● Σύναψη προγραμματικής σύμβασης για κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης στην Π.Ε. Άρτας – Περιλαμβάνεται και ο δήμος Ζηρού. Στη συνεδρίαση της Μ. Δευτέρας 25 Απριλίου, η επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης  μεταξύ άλλων ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην 1η πρόσκληση του προγράμματος INTERREG IPA II CROSS-BOTDER COOPERATION PROGRAMME “GREECE – ALBANIA 2014-2020”.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η κατασκευή μονάδας Κομποστοποίησης προδιαλεγμένων αποβλήτων της Άρτας, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει με προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ της περιφέρειας και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Ηπείρου, η σύναψη της οποίας εγκρίθηκε από την επιτροπή περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη μονάδα  θα εξυπηρετεί τους Δήμους Αρταίων, Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων καθώς και το Δήμο Ζηρού από την Π.Ε. Πρέβεζας, είναι σε προχωρημένο στάδιο διότι έχει εξευρεθεί ο χώρος εγκατάστασης της και επιπλέον έχουν προχωρήσει οι μελέτες αδειοδότησης και εφαρμογήςΌπως πρόσθεσε η κ. Καλογιάννη, ανάλογες μελέτες εκπονούνται και για τις Π.Ε. Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, ενώ η μονάδα κομποστοποίησης για την Π.Ε. Ιωαννίνων. είναι ενταγμένη στη μονάδα Α.Σ.Α..

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε επίσης τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το δήμο Αρταίων για την εκπόνηση μελέτης για την ανακαίνιση- αναδιαρρύθμιση του κτιρίου του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας “Σκουφάς”  προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.

 

Επίσης εγκρίθηκε η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων της Περιφέρειας με:

-Ι. Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρέβεζας και  Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση στέγης καθολικού Ιεράς Μονής Αβάσσου», προϋπολογισμού 24.600 ευρώ

-Δήμο Πωγωνίου για την υλοποίηση του έργου: «Αποκατάσταση δικτύου ύδρευσης Αγίας Μαρίνας Δήμου Πωγωνίου, προϋπολογισμού 9.200 ευρώ

-Δήμο Κόνιτσας για την υλοποίηση του έργου «Προμήθεια υδραυλικών εξαρτημάτων για την αποκατάσταση του δικτύου άρδευσης Αηδονοχωρίου» προϋπολογισμού 20.000 ευρώ

-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση δώματος κτιρίου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» προϋπολογισμού 24.600 ευρώ

-Δήμο Νικολάου Σκουφά για την υλοποίηση του έργου «Προμήθεια αντλητικού συγκροτήματος για την αποστράγγιση περιοχής  Συκιών Δήμου Νικολάου Σκουφά» προϋπολογισμού 17.835 ευρώ

-Δήμο Ζηρού για τρία έργα και συγκριμένα για:  α) «Επέκταση δικτύου ύδρευσης Μελιανών Δήμου Ζηρού », προϋπολογισμού 24.600 ευρώ € β) «Προμήθεια σωλήνων πολυαιθυλαινίου PE Φ/90/16 Atm για το Δήμο Ζηρού», προϋπολογισμού 45.000 ευρώ και γ) «Ύδρευση οικισμού Φανερωμένης Δήμου Ζηρού», προϋπολογισμού 24.600 ευρώ.

 

Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί των φακέλων Μελετών Περιβαλλοντικών όρων που αφορούν:

-«Λατομείο ασβεστολιθικών πλακών, στη θέση Ακρινή Τζούμα της τοπικής κοινότητας Πιστιανών Άρτας.» Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο Φώτιος Φώτης.

-«Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 40.000 ορνίθων κρεατοπαραγωγής με υδρογεώτρηση η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «ΒΑΛΤΟΣ», της τοπικής κοινότητας  Φιλοθέης Άρτας».

-Λατομείο σχιστολιθικών πλακών στη θέση Λαιμός Στρούγκας της τοπικής κοινότητας Μάζιας Ιωαννίνων, Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο Νικόλαος Γέπης

-Εγκατάσταση και λειτουργία πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 26.480 πτηνών πάχυνσης, ήτοι 1061 Ζ, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στην τοική κοινότητα Ροδοτοπίου Ζίτσας. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο Γεώργιος Ζώης.

 

 

 

Περιφερειάρχης: Αδικείται η Ήπειρος από την επιλογή έργων για το “πακέτο Γιούνκερ” “Μεγάλο λάθος” χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να μην συμπεριλάβει στην πρόταση που κατέθεσε στην Ε.Ε. για χρηματοδότηση έργων από το”πακέτο Γιούνκερ” τις οδικές συνδέσεις Πρέβεζα- Ιόνια Οδός και Κοσμηρά (Ιόνια Οδός)- Κακαβιά.

Ο Περιφερειάρχης, μιλώντας στη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου, είπε πως οι μελέτες των δύο οδικών αξόνων είναι ολοκληρωμένες και μάλιστα στο τμήμα της Πρέβεζας εκπονείται και η τελευταία γεωτεχνική μελέτη. Και τόνισε ότι είναι μεγάλο λάθος του Υπουργείου και των Υπηρεσιών του, που έπρεπε να δουν ότι κάποιοι δρόμοι παίζουν άλλο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Ο περιφερειάρχης, σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, υπογράμμισε ότι τα δύο έργα, είναι απόλυτα συμβατά με τις προϋποθέσεις που θέτει το “πακέτο Γιούνκερ” το οποίο απαιτεί ιδιωτική συμμετοχή καθώς και οι δύο δρόμοι φέρνουν έσοδα στον κύριο άξονα της Ιόνιας οδού. Τέλος, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν προβλήματα με έργα που προτάθηκαν στο “πακέτο Γιούνκερ” σε επίπεδο μελετών: ”Έβαλαν έργα καθ’ υπόδειξη. Όταν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν μελέτες, τότε θα αναζητήσουν νέα ώριμα έργα και ίσως τότε να έχουμε κι εμείς τύχη”, συμπλήρωσε.

 

● Άλλες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016) μεταξύ άλλων ελήφθησαν και οι εξής αποφάσεις:

-Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, η μονοδρόμηση τμήματος των οδών Αγίου Παντελεήμονος και Αχέροντος (όρια Ε.Τ.Ε. διασταύρωση οδών Ν. Ζέρβα και Σουλίου), που βρίσκονται εντός οικισμού της δημοτικής κοινότητας Καναλακίου Πρέβεζας.

-Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, η εξάμηνη παράταση της απόφασης του περιφερειάρχη για τον περιορισμό του αριθμού των αλιευτικών εργαλείων «καλαμίδι (ή καλάμι)» και «πεταχτάρι» στη λίμνη Παμβώτιδα.

-Ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την ανακατάταξη του τμήματος εθνικής οδού (5) από «Γέφυρα Καλογήρου» έως πρώην Στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» του δήμου Ζηρού και ένταξη αυτού στο τριτεύον εθνικό δίκτυο, με την παρατήρηση η Δημοτική Αρχή να έχει την ευθύνη της αποκατάστασης στα διάφορα έργα

-Ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου-Π.Ε. Θεσπρωτίας στην αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του Βιοτεχνικού Πάρκου Θεσπρωτίας Α.Ε. με το ποσό των 79.978,75 ευρώ.

-Ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τη σύναψη σύμβασης Διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, για τεχνική υποστήριξη (διεκπεραίωση, επίβλεψη και παραλαβή) διαφόρων μελετών και έργων του Δήμου, όπως αναγράφονται και στο σχετικό σχέδιο της σύμβασης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ομόφωνα, δήλωσε τη συμπαράστασή του προς τους μαθητές του ΣΔΕ Άρτας και του παραρτήματος της Φιλιππιάδας, ζητώντας την αναπλήρωση των χαμένων εκπαιδευτικών ωρών, προκειμένου να μη χαθεί η σχολική χρονιά λόγω μη σωστού προγραμματισμού και έγκαιρης στελέχωσης σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

 

● Τουριστικός προορισμός τεσσάρων εποχών η Ήπειρος για τους Ιταλούς τουρίστες. Ιδιαίτερα θετική απήχηση είχε στα Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης και στους ταξιδιωτικούς πράκτορες της Ρώμης, η παρουσίαση της Ηπείρου ως τουριστικού προορισμού “τεσσάρων εποχών” για τους Ιταλούς πολίτες.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Ηπείρου για συνδυασμένες δράσεις τουριστικής προβολής σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού. Διοργανώθηκε δε με τη συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη και το γραφείο Ε.Ο.Τ. στην Ιταλία και με δεδομένο ότι διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον τουριστών από τη γείτονα χώρα, τόσο για τα παράλια, όσο και για ορεινές περιοχές Ηπείρου.

Στην παρουσίαση (που έγινε την Πέμπτη 21 Απριλίου στην πρεσβευτική κατοικία) προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν περισσότεροι από εβδομήντα Ιταλοί δημοσιογράφοι που εκπροσωπούσαν έγκυρα και ευρείας απήχησης Μ.Μ.Ε. και αναγνωρισμένοι διεθνώς tour operators της Ιταλικής πρωτεύουσας. Πάρεστη επίσης ο πρέσβης της Κύπρου στη Ρώμη κ. Τάσος Τζιόνης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος χαρακτήρισε ανερχόμενο προορισμό διακοπών την Ήπειρο και κάλεσε τους Ιταλούς να την επισκεφθούν. Η διευθύντρια του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Ιταλίας κ. Κυριακή Μπουλασίδου, τόνισε πως στόχος της εκδήλωσης είναι να γνωρίσουν οι Ιταλοί την άλλη Ελλάδα, η οποία διαθέτει κρυμμένες ομορφιές και είναι προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Σιαράβας, ο οποίος αναφέρθηκε στους προαιώνιους δεσμούς της Ηπείρου με περιοχές της Ιταλίας, αλλά και τις νέες σχέσεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο υλοποίησης των διασυνοριακών προγραμμάτων.

Με θερμά λόγια μετέφερε την εμπειρία της επίσκεψης του στην Ήπειρο ο tour operator Fabio Cianci, καλώντας τους συμπατριώτες του και συναδέλφους του να γνωρίσουν από κοντά τις μοναδικές παραλίες και την ομορφιά των ορεινών οικισμών.

Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση της Ηπείρου και παρατέθηκε δεξίωση στην οποία προσφέρθηκαν ηπειρωτικά εδέσματα και κεράσματα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως είναι η πρώτη εκδήλωση που διοργανώνει Ελληνική Περιφέρεια στην Ιταλική πρωτεύουσα, γεγονός που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα θετικά από το σύνολο των παρευρισκομένων. Σε επόμενο στάδιο εξετάζεται από το Γραφείο του Ε.Ο.Τ. και την Περιφέρεια, η οργάνωση επίσκεψης στην Ήπειρο δημοσιογράφων και tour operators που εκδήλωσαν σχετική επιθυμία.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, ευχαριστεί για την αμέριστη στήριξη στην προετοιμασία της εκδήλωσης την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη.

 

 

● Απαγόρευση αλιείας στα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης, απαγορεύεται η αλιεία των ψαριών (εκτός της πέστροφας) και όλων των  υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο σε όλα τα ποτάμια, τους παραπόταμους και τις πηγές αυτών και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου από 1 Μαΐου 2016 έως 31 Μαΐου 2016. Ειδικά, στην Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου (λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν στη λίμνη και επηρεάζουν την αναπαραγωγική περίοδο των ψαριών), απαγορεύεται η αλιεία των ψαριών και όλων των υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο από 15 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2016.

Σκοπός της απόφασης είναι η προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών και λοιπών υδρόβιων οργανισμών που διαβιούν στα παραπάνω υδάτινα οικοσυστήματα, ενώ για την τήρηση της απόφασης υπεύθυνες είναι οι αστυνομικές αρχές και τα δασαρχεία.

 

● Συνεχίζεται το πρόγραμμα τοποθέτησης εξωτερικών απινιδωτών Συνεχίζεται  η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου για την τοποθέτηση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε χώρους μαζικής συνάθροισης. Την Μ. Δευτέρα τοποθετήθηκε απινιδωτής στο ξενοδοχείο DU LAC, (με χορηγία της εταιρίας Θ. Νιτσιάκος) και τη Μ. Τρίτη στη δημοτική ενότητα Ανατολής Ιωαννίνων, επί της οδού Ιωαννίνων 61, (χορηγία της Vodafone Γ. Αθαναηλίδου Ε.Ε.). Όπως ανέφερε ο  Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης το πρόγραμμα θα συνεχιστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η τοποθέτηση άλλων τριών απινιδωτών στη δημοτική ενότητα Ανατολής, προσφορά επιχειρηματιών της περιοχής. 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)