Έκκληση για φάρμακα, αναλώσιμα, βρεφικά -παιδικά είδη, αλλά και διερμηνείς, ιατρικό και άλλο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και σε εθελοντές, για τη στήριξη του Κέντρου προσωρινής Φιλοξενίας προσφύγων στη Φιλιππιάδα, απευθύνει ο δήμος Ζηρού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες των προσφύγων που φιλοξενούνται στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη. Ήδη από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου έχει αρχίσει η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία συγκεντρώνονται στις αποθήκες της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας-Φιλιππιάδας. Η μεγαλύτερη ανάγκη παρουσιάζεται σε φάρμακα και αναλώσιμα, σε παιδικά και βρεφικά είδη κυρίως μπιμπερό, βραστήρες, θερμούς, γάλατα σε σκόνη. Επιπλέον υπογραμμίζονται οι αυξημένες ανάγκες σε είδη καθαρισμού και σωματικής υγιεινής, εσώρουχα, κάλτσες, πλαστικές λεκάνες πλυσίματος και κουβάδες.

Λόγω του ότι σχεδόν οι μισοί από τους φιλοξενούμενους είναι ανήλικα παιδιά γίνεται έκκληση για προσφορά βρεφικών ειδών και κυρίως γάλα σκόνη, πάμπερς, μπιμπερό, θερμούς, βραστήρες για αποστείρωση κ.ά.

Με την ίδια ανακοίνωση ο δήμος Ζηρού ευχαριστεί ιδιαίτερα, τον κάθε έναν φορέα και πολίτη ξεχωριστά που έσπευσαν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα για τους πρόσφυγες και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η διάθεση στήριξης και η προσφορά, θα συνεχιστούν με ακόμη πιο έντονο ρυθμό στη συνέχεια και για όσο διάστημα χρειαστεί.

 

Ενισχύονται οι δήμοι που φιλοξενούν πρόσφυγες – μεταξύ αυτών και ο δήμος Ζηρού. Τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης συνολικού ύψους 2.800.000 ευρώ προς την τοπική αυτοδιοίκηση που σηκώνει το βάρος του προσφυγικού ζητήματος προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το ποσό θα λάβουν περιφέρειες και δήμοι που εντός των διοικητικών ορίων τους λειτουργούν δομές φιλοξενίας και θα κατανεμηθεί αναλογικά με τον αριθμό προσφύγων που διαμένουν σε αυτές. Ενδεικτικά τέτοιοι ΟΤΑ είναι η Αθήνα και ο Πειραιάς, η Λέσβος, οι δήμοι Παιονίας και Δέλτα (λόγω Ειδομένης και Διαβατών αντίστοιχα), η Καβάλα, τα Ιωάννινα κ.λπ (εννοείται ότι μεταξύ των δήμων που ενισχύονται οικονομικά περιλαμβάνεται και ο δήμος Ζηρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικονομική ενίσχυση αναμένεται να εγκριθεί και να εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)