Παρασκευή, το πρωί, 18 Μαρτίου 2016. Μόλις είχε ξημερώσει. Η μέρα ξεκίνησε βροχερή και με ομίχλη.

Τρεις φίλοι πήγαμε στο πρώην στρατόπεδο «Πετρουπουλάκη» Φιλιππιάδας, για να δούμε από κοντά τον ερχομό των προσφύγων.

Στις 6:35΄ η ώρα από μακριά είδαμε ένα κομβόι λεωφορείων. Εξ (6) λεωφορεία με συνοδεία αστυνομικής δύναμης μπρος και πίσω από το κομβόι έφτασαν στο πρώην στρατόπεδο.

 

 

 

 

Στην είσοδο του στρατοπέδου υπήρχε αστυνομική δύναμη, όχημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο αντιδήμαρχος κ. Αχιλλέας Ρίζος, άλλοι εργαζόμενοι στον Δήμο, υπεύθυνος από την δύναμη της αεροπορίας στο Άκτιο («Αεροπορικό Απόσπασμα Ακτίου» ή πρώην «131 Σμηναρχία Μάχης»).

Περιμέναμε εκεί. Οι πρώτοι πρόσφυγες κατέβηκαν από τα λεωφορεία, που ένα-ένα εκκενώνονταν. Άντρες, πολλά γυναικόπαιδα, μανάδες κρατώντας στις αγκαλιές τους μικρά έως νεογέννητα μωράκια, μόλις κατέβαιναν χαιρετούσαν ένθερμα τον κόσμο, όσους παρευρισκόμασταν εκεί.

Έφτασαν λοιπόν εξ λεωφορεία, με πενήντα άτομα περίπου το κάθε λεωφορείο, συνολικά έφτασαν τριακόσια (300) άτομα.

Έφτασε και ο δήμαρχος κ. Νίκος Καλαντζής και συντόνιζε όλες τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν ακόμη. Μίλησαν ότι θα ερχόταν γκρέϊντερ στον καταυλισμό, θα διαμορφώνονταν επίσης πάρκιν κ.λπ.

Μέχρι να έρθει ο αρμόδιος υπαξιωματικός από την αεροπορία για να τους συγκεντρώσει όλους μαζί και να τους οδηγήσει προς τις σκηνές τους, συζητούσαμε όσο μπορούσαμε με αυτούς.

 

18 Μαρτίου

Οι πρώτες ερωτήσεις τους δεν ήταν «πού είμαστε» ή «τι θα φάμε», αλλά ρωτούσαν συνέχεια: «Είναι μακριά τα σύνορα προς τα Σκόπια;», όλο αυτό ρωτούσαν, και όταν προσπάθησαν μερικοί να τους καθησυχάσουν πάλι ρωτούσαν: «Προς τα που πάνε για Ιταλία;».

Διέκρινε κανείς μια μεγάλη αγωνία να πάρουν απάντηση για να πάνε προς την Ειδομένη, και δεν ήθελαν καν να μείνουν εδώ. Ήθελαν με κάθε τρόπο να μάθουν γιατί τους έφεραν εδώ (στην Φιλιππιάδα) και δεν τους πήγαν στα σύνορα.

Η όψη των αντρών, αλλά και των γυναικών φανέρωνε ανθρώπους αποφασισμένους για όλα, αποφασισμένους για την ζωή τους.

Έφτασε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Χασίδης.

Ένας φίλος μου, μου είπε ότι αυτοί μοιάζουν σαν τους Μεσολογγίτες στην έξοδό τους. Άφησαν πίσω τους τα πάντα, πούλησαν ό,τι μπορούσαν και ξεκίνησαν για τις βόρειες χώρες, Γερμανία, Σουηδία, κ.λπ., ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή, ένα μέλλον που τώρα ξεκινούν χωρίς καν τα απαραίτητα για να ζήσουν.

Στα παράλια της Τουρκίας τους φόρτωναν ανά πενήντα άτομα σε μια λέμβο, με εξωτερική-εξωλέμβια μηχανή, και στην συνέχεια ταξίδευαν. Από το πολύ βάρος που είχε η λέμβος έμπαζε νερά και με ταλαιπωρία και βρεγμένοι έφταναν μέχρι τα ελληνικά νησιά, μέχρι την Λέσβο κ.λπ. Πλήρωσαν πολύ ακριβά αυτή την μεταφορά τους για να φτάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Κι εκεί, στα παράλια της Τουρκίας υπήρχε εργοστάσιο που κατασκεύαζε τέτοιες λέμβους και σωσίβια, γέμισε η Λέσβος από σωσίβια, βουνά ολόκληρα από αυτά…

«Όλοι αυτοί που ήρθαν εδώ σήμερα, ήρθαν κατευθείαν από το πλοίο», μας είπε ένας οδηγός λεωφορείου. «Ήσυχος κόσμος, θέλουν να φύγουν και να πάνε μακριά, στην Γερμανία κ.λπ. να ξαναβρούν οι γυναίκες τους άντρες τους».

Ένας άλλος ρώτησε: «Γιατί θέλουν να πάνε στην Γερμανία;»

Ο άλλος απάντησε: Στην Γερμανία δουλεύεις και παίρνεις δέκα τέσσερα ευρώ (14,00€)την ώρα, ενώ στην Ελλάδα, τελευταία παίρνεις για την ίδια εργασία μέχρι και τρία (3,00 €) την ώρα. Κι αν έχεις πτυχίο-ειδικότητα, στην Γερμανία παίρνεις 18 ευρώ, όπως πληρώνεται ένας ανιψιός μου, συμπλήρωσε ο φίλος μου.

Μερικές γυναίκες, δεν είχαν τους άντρες μαζί τους. Οι άντρες τους είχαν φύγει πιο πριν, αλλά τώρα που φεύγουν και οι γυναίκες με τα παιδιά τους, τους πρόλαβε το κλείσιμο των συνόρων.

Μάθαμε ότι στον καταυλισμό θα εργαστούν παιδίατροι και άλλοι γιατροί, κοινωνική λειτουργός, μάγειρας, ηλεκτρολόγος, οδηγός, μεταφραστής, κ.λπ.

Ομάδες αλληλεγγύης ήδη συγκεντρώνουν ρούχα, παιχνίδια για τα παιδάκια κ.λπ. για να τα δώσουν σε αυτούς.

Στο στρατόπεδο θα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και δεν μπαινοβγαίνει ο καθένας, αλλά μόνον οι πρόσφυγες που έχουν τα νόμιμα έγγραφα καθώς και οι εργαζόμενοι στον παραπάνω καταυλισμό.

Ο Δήμος Ζηρού θα διαθέσει λεωφορείο για την μετακίνησή τους προς την Φιλιππιάδα.

Ανάλογοι καταυλισμοί στην Ήπειρο, προς το παρόν τουλάχιστον, θα λειτουργήσουν σε άλλα τρία σημεία του νομού Ιωαννίνων: Στον Κατσικά, στην Κόνιτσα και στο Τσεπέλοβο.

Δεν γνωρίζουμε πόσο θα μείνουν οι πρόσφυγες στον παραπάνω καταυλισμό. Ακούσαμε επίσης ότι θα χρειαστούν αρκετοί εργαζόμενοι στους παραπάνω καταυλισμούς σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια να προσληφθούν άτομα από προγράμματα όπως το Voucher.

Μπάμπης Δράκος

( Η «Φωνή» ευχαριστεί τον Μπάμπη Δράκο για το πλήρες ρεπορτάζ που έκανε για την εφημερίδα μας. Ήταν από τους πρώτους που βρέθηκαν στο πρώην στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» όπου θα διαμείνουν οι πρόσφυγες).

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)