Από τη Φιλιππιάδα και την Άρτα ως το Τσεπέλοβο οι διαφορές μεταξύ των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων είναι ασύλληπτες. Η περιοδεία του “Καλώς τους” στις 20 και 21 Απριλίου, διέσχισε όλες τις δομές, συναντήθηκε με εθελοντές, αλληλέγγυους, την αυτοδιοίκηση και τις διοικήσεις των κέντρων, σε όλα τα σημεία που βρίσκονται πρόσφυγες.

Το κέντρο στην Κατσικά Ιωαννίνων είναι μάλλον το πιό προβληματικό από τις οργανωμένες δομές σε όλη την Ελλάδα, λόγω των τοπικών συνθηκών και των τεχνικών αστοχιών στην κατασκευή του. Επείγει η βελτίωση των συνθηκών αλλιώς το κέντρο θα γίνει αβίωτο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το κέντρο της Φιλιππιάδας, καταυλισμός με αντίσκηνα αλλά με καλές υποδομές, με κτίρια και μεγάλη συμμετοχή αλληλέγγυων και εθελοντών από την Άρτα και την Πρέβεζα, βρίσκεται σε ένα κατάφυτο τοπίο δίπλα στο ποτάμι.

Στον αντίποδα, οι τρεις εστίες της ορεινής Ηπείρου, στην Κόνιτσα, τα Δολιανά και το Τσεπέλοβο, είναι ότι καλύτερο συναντήσαμε καθώς οι ομάδες του “Καλώς τους” ταξίδευαν τους τελευταίους μήνες στα κέντρα όλης της χώρας. Πλήρεις εστίες με σοβαρές υποδομές, κήπους, τραπεζαρίες, κουζίνες, υπνοδωμάτια, χώρους για παιδιά.

Από την εμπειρία της Ηπείρου, τις συζητήσεις και τις επί τόπου επισκέψεις βγαίνουν τα ίδια συμπεράσματα: Οι ακραίες εκδοχές του προσφυγικού. Στρατόπεδα ακατάλληλα αλλά και εστίες που θα τις ζήλευε η κάθε πολιτισμένη χώρα. Περιφέρειες όπως η Ήπειρος και κοινότητες απομονωμένες που αγκάλιασαν τους πρόσφυγες και άλλες που αρνήθηκαν οποιαδήποτε βοήθεια.

Συγκινητικές προσπάθειες εθελοντών -στη Φιλιππιάδα- μέσα στη νύχτα με γιατρούς και φαγητό περίμεναν Αρτινοί και Πρεβεζάνοι αλληλέγγυοι τον ερχομό των προσφύγων για να τους υποδεχθούν. Και στα χωριά, δάσκαλοι και γυναίκες αυτόβουλα έσπευσαν να συνδράμουν το έργο της σίτισης ή της απασχόλησης των παιδιών.

Η Ήπειρος έχει ήδη συνεισφέρει πολλά στην υπόθεση των προσφύγων.

Το «Κοινωνικό Συμβούλιο» με την διακριτική επωνυμία «Καλώς τους» σχηματίστηκε όπως ανέφερε ο κ. Μπελαβίλης για να συγκροτήσει το «μέτωπο του καλού», που εμπράκτως στηρίζει τους χιλιάδες δυστυχισμένους πρόσφυγες.

«Δεν σκοπεύει να υποκαταστήσει κανέναν, δεν θα πάρει τη θέση κανενός και καμιάς από όσους σήμερα προσφέρουν το πολύτιμο έργο της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Θέλει όμως να είναι το σφουγγάρι ανάμεσα στο κράτος και τις εθελοντικές οργανώσεις. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τέτοιου είδους κατάσταση και καμία εμπειρία σχετική. Καλούμαστε να λειτουργήσουμε ταχύτατα δομές, που στήνονται από τη μία μέρα στην άλλη, για τις οποίες δεν ξέραμε τίποτε και που απαιτούν τη συνέργεια χιλιάδων ανθρώπων. Θέλουμε να διαδώσουμε την εικόνα μίας κοινωνίας που εν μέσω κρίσης, γονατισμένης από τη φτώχεια, σήκωσε το κεφάλι και το χέρι της βοήθειας απλώνοντάς το στους ξεριζωμένους των παράλογων και απάνθρωπων πολέμων της Μέσης Ανατολής.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)