Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Η Ιστορία διδάσκει, και για αυτό διδάσκεται στα σχολεία, παραδειγματίζει, κι αυτός είναι ο λόγος που τιμούνται γενναία ιστορικά γεγονότα και ηρωικά πρόσωπα. Η Ιστορία, όμως, πρέπει να διαβάζεται σωστά και να ερμηνεύεται βαθυστόχαστα για να παραδειγματίζει. Τέτοια είναι η «Σύντομη ιστορία του κόσμου» του Χ.Τζ.Ουέλς που έγραψε το 1922. Σύμφωνα με τον Ουέλς μια πιο λογική διδασκαλία της ιστορίας σημαίνει καλύτερη κατανόηση των διεθνών προβλημάτων, πιο λογική εθνική πολιτική και πιο ευτυχισμένο λαό. Ο Ουέλς στόχευε να μειώσει την τεράστια ποσότητα πρώτης ύλης που διέθετε για το θέμα του σε μια επαρκώς συμπαγή μορφή, με την οποία δάσκαλοι, μαθητές και αναγνώστες θα μπορούσαν να δουν τα γεγονότα του παρελθόντος και του παρόντος από τη γενικότερη οπτική γωνία της ανθρωπότητας.

Ο κύριος σκοπός του Ουέλς με την αφήγηση της ιστορίας το κόσμου ήταν να καταπολεμήσει τον κοντόφθαλμο εθνικισμό που είχε πυροδοτήσει και συντηρήσει τον Μεγάλο Πόλεμο του 1914-1918.

Ξεκινώντας από την καταγωγή της Γης και καταλήγοντας στα αποτελέσματα του Πρώτου Παγκόσμιου πολέμου, η Σύντομη ιστορία του κόσμου συνθέτει μια πολύπλευρη και συναρπαστική αφήγηση με θέμα την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ο Ουέλς εξετάζει ποικίλα ιστορικά στάδια όπως η Νεολιθική Εποχή, η εμφάνιση του Ιουδαϊσμού, ο Χρυσός Αιώνας της Αθήνας, η ζωή του Χριστού, η άνοδος του Ισλάμ, η ανακάλυψη της Αμερικής και η Βιομηχανική Επανάσταση.

Η χώρα –ήρωας μέσα στο βιβλίο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες: αταξικές, τεχνολογικές, ειρηνικές. Γράφει με σεβασμό για όλες τις φυλές, ειδικά για τους Εβραίους, σημειώνει και εγκρίνει με θέρμη την άνοδο της Ιαπωνίας στα τέλη του 19ου αιώνα και αφιερώνει πολλές σελίδες στους Κινέζους. Οι Άριοι –Έλληνες, Πέρσες, Ρωμαίοι –είχαν γνωρίσει μεγάλη ακμή ως τον 4ο αιώνα μ.Χ., αλλά μετά παρήκμασαν για κάποιους αιώνες, μέχρι που η δυτική Ευρώπη αναπτύχθηκε εκ νέου. Στο μεσοδιάστημα οι Σημίτες και οι Μογγόλοι κυριαρχούσαν στο μεγαλύτερο μέρος των ευρασιατικών περιοχών. Ο Ουέλς δεν υποστήριζε τις «κυκλικές θεωρίες» της ιστορίας, που ήταν τότε της μόδας. Αντιθέτως, πίστευε στη συνεχή πρόοδο, την οποία ο νους θα επιμήκυνε επ’ αόριστον.

Νέα όπλα, καλύτερες επικοινωνίες, η άνθιση της τυπογραφίας και πλήθος μηχανικών εφευρέσεων, όλα αυτά ο Ουέλς τα καταλογραφεί με πάθος, καθιστούσαν όλο και πιο σημαντικό το να είναι οι κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων στηριγμένες στη λογική. Με άλλα λόγια: κάτω οι βασιλείς, τα άλογα, οι ιερείς, εμπρός με την επιστήμη, το σχεδιασμό και την ψυχαγωγία.

Το βιβλίο παραμένει από τα πιο ευανάγνωστα του είδους του.

Ο αναγνώστης θα απορήσει και θα θαυμάσει που ένας συγγραφέας μπορεί να έχει τόσες γνώσεις, όχι μόνον ιστορίας αλλά και εθνολογίας και φυσικών επιστημών. Πνευματώδες, γραμμένο με οξυδέρκεια, το βιβλίο του Ουέλς “Σύντομη ιστορία του κόσμου” αντανακλά πλήρως τις πολιτικές πεποιθήσεις του συγγραφέα, καθώς και την αποφασιστική αφοσίωσή του στην ανθρώπινη πρόοδο.

Ο Χ. Τζ. Ουέλς, ο τρίτος γιος ενός εμπόρου, γεννήθηκε στο Μπρόμλι το 1866. Αναγκάστηκε για οικονομικούς λόγους να διακόψει τις σπουδές του και για δύο χρόνια μαθήτευσε κοντά σε έναν υφασματοπώλη. Το 1883 γράφτηκε στο Grammar School του Μίντχερστ, όπου έκανε σπουδές κλασικής κατεύθυνσης και συγχρόνως εργάστηκε ως δάσκαλος. Στη συνέχεια  κέρδισε μια υποτροφία για να σπουδάσει Βιολογία υπό τον Τ. Χ. Χάξλεϊ στο Normal School of Science του Νότιου Κένσινγκτον. Πριν γίνει συγγραφέας και δημοσιογράφος, δίδασκε βιολογία. Έγραψε περισσότερα από εκατό βιβλία, ανάμεσά τους μυθιστορήματα, δοκίμια, ιστορικές μελέτες, κ.ά.

Ο Ουέλς ήταν υποστηρικτής του σοσιαλισμού, της επιστήμης και της προόδου. Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Μπέρτραντ Ράσελ, ήταν «ένας εξέχων λυτρωτής της σκέψης και της δράσης». Πέθανε στο Λονδίνο το 1946. Είναι ο συγγραφέας των κλασικών μυθιστορημάτων  «Ο αόρατος άνθρωπος», « Ο πόλεμος των κόσμων», «Η μηχανή του χρόνου» και «Το νησί του Δρος Μορώ».

               

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)