, ένας δήμος που έχει τη δυνατότητα να αγοράσει έναν αξονικό τομογράφο π.χ. να υπερτερεί σε θέματα υγείας από έναν άλλον δήμο που δεν έχει τη δυνατότητα αυτή. Σημείωσε πάντως ότι στις δύσκολες συνθήκες που βρίσκεται η χώρα, θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε να ξεπεραστεί η κρίση. (Οριστική άποψη εάν η τροπολογία του Υπουργείου είναι σε σωστή κατεύθυνση ή όχι, ο κ. Μπαΐλης θα έχει αφού μελετήσει πρώτα την τροποποίηση και τους όρους που θέτει αυτή για τη βοήθεια που θα πρέπει οι δήμοι να προσφέρουν).

Στο μεταξύ από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη υπάρχει γενική αποδοχή της τροπολογίας, αφού όπως αναφέρει σε δήλωσή του, δική του ήταν η ιδέα της βοήθειας προς τις δομές υγείας, την οποία υιοθέτησε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Στη δήλωσή του ο Αλέκος Καχριμάνης αναφέρει ότι H Ένωση Περιφερειών, μετά από πρόταση δική μου, είχε ζητήσει στο παρελθόν την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπ. Οικονομικών, Εσωτερικών και Υγείας, ώστε σε ειδικές περιπτώσεις και στην έκτακτη περίοδο που διανύουμε, όποιος φορέας μπορεί, να συνδράμει παρεμβάσεις μικρών οικονομικών απαιτήσεων και σε αποκαταστάσεις βλαβών σε μηχανήματα ζωτικής σημασίας  Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας” και εξήγησε πως Η πρόταση αυτή, ήταν αποτέλεσμα διαπίστωσης περιπτώσεων στις οποίες το κεντρικό κράτος δεν ανταποκρίνεται για να δώσει λύσεις, όπως  και προβλημάτων που εντοπιζόταν στη λειτουργία νοσηλευτικών ιδρυμάτων από μικρές βλάβες και ελλείψεις σε καύσιμα, λάστιχα ασθενοφόρων κ.α., που απαιτούσαν όμως χρονοβόρες διαδικασίες. Και τόνισε πως οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης και μάλιστα του δεύτερου βαθμού να αντιμετωπίζουμε κάποιες έκτακτες περιπτώσεις.  Είμαστε εκλεγμένοι για να λύνουμε προβλήματα της περιοχής. Εν τω μεταξύ ανάλογη πρόταση έχει γίνει από την Ένωση Περιφερειών και προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σε περιπτώσεις που ακινητοποιούνται από μικρές βλάβες οχήματα της αστυνομία και της πυροσβεστικής, ακόμη και για την άμεση αντιμετώπιση λειτουργικών προβλημάτων.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία της «Φ» με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, ο τελευταίος δήλωσε πως μπορεί να έχουν τη δική τους γνώμη κάποιοι δήμαρχοι, ωστόσο η περιφέρεια Ηπείρου έχει να βοηθήσει πολλά κέντρα υγείας κυρίως, αλλά και Νοσοκομεία. Θεωρεί δε ως καθήκον της περιφέρειας να συνδράμει στις μικροελείψεις των κέντρων υγείας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ειδικά για την περιοχή του νομού Πρέβεζας, αυτόν τον καιρό η περιφέρεια  επισκευάζει την οροφή του Κ.Υ. Θεσπρωτικού. Δεν θα έπρεπε να την επισκευάσει; αναρωτήθηκε. Υποστήριξε δε ότι μικροποσά που μπορεί να διαθέσει η περιφέρεια, θα τα διαθέτει, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες, τόσο στα Κέντρα Υγείας και στα Πολυϊατρεία, όσο και στα νοσοκομεία.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)