Μπορεί η Ήπειρος να είναι ο πλούσιος τόπος σε υγρό στοιχείο και να αποτελεί μία από τις πλέον ευνοημένες περιοχές της Μεσογείου, μπορεί να τη διασχίζουν ποτάμια από τη μία άκρη της ως την άλλη, ο ανθρώπινος όμως παράγοντας και ο εύκολος τρόπος απαλλαγής από τα απόβλητα, έχει μολύνει αφάνταστα τα ποτάμια της. Σύμφωνα με καταγγελίες των πολιτών και με βάση τα κατά καιρούς δημοσιεύματα του τύπου, αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν προστατεύονται τα νερά των ποταμών από τη μόλυνση, αλλά αντίθετα, αλόγιστα η ανθρώπινη δραστηριότητα μολύνει τα νερά τους, με αποτέλεσμα μόνο να τα καθιστούν άχρηστα, αλλά και να αποτρέπουν σ’ αυτά κάθε είδους υδρόβιας ζωής, που πριν από μερικά χρόνια έδιναν τροφή στους κατοίκους και όχι μόνο των παραποτάμιων περιοχών.

Η στήλη κατά καιρούς έχει ασχοληθεί με τη μόλυνση των νερών του Λούρου ποταμού τόσο από τις κατά μήκος του υπάρχουσες ανεξέλεγκτες ιχθυοκαλλιέργειες όσο και από τις χοιροτροφικές και άλλες κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες έχουν γίνει πολύ κοντά σ’ αυτόν, αλλά οι ασκούντες πολιτική εξουσία στήριζαν εκείνους οι οποίοι παρανομούσαν και μόλυναν τα νερά, με άδειες οι οποίες ήταν διάτρητες.

Και βεβαίως ήρθε ο καιρός η μόλυνση των νερών των ποταμών να γίνει «κτήμα» όλων των κατοίκων και όχι μόνο των εχόντων ευαισθησία απέναντι στην οικολογική καταστροφή. Ο Καλαμάς στον οποίον έχουν βρεθεί νεκρά ψάρια (και δεν έχει καραβίδες), ο Άραχθος που μολύνεται από τον ΧΥΤΑ Ελληνικού, ο Βοϊδομάτης στον οποίον εμφανίστηκαν σημάδια ρύπανσης, ο Λούρος που κινδυνεύει με οικολογική κατάρρευση λόγω της ανεξέλεγκτης ύπαρξης των κτηνοτροφικών μονάδων και των ιχθυοκαλλιεργειών, είναι δείγμα ότι όλα τα ποτάμια της Ηπείρου έχουν ήδη φτάσει σε σημείο μόλυνσης που για μερικά από αυτά η κατάσταση δεν φαίνεται αναστρέψιμη.

Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να κάνει η πολιτεία για την προστασία των ποταμών. Σίγουρα όμως κάτι θα πρέπει να κάνει πριν είναι πολύ αργά.

(Αλήθεια κύριε περιφερειάρχα, τι γίνεται με τις καταλήψεις δημόσιων χώρων στις περιοχές όπου …ακμάζουν οι ποταμίσιες ιχθυοκαλλιέργειες; Υπάρχει κάποιο σχέδιο που εμείς δεν ξέρουμε;)

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)