● Δεν ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι το έργο του φράγματος Παπαδατών, για το οποίο ο δήμαρχος Ζηρού έστειλε επιστολή στους πολιτικούς παράγοντες. Από συζητήσεις μάλιστα προκύπτει ότι ακόμα και οι κάτοικοι της περιοχής δεν θεωρούν το έργο τόσο σημαντικό, ώστε να γίνουν κοινωνοί πολιτικοί παράγοντες, ενώ θα ήταν σημαντικό αν το ίδιο έργο γινόταν πριν από είκοσι χρόνια, χρονολογία που έγιναν  και οι μελέτες που το αφορούσαν. Και λένε ότι πριν από είκοσι χρόνια θα μπορούσε να ποτιστεί ο κάμπος των Παπαδατών και των πέριξ περιοχών, ενώ τώρα δεν υπάρχουν καν νερά για να μαζευτούν στον παραπόταμο. Και φυσικά έχουν αλλάξει και οι καιροί, αφού δεν …ανανεώθηκε ο πληθυσμός των αγροτών της περιοχής. Με δεδομένη τη γνώμη ότι ανακινείται άκαιρα η κατασκευή του μεγαλεπήβολου ατού έργου, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι πριν καταθέσει την επιστολή του δημάρχου Ζηρού στη Βουλή, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του νομού Στέργιος Γιαννάκης θα έπρεπε να συζητήσει με τους κατοίκους της περιοχής για την αναγκαιότητα του φράγματος και τους σκοπούς που πρόκειται να εξυπηρετήσει. Εκτός και αν οι παράγοντες οι οποίοι ανακίνησαν το θέμα, θέλησαν κατά κάποιο τρόπο να δείξουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή, έστω και αν το έργο δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει τους αγρότες, ούτε καν της περιοχής. Οι πολίτες πάντως της εκεί περιοχής επιμένουν ότι υπάρχει μελέτη για το έργο (του οποίου το κόστος σύμφωνα με τη μελέτη εκείνη της εποχής ξεπερνάει τα 70 εκατομμύρια) και πιστεύουν ότι είναι σε κάποιο συρτάρι.

 • Πληροφορηθήκαμε ότι δόθηκε η σύνταξη μελέτης για κτίριο στο Θεσπρωτικό σε εξωτερικό μηχανικό. Η μελέτη α- φορά αναπαλαίωση κτιρίου το οποίο δεν έχει κηρυχθεί διατηρητέο και το ποσό της μελέτης λέγεται ότι φτάνει στις 15.00 ευρώ. Εάν ο δήμος εκτίμησε ότι θα έπρεπε να γίνει η μελέτη, προκύπτει το ερώτημα εάν θα μπορούσαν να κάνουν τη μελέτη αναπαλαίωσης οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και γιατί δεν την έκαναν. Περιττό να γράψουμε ότι τη μελέτη αναπαλαίωσης του παλιού δημαρχείου, την έκανε μελετήτρια η οποία ήταν στην υπηρεσία του δήμου. Φυσικά και ο μηχανικός στον οποίον ανατέθηκε η εκπόνηση της μελέτης, ας μη το πάρει προσωπικά το θέμα. Το γράφουμε γιατί δεν είναι λίγοι οι πολίτες που καλούνται να πληρώσουν δημοτικά τέλη (τα οποία πληρώνουν με μεγάλη δυσκολία) και ο δήμος αναθέτει μελέτες και έργα τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας οι τεχνικές του υπηρεσίας.

 

• Είναι σίγουρο ότι θα προσκρούσουμε και στη δική του μετριοφροσύνη, πλην όμως είναι αδύνατο στη στήλη να μην αναφερθεί στον αξιωματικό της αεροπορίας (και συμπατριώτη) Βησσάρη Βέργο, ο οποίος έχει επιφορτισθεί με την ευθύνη της φύλαξης των προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Πετροπουλάκη», αλλά και την μεταφορά αρμοδίως των προβλημάτων που αντι- μετωπίζει το κέντρο φύλαξης. Φιλικός με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διαμένουν στο πρώην στρατόπεδο, συζητά μαζί τους κάθε πρόβλημα που ανακύπτει. Είναι δε ο αξιωματικός εκείνος που χωρίς κό- πο θα ενημερώσει τους πολιτικούς παράγοντες για την όλη διαμονή των προσφύγων, αλλά και για τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι στο κάμπινγκ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τόσο ο υφυπουργός άμυνας και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν να πουν έναν καλό λόγο για τον Βησσάρη Βέργο και για την απόλυτη και ειλικρινή ενημέρωσή τους για τους πρόσφυγες και για τα μικροπροβλήματα που υπάρχουν στο χώρο φύλαξης. Μπορεί και ο ίδιος ο αξιωματικός της αεροπορίας Βησσάρης Βέργος να μην ήθελε να γραφούν αυτές οι σκέψεις, δεν θα μπορούσε όμως η στήλη να μη δώσει τα δικά της συγχαρητήρια σε έναν αξιωματικό που τιμάει την υπηρεσία του και το αξίωμα το οποίο η πολιτεία του εκχώρησε.

• Θεωρούμε ότι είναι προς έπαινο η στάση της οικογένειας της Φιλιππιάδας η οποία φιλοξενεί οικογένεια προσφύγων παραχωρώντας τους υπνοδωμάτιο και φυσικά την αγάπη της. Η εν λόγω οικογένεια, χωρίς περιττές τυμπανοκρουσίες, φιλοξενεί μια πενταμελή (νομίζω) οικογένεια προσφύγων. Δεν θα είναι δύσκολο να πούμε ότι η στάση της δείχνει τον ανθρωπισμό που θα πρέπει να διακατέχει όλους τους πολίτες, οι οποίοι –αν μπορούν φυσικά- θα πρέπει με κάθε τρόπο να δείχνουν τα συναισθήματά τους. Δεν είναι μι-κρό πράγμα οι ταλαιπωρημένοι αυ-τοί άνθρω- ποι, οι οποίοι έφυγαν από εμπόλεμη χώρα, να αισθάνονται ότι κάποιοι τους περιθάλπουν. Όπως δεν είναι μικρό πράγμα και για τους συμπολίτες οι οποίοι έχοντας τη δυνατότητα, φιλοξενούν αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

 

 

● Έχουμε ξαναγράψει και θα το γράψουμε και πάλι. Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα που τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τα λεγόμενα μικρά νοσοκομεία δεν έχουν διοικητή. Μπορεί να υπάρχει λόγος που το υπουργείο Υγείας κωλυσιεργεί τον διορισμό πρόεδρων, δεν είναι επαρκείς όμως για την κοινή γνώμη η οποία περιμένει πως και πώς να δει να επιλέγεται ένας από τους 22 που έχουν κάνει αιτήσεις για το νοσοκομείο της Πρέβεζας, το οποίο διοικεί γιατρός, διευθυντής κλινικής. Έχει που έχει τα προβλήματά του το νοσοκομείο της Πρέβεζας, να μη προ- στίθεται και η έλλειψη διευθυντού.

 

 

● Θα έχετε διαβάσει ότι μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται να δοθεί στην κυκλοφορία τμήμα της Ιόνιας οδού, του δύσκολου τμήματός της που παρακάμπτει την Αμφιλοχία. Θα έχετε διαβάσει επίσης ότι μέσα στο χρόνο θα δοθεί στην κυκλοφορία ακόμα ένα μεγάλο τμήμα της και τον Μάρτιο του 2017 θα δοθεί στην κυκλοφορία ολόκληρη η Ιόνια οδός. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά σε τι οφείλεται η πολύχρονη καθυστέρηση της παράδοσης της οδού, όπως δεν ξεχνάει ότι κατά καιρούς επισκέπτονταν τις εγκαταστάσεις των εργοστασίων της Ιόνιας οδού κάποιοι υπουργοί και δήλωναν ικανοποιημένοι από την πρόοδο των εργασιών, ενώ από την άλλη έκλειναν το μάτι στους ιδιοκτήτες χωραφιών και με έμμεσο τρόπο τους παρακινούσαν να ζητήσουν πολλά χρήματα για την απαλλοτρίωση. Μ’ αυτά και μ’ αυτά και με το κόψιμο κάποιων κορδελών στα τμήματα εκείνα που ήταν εύκολα να γίνουν, πέρασαν τα χρόνια. Ενώ θα μπορούσαν οι τότε υπουργοί να πιέσουν τους εργολάβους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Και όχι να παίρνουν χρήματα χωρίς να παράγουν έργο.

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)