Μες στου Μαγιού τις μυρωδιές ένα νέο λουλούδι ανθίζει φέτος. Ένα πανέμορφο λουλούδι στην καρδιά του πολυτραγουδισμένου Μάη! Από φέτος, κάθε 14 Μαϊου θα γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού».

Το Πολυφωνικό Τραγούδι, στην παραδοσιακή, δημοτική εκδοχή του, αποτελεί σημαντικότατη έκφραση της λαϊκής πολυφωνίας σε σειρά από λαούς και χώρες. Είδη πολυφωνίας απαντούν σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια, στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο, τον Καύκασο, την κεντρική Ασία από την Περσία ως την Ινδία, την Ινδονησία, τη νησιωτική Κίνα, την κεντρική Αφρική. Η παγκόσμια εξάπλωσή του ιχνηλατεί ωσμώσεις αιώνων, αλληλεπιδράσεις, συγγένειες κατά μήκος νοητών τόξων πολυφωνίας που συνέχουν τόπους και λαούς μακρινούς, παραδόσεις διαφορετικές, με κοινό τόπο τη λαϊκή πολυφωνική έκφραση. Παλαιότατης καταγωγής πολλά από τα είδη του, διασώζουν στη βάση της ερμηνείας τους, πέρα από πολύτιμα τεκμήρια του μουσικού πολιτισμού, ένα εξαιρετικά επίκαιρο αξιακό περιεχόμενο, τη συλλογικότητα της ερμηνείας, της νοοτροπίας και του ήθους.

Σε αυτό το συλλογικό πλαίσιο που αποτελεί το θεμέλιο της πολυφωνικής έκφρασης, συναντιόμαστε φέτος, ερμηνευτές, ερευνητές, συνταξιδιώτες, γλεντιστές του πολυφωνικού τραγουδιού από διαφορετικά είδη, προσεγγίσεις, γλώσσες, λαούς, κράτη, από όλο τον κόσμο, για να γιορτάσουμε μαζί, την ίδια μέρα, σε όλο τον κόσμο, την «Παγκόσμια Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού».

Το Σάββατο 14 Μαϊου 2016, μετά από πρωτοβουλία της «Άπειρος» – Πολυφωνικό Καραβάνι και την ανταπόκριση σειράς πολυφωνικών συλλογικοτήτων, ορίστηκε ο πρώτος γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού. Την ημέρα αυτή, από φέτος και κάθε χρόνο, με τοπικά αυτοοργανωμένες και συλλογικά αυτοδιαχειριζόμενες δράσεις, εκδηλώσεις και γιορτές, το πολυφωνικό τραγούδι θα αντηχεί σε πολλές πόλεις, πολλές χώρες, κάθε χρονιά και περισσότερες. Πέρα από τον αναγκαίο, κεντρικό συντονισμό, η αυτοτέλεια κάθε ξεχωριστού γιορτασμού, βοηθά όλα τα λουλούδια της πολυφωνίας να ανθίσουν.

Την ημέρα αυτή θα σμίγουν οι πυρήνες πολυφωνικού τραγουδιού κάθε πόλης, θα δικτυώνονται οι διαφορετικές πόλεις κάθε χώρας καθώς και οι διαφορετικές χώρες μεταξύ τους, πέμποντας ένα συλλογικό μήνυμα της ομορφιάς, της αξίας και της σημασίας της λαϊκής πολυφωνίας,. Κοινός τόπος όλων των εκδηλώσεων αυτής της μέρας, ο μη εμπορευματικός χαρακτήρας, η ελεύθερη πρόσβαση στις εκδηλώσεις, η αδιαμεσολάβητη επι-κοινωνία μιας παράδοσης που έφθασε ως εμάς και έτσι το κοινωνούμε ανοιχτά και δημόσια.

Σκοπός μας, η θεσμοθέτηση της «Παγκόσμιας Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού» να στηρίξει τα ιδιαίτερα πολυφωνικά εγχειρήματα σε κάθε χώρα, να βοηθήσει στη διαδικτύωσή τους, την αλληλοστήριξη και την επικοινωνία τους, προσφέροντας το χώρο συνάντησης και συνδημιουργίας μιας άτυπης αλλά ζώσας Παγκόσμιας Κοινότητας Πολυφωνικού Τραγουδιού.

Το Σάββατο 14 Μαϊου, πολυφωνικοί όμιλοι ξεχύνονται σε Αθήνα, Γιάννενα, Πάτρα, Πύργο, Καλαμάτα, Λαμία, Καρδίτσα αλλά και σε Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ιταλία, Γαλλία, Γεωργία, Η.Π.Α., με πατινάδες και γλέντια, με παρουσιάσεις και εκδηλώσεις, κοινωνώντας την ομορφιά του πολυφωνικού τραγουδιού, προσκαλώντας και μυώντας νέους συνταξιδιώτες, μελλοντικούς σκυταλοδρόμους!

Στην Αθήνα συμμετέχουν μεταξύ άλλων: «Χαονία», «Πολυφωνικό της Ηπείρου» (Β. Κώτσου), Πολυφωνικός όμιλος Άνω Πωγωνίου, LOT KURBETI (Αλβανία), Rhodina (Βουλγαρία), «Πολύφωνο», «Πεντάτονο», Εργαστήρι Πολυφωνίας Πανηπειρωτικής, Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνα.

Στα Γιάννενα συμμετέχει το πολυφωνικό σχήμα «Ήνορο».

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)