Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ζηρού, στην παρουσίαση του βιβλίου του Θύμιου Ρέντζιου με τίτλο: «ΑΝΩΓΕΙΟ: Η ΑΕΤΟΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ» που έγινε την περασμένη Κυριακή. Οι θετικές κριτικές που δέχτηκε το βιβλίο, ειδικά από τους κατοίκους του Ανωγείου, οι οποίοι μέσα από τις σελίδες τους έζησαν νοερά (οι παλιότεροι) τα περασμένα ενώ οι νεότεροι έμαθαν γα τη ζωή των πατεράδων τους, βοήθησαν ώστε η αίθουσα όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο, να είναι ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον του ομιλητές οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο στο περιεχόμενο του βιβλίου, όσο και στο πρόσωπο του συγγραφέα.

Η πρόεδρος της αδελφότητας Ανωγειατών Ελένη Μάρη, μίλησε γεμάτη συγκίνηση πρώτη για το χωριό της και για την απεικόνιση της καθημερινής ζωής των Ανωγειατών από τον συγγραφέα.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος του δήμου Ζηρού και υπεύθυνος γα τα πολιτιστικά του δήμου Χρήστος Γκάρτζιος, ο οποίος έκανε αναφορά στην πολιτιστική ανάταση του δήμου, αφού όπως είπε για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, παρουσιάστηκαν τρία βιβλία αξιόλογων συγγραφέων και έκανε μικρή αναφορά στο παρουσιαζόμενο βιβλίο και στον συγγραφέα του.
Η Δώρα Ιατρού-Παπαϊωάννου, η οποία πρώτη στη σειρά παρουσίασε το βιβλίο, τόνισε πως το εγχείρημα του Θύμιου Ρέντζιου να συγγράψει βιβλίο για το Ανώγειο, αποτελεί εξέχουσα προτροπή για όλους τους πολίτες να αφήσουν κάτι γραπτό για τον τόπο που έζησαν, ενώ αναφέρθηκε και στο συγγραφέα, τονίζοντας ότι θεωρείται πετυχημένος στην εκπαιδευτική του πορεία και με το βιβλίο του αυτό δείχνει ότι δεν ξέχασε τις ρίζες του, δεν λησμόνησε ότι είναι από το Ανώγειο.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο καθηγητής Λάμπρος Γούμενος ο οποίος στην εμβριθή παρουσίαση του βιβλίου αποπειράθηκε και πέτυχε να «μπει» στον εσωτερικό κόσμο του συγγραφέα και την απόφασή του να γράψει για το χωριό του. Με παραδείγματα από τη ζωή του παρελθόντος, από τη ζωή των Ανωγειατών στο «άνυδρο» Ανώγειο, αλλά και από τη ζωή των κατοίκων των γειτονικών χωριών, ο ομιλητής κατάφερε να εισχωρήσει στο μυαλό του Θύμιου Ρέντζιου και να καταγράψει με κάθε λεπτομέρεια τους λόγους που τον οδήγησαν στην συγγραφή του βιβλίου με αναφορά στο χωριό του. Η γενικότερη ιστορία της χώρας, κάθε χώρας, καταγράφεται από τις επί μέρους ιστορίες των ανθρώπων που ασχολήθηκαν ή ασχολούνται με τον τόπο τους, είπε ο ομιλητής, σε μία αποστροφή του λόγου του, για να δώσει τα εύσημα στον συγγραφέα. Να σημειωθεί ότι ο ομιλητής ήταν και από τους «διορθωτές» των κειμένου του βιβλίου.

Στο τέλος της παρουσίασης του βιβλίου μίλησε και ο συγγραφέας Θύμιος Ρέντζιος, ο οποίος έδειξε βαθειά συγκινημένος και ευχαρίστησε τον κόσμο για τη μαζική παρουσία του, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης υπέγραψε βιβλία του στους πολίτες οι οποίοι και το προμηθεύτηκαν.

Πολύ καλός ήταν ο Νίκος Καρατζένης ο οποίος δεν παρουσίαζε «στεγνά» τους ομιλητές, αλλά έλεγε γι’ αυτούς μερικά λόγια για την παρουσία τους στα κοινωνικά δρώμενα, καθώς και για την επαγγελματική τους πορεία, κάνοντας επάξια «γέφυρα» μεταξύ των ομιλητών.

Χειροκροτήματα κέρδισε και η Αναστασία Γκαρτζώνη που διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο.

Στους παρευρεθέντες θα πρέπει να αναφερθούν οι ανιδήμαρχοι, ο πρόεδρος και οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ζηρού, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Ζάψας, ο πρώην δήμαρχος Δημ. Γιολδάσης, οι εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και οι εκπρόσωποι συλλόγων.

Ο Θύμιος Ρέντζιος γεννήθηκε στο Ριζοβούνι Πρέβεζας από γονείς Ανωγειάτες. Αποφοίτησε από την Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Υπηρέτησε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση 36 χρόνια ως δάσκαλος σε δημοτικά σχολεία της Ηλείας, των Μεγάρων Αττικής και του Χαλανδρίου. Συνέγραψε δύο βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου, ενώ άρθρα του δημοσιεύτηκαν σε εκπαιδευτικά περιοδικά. Είναι το πρώτο του βιβλίο με ιστορικό πειεχόμενο.

Σημ. «Φ.»:  Στην φωτογραφία της δεύτερης σελίδας διακρίνονται  οι συντελεστές της παρουσίασης: από αριστερά: ο πρόεδρος της αδελφότητας Ανωγειατών Ελένη Μάρη, ο συγγραφέας Θύμιος Ρέντζιος, ο συντονιστής της εκδήλωσης καθηγητής Νίκος Καρατζένης, ο επίσης καθηγητής και κεντρικός παρουσιαστής του βιβλίου Λάμπρος Γούμενος και η επίσης παρουσιάστρια του βιβλίου, δημοτική σύμβουλος δήμου Ζηρού Δώρα Ιατρού. Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας η φοιτήτρια δημοσιογραφίας Αναστασία Γκαρτζώνη που διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο.

Στη δεύτερη φωτογραφία διακρίνεται το πλήθθος του κόσμου που παραβρέθηκε στην παρουσιαση του βιβλιου

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)