Ενημέρωση από την Π.Ε. Πρέβεζας προς τους ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων βοοειδών

Ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων βοοειδών της ΠΕ Πρέβεζας , ότι στη Βόρεια Ελλάδα (Έβρο, Ξάνθη, Καβάλα, Ροδόπη, Χαλκιδική, Σέρρες) παρουσιάστηκαν κρούσματα Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών. Η νόσος έχει εκδηλωθεί επίσης στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη FYROM, με τα περιστατικά να αυξάνονται αλματωδώς.

Περιφερειακές ΕνότητεςΈβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, ΜΕ Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ (με απόφαση του ΥΠΑΑΤ)

Βοοειδή που βρίσκονται στις ζώνες εμβολιασμού για την Οζώδη Δερματίτιδα, δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τις ελεύθερες περιοχές της χώρας. Ενημερώνουμε ως εκ τούτου τους κτηνοτρόφους , που ενδεχομένως σκοπεύουν να μετακινήσουν τα βοοειδή τους για θερινό βοσκότοπο στις περιοχές εμβολιασμού, ότι εάν βρεθούν εκεί θα πρέπει να ενταχθούν στο εμβολιακό πρόγραμμα και στη συνέχεια ΔΕΝ θα μπορούν να επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές της Ελλάδας. Επειδή εξάλλου η νόσος επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς, υπάρχει πιθανότητα ελεύθερες περιοχές να μεταβληθούν σε περιοχές εμβολιασμού με απόφαση του ΥΠΑΑΤ . Στις περιπτώσεις αυτές θ’ ακολουθήσει υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των εκτροφών βοοειδών της περιοχής, και τα εμβολιασμένα βοοειδή δεν θα μπορούν ξανά να επιστρέψουν σε ελεύθερες περιοχές της χώρας.

Εάν εντοπιστούν συμπτώματα της νόσου, επιβάλλεται να ενημερωθεί άμεσα το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας στα τηλέφωνα: 26820-24752, 27202, 27778 .

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)