Επί τέλους, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ή κάποιος τέλος πάντων κατάλαβε ότι με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) να εμπλέκονται στη φιλοξενία των προσφύγων δεν βγαίνει τίποτε και αποφάσισε να φέρει νόμο στη βουλή και να ψηφιστεί,
ώστε να μπουν κάποιοι κανόνες στη λειτουργία τους. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται να γίνεται έλεγχος στις ΜΚΟ από το αρμόδιο υπουργείο, να υποβάλλεται σχετική αίτηση και να καταθέτει συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία για την επιχορήγηση που παίρνει, ποιο θα είναι το ακριβές αντικείμενο της δράσης της και ποιος θα είναι ο υπεύθυνος έναντι του νόμου.

Ήταν καιρός οι αρμόδιοι της πολιτείας να λάβουν κάποια μέτρα για τις ΜΚΟ, μετά και τις διαμαρτυρίες που έχουν γίνει από πολλές πλευρές, ότι πολλές από αυτές δεν λογοδοτούν πουθενά και συμπεριφέρονται στους πολίτες (εθελοντές ή αλληλέγγυους) οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες όχι με σεβασμό.

Οι περισσότερες ΜΚΟ είναι συνεπείς στο έργο που παράγουν και αυτό αφορά την καλύτερη διαμονή των φιλοξενουμένων προσφύγων και μεταναστών. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι λίγες που την έλευση των προσφύγων την είδαν ως μια καλή ευκαιρία να βγάλουν μερικά χρήματα εκμεταλλευόμενοι τον ανθρωπισμό της κοινωνίας. Σε αυτό και το γεγονός ότι μερικές από τις ΜΚΟ χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, θέλει να βάλει τέλος το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη βουλή.

Μέχρι τότε θα πρέπει αυτοί που έχουν την ευθύνη των κέντρων υποδοχής των προσφύγων να μεριμνούν για την προσφορά των ΜΚΟ. Γιατί οι καιροί είναι «πονηροί» και κανείς δεν εγγυάται ότι οι διαμαρτυρίες των προσφύγων και των μεταναστών δεν γίνονται γιατί δεν περνάνε καλά στα κέντρα υποδοχής. Τέτοιες καταγγελίες υπονόμευσης της προσπάθειας που καταβάλλεται από όλες τις πλευρές να διευθετηθούν κατάλληλα οι χώροι υποδοχής, έχουν φτάσει και στην εφημερίδα μας. Το άσχημο είναι ότι εμπλέκονται –προβοκατόρικα ίσως- και κάποιες ΜΚΟ.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)