Ήταν πολύ καλή η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι μαθητές του Λυκείου Φιλιππιάδας, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, που ήταν και ημέρα ποίησης και έστειλαν, μέσα από μουσικές νότες, απαγγελίες ποιημάτων και άλλες δράσεις το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα ενάντια στον  ρατσισμό καθότι η σημερινή ημέρα είναι και Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού (η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του δήμου Ζηρού). Τόσο στην καθηγήτρια Ευγενία Μάστορα που επιμελήθηκε και συντόνισε την όλη εκδήλωση, όσο και στους μαθητές που συμμετείχαν σ’ αυτήν από διάφορα πόστα (μουσικοί, τραγουδιστές, παρουσιαστές κ.λ.π.), αξίζουν πολλά συγχαρητήρια (τα ονόματά τους δημοσιεύονται στο τέλος του σχολίου).

Εκείνο που χειροκροτήθηκε περισσότερο είναι ο χαιρετισμός του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας Κων/νου Καμπουράκη, τον οποίον και δημοσιεύουμε ως παρακαταθήκη τόσο για τα όσα αναφέρει για την ποίηση, όσο –και κυρίως- για τα όσα αναφέρει για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Να σημειωθεί ότι χαιρετισμό απέστειλε και η περιφερειακή διευθύντρια Αγγελική Φωτεινού. Τόσο ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πρέβεζας Κώστα Καμπουράκης, όσο και η περιφερειακή διευθύντρια Αγγελική Φωτεινού, δεν παρέστησαν στην εκδήλωση λόγω υπηρεσιακών υποχρεώσεων. Δημοσιεύουμε τον χαιρετισμό του Κώστα Καμπουράκη.

«Η 21 Μαρτίου,  ημέρα της εαρινής ισημερίας,  συνδυάζει το φώς της ποίησης από τη μια και το σκοτάδι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας από την άλλη.

Σήμερα ως σχολική μονάδα κάνετε ένα ακόμη σταθερό βήμα πέρα από τη μάθηση και την αγωγή που παρέχετε στους μαθητές και στις μαθήτριες, να ανοίξετε το σχολείο στην τοπική κοινωνία παρουσιάζοντας σε δημόσιο χώρο, στην τοπική κοινωνία, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, ευρύτερες ανθρωπιστικές και πολιτιστικές αξίες.

Η ποίηση συμπυκνώνει με τρόπο μοναδικό αξίες, όπως η ισότητα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η κοινωνική δικαιοσύνη. Χωρίς έρωτα και ποίηση δεν υπάρχει ζωή. Οι ποιητές σε  κάθε κοινωνία είναι οι πιο ευαίσθητοι δέκτες που μετουσιώνουν με απαράμιλλο τρόπο τους καημούς και τα οράματα των κοινωνιών. Επίκαιροι και προφητικοί οι στίχοι του ποιητή της ρωμιοσύνης:

Είναι μεγάλος τούτος ο άνεμος
είναι πελώριος τούτος ο άνεμος
είναι χαρούμενος, χαρούμενος, χαρούμενος,
ρίχνει τα τείχη που ύψωσαν ανάμεσα στους λαούς
ρίχνει τα τείχη του θανάτου
ρίχνει τα τείχη ανάμεσα στο νου και στην καρδιά
τα τείχη ανάμεσα σε σένα και σε μένα
κι ανοίγει διάπλατα, πάνου απ’ τον κόσμο, του ήλιου παράθυρο.
Ακούστε πώς σφυρίζει τούτος ο άνεμος
μέσα στις ματωμένες γειτονιές του κόσμου.

Ο λαός και η νεολαία μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά της ξενοφοβίας ,του ρατσισμού και των κάθε είδους διακρίσεων. Εμείς που ως λαός τόσο έχουμε στο παρελθόν δοκιμαστεί από την προσφυγιά ξαναζούμε αυτό το δράμα. Είναι καθήκον μας να απλώσουμε και τα δυό μας χέρια στους συνανθρώπους μας που βρέθηκαν, δίχως οι ίδιοι να το θελήσουν, στην ανάγκη μας. Πρέπει ως κοινωνία να αγκαλιάσουμε τα ταλαιπωρημένα παιδιά που μας έρχονται από μακριά, για να μπορέσουν να επιβιώσουν πρώτα και κατόπιν να βρουν τη φροντίδα και τη θαλπωρή που κάθε παιδί την δικαιούται.

«Κανένας πρόσφυγας μόνος του, κανένα παιδί αφημένο στην τύχη του». Σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, όλη η Ελλάδα μια ανοιχτή αγκαλιά για να κάνουμε πράξη τα λόγια του ποιητή «Μοίρα των ανθρώπων, είσαι και δική μου μοίρα».

Σ΄ αυτό το πλαίσιο μπορούμε να εργαστούμε όλοι μαζί για ένα σχολείο σύγχρονο και αποτελεσματικό, ανοιχτό στην κοινωνία και τη ζωή. Σχολείο που πραγματικά νοιάζεται για τα παιδιά και την εκπαίδευση που δικαιούνται και οφείλουμε να τους προσφέρουμε.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που το σχολείο στο οποίο υπηρέτησα πολλά χρόνια παίρνει πρωτοβουλίες και διοργανώνει τέτοιες ανοιχτές εκδηλώσεις. Έχετε την ενθάρρυνση και τη στήριξη τη δική μου και της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Δημοσιεύουμε και τα ονόματα των παιδιών που κάλυψαν από διάφορα πόστα την εκδήλωση.

Την όλη επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι καθηγήτριες Ευγενία Μάστορα, Ιωάννα Παππά και Παναγιώτα Φασιά, ενώ την παρουσίαση του προγράμματος είχε η μαθήτρια Κρινιώ Νάστου. Μουσική έπαιξαν οι μαθητές Παναγιώτης Μπαλάφας (κιθάρα-μπουζούκι), Βασιλική Πάνου (κιθάρα), Άγγελος Νταλαούτης (πλήκτρα, τραμς), Χρήστος Μπόμπορης (κιθάρα), Στράτος Παλιοδήμος (ποντιακή λίρα), Ελεάνα Τάγκα (πλήκτρα), Αλεξάνδρα Ρίζου (πλήκτρα, βιολί), Αλαξάνδρα Σταμάτη (βιολί), Γιάννης Καψάλης (τουμπερλέκι, ντραμς), Βαγγέλης Μαγκλάρας (κιθάρα, μπουζούκι), Κωνσταντίνος Μπάκος (κιθάρα).

Τραγούδσαν και απάγγειλαν ποιήματα οι μαθητές: Αλεξάνδρα Ρίζου, Μαρία Μπάσιου, Αλεξάνδρα Σταμάτη, Ναταλία Πετσούκη, Κατερίνα Πάνου, Νεφέλη Φλώρου, Γεωργία Βενέτη, Ελεάνα Τάγκα, Κωνσταντίνα Γκαρτζώνη, Βασίλης Κοτσαρίνης, Βαγγέλης Μαγκλάρας, Αλεξάνδρα Πανταζή, Βάλια Μαγκλάρα, Σοφία Μανίκα, Θοδωρής Μόσχος, Μαρία Μπάσιου, Αντώνης Μήτος, Νεκτάριος Ζήσης (Σημείωση: πιθανά να έχουν παραληφθεί ονόματα μαθητών και μαθητριών που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση. Γι’ αυτό ζητάμε προκαταβολικά συγνώμη).

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)