Αφορμή στάθηκε ένα «κακόηθες μελάνωμα» που συνέπεσε με ένα άλλο τραγικό για τον συγγραφέα γεγονός: το θάνατο της μάνας του. Τα δύο αυτά γεγονότα, αλληλοεξαρτώμενα, υποβάλλουν τον συγγραφέα σε αυτοανάλυση και μέσα από το σύστημα που εξελίσσεται η ζωή του καθένα μας, ο συγγραφέας συμπεραίνει ότι η απώλεια αγαπημένου προσώπου και η δύσκολες στιγμές της ζωής του είναι απλά τα πράγματα και εύκολα στη διαχείρισή τους.

Οι κριτικές που δέχτηκε το βιβλίο ήταν από όσους το διάβασαν εξαιρετικές και είναι αυτός ένας λόγος που η αίθουσα που παρουσιάστηκε το βιβλίο ήταν γεμάτη από κόσμο, ο οποίος με ενδιαφέρον παρακολούθησε τους ο- μιλητές, τόσο για το περιεχόμενο του βιβλίου, όσο και για τον ίδιον τον συγγραφέα.

Ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Νοσοκοεμίου Χατζηκώστα Ιωαννίνων Γιάννης Τσιμογιάννης που ήταν ένας από τους παρουσιαστές, τόνισε ότι το βιβλίο του Αλέκου Γεωργίου αποτελεί και μια «εγκυκλοπαίδεια» για τον γιατρό και τον καρκινοπαθή  ασθενή του, ενώ αναφέρθηκε καις τον συγγραφέα για τον οποίον είπε ότι αν και δεν το γνώριζε, δέχτηκε να καταθέσει τις απόψεις του στην παρουσίαση του βιβλίου, μόλις το διάβασε. Ο κ. Τσιμογιάννης ήταν αποκαλυπτικός και στις προσωπικές εμπειρίες, τις σχετικές με τα όσα αναφέρονταν στη βιβλίο,  στις οποίες αναφέρθηκε

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησε και ο φιλόλογος καθηγητής και συγγραφέας Δημήτρη Βλαχοπάνος, ο οποίος τόνισε πως το βιβλίο αποτελεί εγχειρίδιο ανθρωπο- λογίας, αφού με αφορμή το «κακόηθες μελάνωμα» και την απώλεια της αγαπημένης του μητέρας, ο συγγραφέας κάνει έναν απολογισμό της ζωής και περιπλέκει σ’ αυτόν τις θρησκείες, τους αρχαίους συγγραφείς, για να καταλήξει ότι «τα πράγματα είναι απλά» στην αντιμετώπισή τους.

Ο ίδιος ο συγγραφέας Αλέκος Γεωργίου, που πήρε το λόγο κλείνοντας την παρουσίαση, τόνισε πως το βιβλίο γράφτηκε μεν με την αφορμή «ένα κακόηθες μελάνωμα» δεν είναι όμως ιατρικό βιβλίο, ούτε επιχειρεί να υποκαταστήσει τους επιστήμονες. Απλά παρουσιάζει τα –θλιβερά για πολλούς- γεγονότα μέσα από τα οποία επιχειρείται μια προσέγγισή τους με την πεποίθηση ότι «είναι απλά τα πράγματα».

Εκπληκτικοί στην ανάγνωση περικοπών από το βιβλίο ήταν ο καθηγητής φιλόλογος Νίκος Καρατζένης και η επίσης φιλόλογος καθηγήτρια Ευγενία μάστορα.

Την παρουσίαση του προγράμματος είχε η δικηγόρος Αθηνά Γκορου.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε με πρωτοβουλία του «περί βιβλίου» συλλόγου της Φιλιππιάδας, ο πρόεδρος του οποίου Χρήστος Αναγνώστου δήλωσε πως ήταν τέτοια ποιοτικά η παρουσίαση του βιβλίου του Αλέκου Γεωργίου, που πιθανά θα χρειαζόταν και μια δεύτερη εκδήλωση συζήτησης για τον προβληματισμό που προκαλεί στον καθένα η ανάγνωσή του.

Ο δικηγόρος της Αθήνας, Αλέκος Γεωργίου, κατάγεται από τη Φιλιππιάδα (γεννήθηκε στο Ανώγειο) … και έχει εκδώσει ένα ακόμη βιβλίο το«Φιλιππιάς και πέριξ» στο οποίο παρατίθενται σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα για την περιοχή και είναι προϊόν πολυετούς έρευνας στις βιβλιοθήκες και στα αρχεία του κράτους. Εκδόθηκε το 2010 και αποτέλεσε το πρώτο πε- τυχημένο εγχείρημα συγγραφής από τον Αλέκο Γεωργίου. Το βιβλίο του «ένα κακόηθες μελάνωμα» είναι η δεύτερη απόπειρα συγγραφής του Αλέκου Γεωργίου, αν και είναι εντελώς διαφορετικού ύφους. Πρόκειται για βιβλίο βαθιά φιλοσοφημένο και πολύ συναισθηματικό, αφού αναφέρεται στη διαχείριση του πένθους, της απώλειας και της τυχαίας ανακάλυψης της ασθένειας του «κακοήθους μελανώματος».

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)