● Καθώς έρχεται το καλοκαίρι, καλά είναι ο δήμος μέσα στα τόσα άλλα να δει και την καθαριότητα των κάδων εναπόθεσης των σκουπιδιών. Λίγες μέρες καλοκαιρίας, ήταν αρκετές να καταδείξουν το πρόβλημα, το οποίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα ενταθεί. Δεν ξέρουμε με ποιόν τρόπο, ωστόσο αν ο δήμος δεν διαθέτει δικό του μηχάνημα καθαρισμού των κάδων απορριμμάτων, καλά είναι να συμβληθεί με ένα μηχάνημα καθαρισμού άλλου δήμου, ώστε να προλάβει το καλοκαίρι. Που οι οσμές από τους κάδους απορριμμάτων γίνονται αβάσταχτες για τους περίοικους. Και δεν εννοούμε μόνο τους κάδους από τα δυο κέντρα του δήμου. Εννοούμε και τους κάδους απορριμμάτων που υπάρχουν στα δημοτικά διαμερίσματα. Γιατί και εκεί κατοικούν άνθρωποι. Και με την ευκαιρία. Γιατί δεν συνεχίζει ο δήμος την ενημέρωση των πολιτών για την διαλογή των σκουπιδιών; Δεν αρκούν οι κάδοι που έχουν τοποθετηθεί για τη διαλογή τους. Χρειάζεται συνεχής ενημέρωση, η οποία μπορεί να γίνει αι με την απόδοση του λογαριασμού του νερού. Γιατί μας είπαν ότι οι κάδοι διαλογής των απορριμμάτων, είναι γεμάτοι με απορρίμματα …διαφόρων ειδών.

 

Χειροκροτήθηκε η μουσική μπάντα από τους πολίτες που παρακολούθησαν την παρέλαση της 25 Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να ξεχαστεί εκείνο το θλιβερό γεγονός της 28ης Οκτωβρίου όταν στην παρέλαση των μαθητών και των μαθητριών το βήμα έδιναν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι με τη …σφυρίχτρα. Και χειροκροτήθηκε όχι μόνο για την παρουσία της, που έτσι κι αλλιώς ήταν αξιόλογη, αλλά και γιατί την αποτελούν παιδιά από την περιοχή της Φιλιππιάδας. Φαίνεται ότι ο δήμος Ζηρού έδειξε σημάδια συνεργασίας με τη μουσική μπάντα του συλλόγου «φίλοι της μουσικής», που δραστηριοποιείται εδώ καιρό. Οι πολίτες της περιοχής πιστεύουν ότι η συνεργασία του δήμου με τους «φίλους της μουσικής» θα είναι μόνιμη, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσει ο δήμος να φτιάξει τη δική του δημοτική μουσική. Και με την ευκαιρία να ξαναρωτήσουμε: τι έγιναν τα μουσικά όργανα και οι στολές της δημοτικής μουσικής που υπήρχε; Τα οικειοποιήθηκε κάποιος ή βρίσκονται σε χώρο του δήμου που κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει που βρίσκεται; Καλά θα είναι ο αρμόδιος επί της μουσικής να πληροφορήσει την κοινή γνώμη για την τύχη τους.

 

● Δεν ξέρουμε αν είναι πολύ δαπανηρό, πλην όμως είναι αναγκαίο να γίνει. Στα πλακάκια των δρόμων η αναφορά, τα οποία έχουν ξεκολλήσει από την  πολυκαιρία. Είναι γνωστό ότι τα πλακάκια στους πεζόδρομους της πόλης (και σε πολλά άλλα διαμερίσματα όπου έχουν τοποθετηθεί), …μετράνε χρόνο δεκαετιών  και φυσικό είναι πολλά απ’ αυτά να έχουν ξεκολλήσει. Δεν είναι μόνο η αντιαισθητική τους πλευρά, αλλά και ο κίνδυνος που καραδοκεί για τους πολίτες που περνάνε από τους συγκεκριμένους πεζόδρομους. Θα πρέπει οπωσδήποτε ο δήμος να ενεργήσει για την αποκατάσταση των πλακιδίων, πριν κάποιος από τους πολίτες …σπάσει κανένα πόδι. Άλλωστε η κόλλα που θα χρησιμοποιηθεί δεν θα πρέπει να στοιχίζει και πολύ.

 

Ανάμεσα στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» υπάρχουν και τα «φυντάνια», όπως άλλωστε σε κάθε κοινωνία. Θα πρέπει όμως οι ομοεθνείς τους να προσέχουν τις κινήσεις τους, έτσι ώστε αυτοί οι ελάχιστοι να μη αμαυρώσουν την εικόνα της καλής συμπεριφοράς της πλειοψηφίας των φιλοξενουμένων προσφύγων. Τα γράφουμε αυτά γιατί πληροφορηθήκαμε ότι δυό-τρεις απ’ αυτούς, ζητιανεύουν στους δρόμους της πόλης και προβάλλουν για το σκοπό αυτό τα μικρά τους παιδιά. Η εικόνα αυτή –αν αληθεύει η πληροφορία- δεν τιμά τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες. Γιατί μπορεί να κερδίζουν μερικά παραπάνω χρήματα, εκμεταλλευόμενοι τη συμπόνια που δείχνουν οι πολίτες γι’ αυτούς, αμαυρώνουν όμως την εικόνα συνολικά των προσφύγων, για να μη πούμε ότι η πράξη τους εκμεταλλεύεται από τα στοιχεία εκείνα τα οποία αντιδρούν στην παραμονή τους στο εν λόγω στρατόπεδο. Ας το προσέξουν αυτό, τόσο οι ομοεθνείς τους, όσο και οι υπεύθυνοι του κέντρου φιλοξενίας.

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δραττόμενοι της ευκαιρίας από τις φωνές που ακούγονται κυρίως, ισχυρίζονται ότι οι δήμοι της Ηπείρου δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και ζητάνε να μάθουν γιατί. Μάλλον παραγνωρίζουν αυτό που και η εφημερίδα μας έχει γράψει στο περασμένο φύλλο, ότι η παράλειψη συμμετοχής δήμων της Ηπείρου από το εν λόγω πρόγραμμα, δεν έγινε γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν οι παράγοντες του τόπου, αλλά γιατί οι πρώτοι δήμοι που εντάχτηκαν στο εν λόγω πρόγραμμα είναι πιλοτικοί. Θα ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την ένταξη α’ αυτό όλων των δήμων της χώρας. Και φυσικό είναι να προηγηθούν οι δήμοι στα όρια των οποίων υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Γράφομε τα παραπάνω ώστε να πάψουν μερικοί να ανησυχούν.

 

Φαίνεται ότι δεν θα αργήσουν να …πιάσουν δουλειά τα κυκλώματα εκμετάλλευσης των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν το όνειρο να ταξιδέψουν στην κεντρική Ευρώπη, αν κρίνουμε από τη σύλληψη παράνομου κυκλώματος που μετέφερε πρόσφυγες από την Κέρκυρα στην Ιταλία. Τα παράνομα κυκλώματα έχουν ήδη τυπώσει χάρτες που δείχνουν την Πρέβεζα, τη Λευκάδα, την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα ως δρόμους εύκολης διαφυγής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τους οποίους βεβαίως έχουν τους τρόπους να ξεσηκώνουν και να τους «βοηθάνε» να εγκαταλείψουν τους χώρους φιλοξενίας, προκειμένου να κάνουν το όνειρο ..πραγματικότητα. Φυσικά δεν τους λένε τους κινδύνους που διατρέχουν, τόσο από το ταξίδι που τους αναγκάζουν να κάνουν, όσο και από τη σύλληψή τους σε περίπτωση που τα καταφέρουν να φτάσουν σε κάποια χώρα.

Η ενημέρωση των προσφύγων και των μεταναστών είναι τώρα περισσότερο από ποτέ απαραίτητη.

«F»

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)