Τριήμερη επίσκεψη στο Αγρίνιο και την Ήπειρο πραγματοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου το περασμένο Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους δημάρχους των πόλεων που έχουν ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, αλλά και να επισκεφθεί δομές φιλοξενίας των προσφύγων στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκης» στη Φιλιππιάδα.

Στην Άρτα η υπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο Άρτας Χρήστο Τσιρογιάννη και με άλλους παράγοντες της αυτοδιοίκησης της πόλης και του νομού, στους οποίους και ανέλυσε το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κώστας Τράμπας, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς και άλλοι τοπικοί παράγοντες. Όπως είναι γνωστό η Άρτα είναι ανάμεσα στους δήμους στους οποίους το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας εφαρμόζεται πιλοτικά (334 θέσεις εργασίας) και η υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης ότι με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, το υπουργείο δεν έρχεται για να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως γίνονταν μέχρι τώρα με τα πεντάμηνα προγράμματα, αλλά συγκεκριμένες θέσεις και ειδικότητες που θα αφορούν στην υλοποίηση έργων σε κάθε Δήμο, τα οποία θα παρακολουθούνται στενά και θα ολοκληρωθούν στο διάστημα του προγράμματος, δηλαδή σε οχτώ μήνες.

Όσον αφορά το ίδιο το πρόγραμμα η κ. Αντωνοπούλου είπε πως θα αρχίσει να υλοποιείται από τον επόμενο μήνα και η τελική αξιολόγηση των ειδικοτήτων που απαιτούνται βάσει των έργων που έχει προτείνει κάθε δήμος θα γίνει από τον ΑΣΕΠ.

40 θέσεις εργασίας στο κέντρο φιλοξενίας

 

Δεύτερος σταθμός της κ. Αντωνοπούλου ήταν η Φιλιππιάδα. στο δημαρχείο της πόλης την Κυριακή έγινε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Νίκος Καλαντζής, ο βουλευτής του νομού Κώστας Μπάρκας, ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, ο αντιδήμαρχος Ζηρού και υπεύθυνος του συντονιστικού οργάνου που έχει δημιουργηθεί για τους πρόσφυγες Αχιλλέας Ρίζος και άλλοι παράγοντες, τόσο του υπουργείου όσο και των δήμων Ζηρού και Πρέβεζας.

Στη σύσκεψη η υπουργός ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή για τα προβλήματα που απασχολούν τον δήμο και ζήτησε από την κ. Αντωνοπούλου τη συνδρομή της στην προσπάθεια επίλυσή τους, ενώ ζήτησε την ένταξη του δήμου Ζηρού στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Η κ. Αντωνοπούλου από την πλευρά της ενημέρωσε του δημάρχους ότι η επιλογή των δήμων οι οποίοι εντάσσονται πιλοτικά στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, έγινε με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και με αντικειμενικά κριτήρια που καταγράφουν τον γενικό ποσοστό ανεργίας, τη μακροχρόνια ανεργία και την αυξητική τάση της μακροχρόνιας ανεργίας. Άλλωστε όλοι οι δήμοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, ενδεχομένως από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Στη σύσκεψη η κ. Αντωνοπούλου ενημέρωσε τον δήμαρχο Ζηρού –και τους παριστάμενους φυσικά- ότι για το κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων θα προσληφθούν 40 άτομα για διάρκεια οχτώ μηνών,  για την υποστήριξη της συγκεκριμένης δομής, κάτι που ανέφερε και στην επίσκεψή της στο εν λόγω κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Το Υπουργείο Εργασίας έχει εντάξει δράση για τη δημιουργία 5.000 θέσεων προσωρινής απασχόλησης σε δομές υποστήριξης των προσφύγων, τις οποίες θα καλύψουν άνεργοι διαφόρων ειδικοτήτων, προσφέροντας επικουρικά τις υπηρεσίες τους.

Μετά τη σύσκεψη στ Δημαρχείο, η κ. Αντωνοπούλου επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» δηλώνοντας ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον Γιάννη Μουζάλα και κυρίως με τη συμβολή του αρμόδιου υπουργού για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, θα προκηρυχθούν σύντομα 2.500 θέσεις εργασίας σε δήμους όπου λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας. «οφείλουμε να συνδράμουμε τους δήμους που έχουν και φιλοξενούνται στα όριά τους πρόσφυγες και αυτό θα κάνουμε και στον δήμο Ζηρού και σε όλους τους άλλους δήμους της χώρας» είπε, ενώ σε αυτήκοο όλων των παρισταμένων επιβεβαίωσε την υπόσχεσή της ότι για το κέντρο φιλοξενίας Φιλιππιάδας αντιστοιχούν 40 θέσεις εργασίας που θα προκηρυχθούν μαζί με τις υπόλοιπες. Τόνισε επίσης ότι θα προκηρυχθούν σε επόμενη φάση άλλες 2.500 θέσεις εργασίας για να τονίσει ότι όταν εντοπίζονται ανάγκες θα καλύπτονται σταδιακά. Η κ. Αντωνοπούλου ενημερώθηκε για τις συνθήκες που επικρατούν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας από τον υπεύθυνο του συντονιστικού οργάνου Αχιλλέα Ρίζο και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το έργο που συντελείται, συγχαίροντας τον δήμο Ζηρού και τις ένοπλες δυνάμεις για τη συμβολή τους σε αυτή την  προσπάθεια.

Αναφορικά με τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ο Δήμος Πρέβεζας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους Δήμους που θα επωφεληθούν από τα προγράμματα περί τον Ιούνιο, ενώ ο Δήμος Ζηρού θα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Δήμων της τρίτης πιλοτικής φάσης (περί το Σεπτέμβριο).

Σε δύο φάσεις και προσανατολισμένη στους μακροχρόνια ανέργους θα αρχίσει η υλοποίηση των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, συνολικού κόστους 132 εκατ. ευρώ, για την οκτάμηνη απασχόληση 19.500 ωφελούμενων σε 51 Δήμους της χώρας.

Την Κυριακή το απόγευμα και την Δευτέρα το πρωί, η υπουργός επισκέφθηκε τα Ιωάννινα, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννίνων και άλλους παράγοντες της αυτοδιοίκησης.

Την υπουργό Ράνια Αντωνοπούλου στις επισκέψεις της τόσο στου δήμους όσο και στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που επισκέφθηκε, συνόδευαν και τα στελέχη του γραφείου της Γρηγόρης Μαλάμης και Γιάννης Μπάρκας.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)