Μεταξύ των συνέδρων ήταν και ο «δικός» μας Δημήτρης Καραβασιλείου, που είναι πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Νέας Κερασούντας και πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Νέας Κερασούντας. Η παρουσία του Δημήτρη Καραβασιλείου στο συνέδριο των ποντίων ήταν εντυπωσιακή, αφού η ομιλία του ενώπιον των συνέδρων στα Βρυξέλλες χειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους. Ο ίδιος δε δήλωσε ότι η συμμετοχή του στο εν λόγω συνέδριο ήταν μεγάλη εμπειρία για τον ίδιον, αλλά και καθαρή δικαίωση του αγώνα που διεξάγουν οι όπου γης πόντιοι για την αναγνώριση ως γενοκτονίας την εξόντωση των ποντίων από τους Τούρκους την περίοδο 1914-1923. Η γνωριμία του με το σύνολο των εκπροσώπων των ποντιακών οργανώσεων της Ελλάδας και του εξωτερικού, αποτέλεσε για τον Δημήτρη Καραβασιλείου, ξεχωριστή εμπειρία, ενώ σημαντική θεωρήθηκε α[\πό τον ίδιο και τους άλλου σύνεδρους, η παρουσία στο εν συνέδριο, του τούρκου εκπροσώπου, ο οποίος με ντοκουμέντα έχει αποδείξει ότι είναι γενοκτονία η εξόντωση των ποντίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιον τον τούρκο εκπρόσωπο.

Για την παρουσία των Ελλήνων εκπροσώπων στο εν λόγω συνέδριο στις Βρυξέλλες, το ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής:

Με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ιστορικών, ΜΜΕ και την παρουσία Ευρωβουλευτών, εκπροσώπων ποντιακών, αρμενικών και ασσυριακών οργανώσεων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, διημερίδα με θέμα :

«Η τύχη των ελληνοχριστιανικών μνημείων και τα Ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την περίοδο 1914-1923»

Η ημερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της «Εύξεινου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών» και την υποστήριξη των Ευρωβουλευτών Κώστα Χρυσόγονου, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Μαρίας Σπυράκη, Εύας Καϊλή και Σοφίας Σακοράφα και σε συνεργασία με το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.)» και το «Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Βρυξελλών».

Η Ημερίδα αυτή, όπως τονίστηκε από όλους, είναι η συνέχεια μιας σειράς δράσεων που ξεκίνησαν  από το 1992 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την ευαισθητοποίηση των θεσμικών εκπροσώπων των λαών της Ευρώπης σε ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τον ελληνισμό, αλλά όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Το πρωί της Τρίτης 19-4-2016, ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, τέλεσε στον ιερό ναό των Ταξιαρχών στις Βρυξέλλες, μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των Ποντίων.

Η συντονιστική επιτροπή η οποία επελέγη από τους συνέδρους καθόρισε και τα αιτήματα του συνεδρίου τα οποία είναι

Α. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία,

Β. Η ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης της ταυτότητας των Ελληνοχριστιανικών μνημείων στον ιστορικό Πόντο και η επαναλειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως μουσείου.

Γ. Η έκδοση ψηφίσματος, σχετικού με την αναγνώριση της Γενοκτονίας, που έγινε σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου την περίοδο 1914-1923 και ορισμού ως Ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού.

Τα παραπάνω αιτήματα αναφέρει η συντονιστική επιτροπή ότι θα πρέπει οι βουλυτές να φέρουν «τόσο στις αρμόδιες επιτροπές που συμμετέχουν όσο και στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προς ψήφιση».

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)