Με την ομιλία του Κώστα Μπάρκα ξεκίνησε το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας, σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης “Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος-Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων”.

«Εισάγουμε ένα ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, του οποίου οι γενικές αρχές είναι οι ακόλουθες: κοινωνική δικαιοσύνη, αναδιανομή και αλληλεγγύη των γενεών, εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και κοινωνικής προστασίας με όρους ισότητας» τόνισε ο βουλευτής Πρέβεζας και Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό στην αρχή της ομιλίας του.

Στη συνέχεια, ο Κώστας Μπάρκας εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας «Το ασφαλιστικό σύστημα, όπως έχει σήμερα, αποτελεί ευθεία αντανάκλαση της πελατειακής λογικής του παλαιού κομματικού συστήματος, 40 ετών, ΝΔ -ΠΑΣΟΚ. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η κακοδιαχείριση, οι άναρχοι κανόνες, οι κοινωνικές ανισότητες, η αναποτελεσματικότητα».

Ο Κώστας Μπάρκας, αφού παρουσίασε το νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, που οδήγησαν το ασφαλιστικό σύστημα σε αδιέξοδο, τόνισε «Εμείς με το παρόν νομοσχέδιο τολμάμε συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Εμείς τολμάμε μία μεταρρύθμιση εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος. Με κύρια χαρακτηριστικά την αναδιανομή, την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομική βιωσιμότητα».

Ακολούθως, ο βουλευτής Πρέβεζας επισήμανε «Η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό επιδιώκει την αντιμετώπιση όλων των δομικών παθογενειών του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτή τη φορά, όμως, ενταγμένες σε ένα πλαίσιο που εξασφαλίζει κανόνες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ισονομία, γιατί πρώτη φορά θεσπίζονται όμοιοι κανόνες για όλους. Παλιούς και νέους συνταξιούχους. Εργαζόμενους στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί με το θεσμό της Εθνικής Σύνταξης επιτυγχάνεται αναδιανομή. Αμβλύνονται κατά το δυνατόν οι κοινωνικές ανισότητες. Εξασφαλίζεται σύνταξη και για τις επισφαλείς κοινωνικά ομάδες».

Για τις διατάξεις που αφορούν στη φορολογία εισοδήματος, ο Κώστας Μπάρκας υπογράμμισε «Το συντριπτικό ποσοστό των μισθωτών και συνταξιούχων, της τάξεως του 99,8% ,θα έχει μηδενική επιβάρυνση ή ακόμη και μείωση φόρου, χάρη στην προοδευτικότητα την οποία εξασφάλισε η νέα προοδευτική κλίμακα. Η όποια επιβάρυνση, προκύπτει για μεγάλα εισοδήματα, άνω των 50.000 ευρώ. Έτσι, αποδεικνύεται ότι η πολιτική μας έχει κοινωνικό πρόσημο».

Στον επίλογο της ομιλίας του, ο Κώστας Μπάρκας τόνισε «…Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, αμβλύνονται και διορθώνονται οι φορολογικές αδικίες και οι στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ουσιαστικά εισάγουμε μια προοδευτική ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, με ισχυρό αναδιανεμητικό χαρακτήρα, βάζοντας στον πυρήνα του προστατευτικού μανδύα: χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)