● Θετικά αντιμετωπίστηκε η παρουσία της περιφέρειας Ηπείρου στη Ρουμανία. Ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο προκάλεσε η παρουσίαση της Περιφέρειας Ηπείρου στο Βουκουρέστι, την Τρίτη 17 Μαΐου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για την κοινή προώθηση του τουρισμού και των τοπικών της προϊόντων.

 Το Ελληνο-Ρουμανικό  Parteneriat Επιχειρηματικών Συναντήσεων συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου (η οποία όπως υπογραμμίστηκε ήταν η πρώτη της Ελλάδος που προωθεί οργανωμένο άνοιγμα της αγοράς στα Βαλκάνια), το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας στο Βουκουρέστι, το Γραφείο ΕΟΤ στο Βουκουρέστι με την υποστήριξη του Διμερούς Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Στην αντιπροσωπεία από την Περιφέρεια Ηπείρου, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, συμμετείχαν 28 επιχειρήσεις από τον τουριστικό τομέα και τον κλάδο παραγωγής τροφίμων και ποτών, στελέχη της περιφέρειας και οι δήμαρχοι Νικολάου Σκουφά Ευστ. Γιαννούλης και Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος.

Οι επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα, αμέσως μετά την παρουσίαση της Ηπείρου, να  πραγματοποιήσουν συναντήσεις με tour operators και με τους μεγαλύτερους ομίλους εταιριών, κατά τις οποίες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για σύναψη συμφωνιών διακίνησης τουριστών, όσο και για εμπορικές συναλλαγές.

Παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συναντήσεις που είχε με θεσμικούς παράγοντες της Ρουμανίας, συζήτησε τρόπους ευρύτερης συνεργασίας στον τουρισμό και στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ποιότητα και την ταυτότητά τους.

Χαιρετισμοί

Στον χαιρετισμό του ο Έλληνας Πρέσβης στην Ρουμανία κ. Γρηγόριος Βασιλοκωνσταντάκης,  χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη διμερών εμπορικών σχέσεων αλλά και μια μοναδική ευκαιρία για να προσελκύσει η Ήπειρος με τις μοναδικές ομορφιές μεγάλο αριθμό τουριστών από την Ρουμανία.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο εκπρόσωπος του Δημαρχείου Βουκουρεστίου και Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Εξωτερικών & Εθιμοτυπίας Cătălin Grosu, ο Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Ρουμανίας Liviu Moraru και ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Σωτηρίου.

Ο Περιφερειάρχης

 

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στους δεσμούς της Ηπείρου με τη Ρουμανία, ενώ κάλεσε τους Ρουμάνους να επιλέξουν την Ήπειρο για τις διακοπές τους, με συνδυασμένο πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει όλα τα ενδιαφέροντα, τόσο για καλοκαιρινό, όσο και για χειμερινό τουρισμό. Πρόσθεσε ότι η  Περιφέρειά Ηπείρου είναι συνυφασμένη με την παραγωγή τοπικών προϊόντων, που κερδίζουν τις διεθνείς αγορές, αλλά και τα οποία έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να γευτούν όσοι επισκέπτονται την Ήπειρο. Για να καταλήξει πως οι συνδυασμένες δράσεις οδηγούν κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους επισκέπτες να γνωρίσουν τα “κρυμμένα μυστικά” της Ηπείρου και οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες που αποκτούν είναι ανεξάντλητες.

Μετά την παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος, οι προσκεκλημένοι δοκίμασαν τοπικά εδέσματα και Ηπειρωτικά προϊόντα.

Η εκδήλωση καλύφθηκε με εκτενείς αναφορές από τα Μ.Μ.Ε. της Ρουμανίας. Η επόμενη δράση της περιφέρειας θα είναι η φιλοξενία και η ξενάγηση δημοσιογράφων και tour operators από τις χώρες στις οποίες έγινε παρουσίαση της Ηπείρου.

  • Η Περιφέρεια Ηπείρου ευχαριστεί για την σημαντική βοήθεια που προσέφεραν, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στο Βοκουρέστι, το Γραφείο ΕΟΤ στο Βουκουρέστι, καθώς επίσης όλους τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην αποστολή. Μεταξύ των άλλων εκπροσωπήθηκαν στο Βουκουρέστι και οι επιχειρήσεις Γαλακτοβιομηχανία ΚΑΡΑΛΗΣ, Παραδοσιακά ζυμαρικά Μονολίθι, Κολιός φρούτα, Αγροτουριστικά καταλύματα Άρτας “ο Άραχθος”, Villa Ionio, Ελιές Άρτας και άλλες.

 

● Επίσκεψη στα Πράμαντα από μέλη της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής». Τα Πράμαντα επισκέφτηκε την Κυριακή 15 Μαΐου  αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής». Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Τσίκαρης και Κώστας Μπασιούκας συνοδευόμενοι από μέλη της παράταξης, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με το Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων κ. Σεντελέ, μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Τζουμέρκων (Ε.Τ.Ε.Σ.Ε.Τ.) και κατοίκους της περιοχής και να ενημερωθούν για τα προβλήματα του Δήμου.

Στη συνάντηση με το Δήμαρχο κυριάρχησαν το πρόβλημα του κακού οδικού δικτύου και της χρόνιας απομόνωσης της περιοχής, καθώς και το ζήτημα της αποκατάστασης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας.

Αναφορικά με το ζήτημα της προσβασιμότητας της περιοχής, ο κ. Σεντελές επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού-Τζουμέρκων, προκειμένου να μη χαθούν κονδύλια, αλλά τόνισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να προχωρήσει και σε σοβαρές παρεμβάσεις στο ευρύτερο οδικό δίκτυο της περιοχής (πχ διαπλάτυνση του δρόμου Πλάκας-Πραμάντων), καθώς από μόνο του το συγκεκριμένο έργο δεν είναι ικανό να άρει την απομόνωση της περιοχής.

Για την αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας, ενόψει και της σύσκεψης εργασίας που έχει προγραμματίσει το Υπ. Πολιτισμού με τους εμπλεκόμενους φορείς τις επόμενες μέρες, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε τόσο στις τεχνικές δυσκολίες του έργου, όσο, και κυρίως, στις οικονομικές δυσκολίες, καθώς η πολυδιαφημισμένη αρχικά από την περιφερειακή αρχή προσφορά οικονομικών και άλλων μέσων από ιδιώτες, δε φαίνεται να επαληθεύεται στην πράξη, γεγονός που θέτει νέα δεδομένα στον όλο σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου.

Από την πλευρά τους τα μέλη της Ε.Τ.Ε.Σ.Ε.Τ.  έθεσαν το ζήτημα της τουριστικής προβολής και αξιοποίησης των Τζουμέρκων, την ανάγκη συνολικής βελτίωσης του οδικού δικτύου και της δυνατότητας πρόσβασης στην περιοχή, καθώς και το ζήτημα της μείωσης των δρομολογίων του ΚΤΕΛ, που θέτει επιπλέον εμπόδια στην προσέλκυση επισκεπτών.

Η αντιπροσωπεία της «Ήπειρος Ανατροπής» δεσμεύτηκε να αναδείξει στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα προβλήματα που ετέθησαν στις συναντήσεις και να συμβάλει με κάθε μέσο στην επίλυσή τους, ενώ εκφράστηκε για μια ακόμη φορά η πρόθεση της παράταξης να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.

ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

 ● Η Ήπειρος δικαιούται υψηλούς στόχους ανάπτυξης, αναφέρει η παράταξη «Συμμαχία Ηπειρωτών». Ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για μείωση των χρημάτων του προϋπολογισμού της περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και για υπερεκτιμημένη περιφερειακή αρχή, εξέδωσε η παράταξη «Συμμαχία Ηπειρωτών», την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Ζάψας.  Ανάμεσα στα άλλα η ανακοίνωση αναφέρει: «Η περιφερειακή Αρχή επιχειρεί με ηχηρές ανακοινώσεις να ωραιοποιήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ήπειρο, προβάλλοντας τα αποτελέσματα από την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

Η παράταξη μας αναγνωρίζει το παραχθέν έργο από το ΕΣΠΑ αλλά το αποτύπωμα, που αφήνουν στην Ήπειρο τα έργα του προγράμματος, δεν ανιχνεύεται στο συνολικό έργο και δεν αλλάζει την εικόνα της περιφέρειας σημαντικά.

Το είπαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση απολογισμού του έργου της περιφερειακής Αρχής, το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Ο πήχης κατέβηκε χαμηλά στα 280 εκατομμύρια, από τα 430 εκ ευρώ που ανακοινώθηκαν αρχικά και οι προσδοκίες δεν ευοδώθηκαν. Άλλες περιφέρειες, περισσότερο ανεπτυγμένες, επιτάχυναν!

Η Ήπειρος δικαιούται έναν υψηλό και ιεραρχημένο στόχο, γιατί όχι, να διεκδικήσουμε ένα πρόγραμμα που θα φτάνει το ένα εκατομμύριο, εάν θέλουμε να μιλάμε για πραγματικές προϋποθέσεις ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και σύγκριση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται έργα τα οποία η περιφερειακή αρχή δεν κατάφερε να εντάξει στο πρόγραμμα των ενταγμένων έργων, όπως είναι οι οδικοί άξονες, η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου και άλλα.

«Αυτή η περιφερειακή Αρχή είναι υπερεκτιμημένη και θα έπρεπε να απολογείται γιατί τόσα χρόνια στο τιμόνι της περιφέρειας δεν μετήλθε φιλόδοξες πολιτικές και δεν διεκδίκησε τη χρηματοδότηση των σημαντικών και αναγκαίων αναπτυξιακών έργων στην Ήπειρο, προκαλώντας και επιβάλλοντας, ακόμη, τις αναγκαίες πολιτικές συμμαχίες, που θα συνέτειναν στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να δρομολογηθεί έτσι η επιτυχία των στόχων. Αντί αυτών, επιμείναμε στην πολιτική της διαχειριστικής λογικής και ότι μας δώσει η κεντρική εξουσία. Έτσι δεν πάμε μπροστά» καταλήγει η ανακοίνωση, στην οποίαν παρατίθενται και δύο «υστερόγραφα» με τα οποία στο μεν πρώτο αποδίδονται ευθύνες και στους φορείς εξουσίας που εκπροσωπούν την περιφέρεια στην κεντρική πολιτική σκηνή, στο δε άλλο κατατίθεται η άποψη ότι η παράταξη δεν θα είχε αντίρρηση να αναλάβει η περιφέρεια το κόστος της εγκατάστασης συστήματος προσγείωσης –απογείωσης στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, αλλά αυτό να το αποφασίσει το αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)