Τέσσερα νέα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους προανήγγειλε από την Πρέβεζα η Διοικήτρια ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, η οποία ήταν κεντρική ομιλήτρια, με θέμα «η διάσταση του φύλου στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ», σε ημερίδα για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα που διοργάνωσε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του δήμου, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ Πρέβεζας.

Όπως ανέφερε η κα Καραμεσίνη πρόκειται για τέσσερα καινούργια προγράμματα, πλην της κοινωφελούς εργασίας, στα πλαίσια των οποίων θα μοριοδοτοτούνται περισσότερο οι μονογονείς, ενώ σε ορισμένα θα υπάρχουν ειδικές προβλέψεις και για τις γυναίκες ως ειδική κατηγορία ανέργων.

Σύμφωνα με τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ, στο τέλος Μαΐου αρχές Ιουνίου θα είναι σε εξέλιξη τα τέσσερα προγράμματα, από τα οποία θα ωφεληθούν 45.000 περίπου άνεργοι (γυναίκες με ανήλικα τέκνα, άνεργοι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.λ.π.).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κα Καραμεσίνη αναφέρθηκε στη δραματική αύξηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της κρίσης και για τα δύο φύλα, σημειώνοντας πως έφτασε σε ιστορικά ρεκόρ, αδιανόητα για καιρό ειρήνης.

«Το 2013 φτάσαμε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας, το 2014 και το 2015 υπάρχει μια μικρή κάμψη της ανεργίας, αλλά παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, αδιανόητα για καιρό ειρήνης. Δεν είναι όμως μόνο τα ποσοστά που έχουν σημασία αλλά και οι απόλυτοι αριθμοί, διότι πίσω από τους απόλυτους αριθμούς κρύβονται οι άνθρωποι. Σε αυτό το σκηνικό οι γυναίκες το 2008 αποτελούσαν το 61% των ανέργων, ενώ το 2015 το 52% των ανέργων. Αυτή η μείωση της συμμετοχής των γυναικών στο συνολικό όγκο της ανεργίας οφείλεται στο γεγονός ότι η ανεργία των ανδρών αυξήθηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης, από ό,τι η ανεργία των γυναικών ποσοστιαία» τόνισε η κα Καραμεσίνη, σημειώνοντας πως η αλλαγή των ποσοστών οφείλεται και στο γεγονός πως κατά τη διάρκεια της κρίσης γυναίκες που δεν εργάζονταν μπήκαν μαζικά στην αγορά εργασίας, σε μια προσπάθεια να συνδράμουν στην επιβίωση των οικογενειών τους.

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ αναφέρθηκε στα προγράμ ματα που υλοποίησε ο ΟΑΕΔ το προηγούμενο διάστημα, όπως το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και υπογράμμισε πως στόχος του ΟΑΕΔ είναι να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών μέσα από τα προγράμματα και να άρει τις ανισότητες.

Στην έναρξη της ημερίδας χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Προϊστάμενος ΟΑΕΔ Πρέβεζας Δημήτρης Κώτσης, ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Ηπείρου ΟΑΕΔ Φωκάς Πανούλας και η Δημοτική Σύμβουλος Ελευθερία Αγγέλη- Παπαϊωαννίδη, ενώ κατά τη διάρκεια της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από τον Εκπρόσωπο της Διαχειριστικής Αρχής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος- Πελοποννήσου -Ηπείρου & Ιονίων Νήσων Βασίλη Γκοτσούλια, την Κοινωνιολόγο του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Σοφία Κωνσταντινίδη και το Διευθυντή του ΚΕΚ Ιωαννίνων. Αργυρό Κύρκο, ενώ μεταξύ των παρισταμένων ήταν και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Ζάψας, ο οποίος είναι διευθυντής σχολών του ΟΑΕΔ Ιωαννίνων.

Η Ημερίδα έκλεισε με τέσσερις γυναίκες που μετέφεραν την προσωπική τους εμπειρία από τη θεωρία στην πράξη. Η Πρόεδρος του Γυναικείου Συνεταιρισμού Γυμνοτόπου Φρόσω Κολιού, η Αρετή Χρηστιά («Γεύσεις Πρέβεζας») , η Παρασκευή Σκούρτη («Φροντίδα Πρέβεζας») και η Έλλη Γκανά («Πρέβεζα Θαλασσονοστιμίες») αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που συνάντησαν στο ξεκίνημα των δικών τους επιχειρήσεων αλλά και στην πορεία και μετέφεραν τις πολύτιμες εμπειρίες τους, καυτηριάζοντας τη γραφειοκρατία που συνάντησαν.

Ερωτήσεις και συζήτηση για τα θέματα της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, έγιναν με τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, η οποία την επόμενη μέρα μίλησε στα Γιάννενα σε παρόμοια εκδήλωση.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)