● Αυτή η ιστορία με τα ναρκωτικά, η οποία αποκαλύφθηκε στην Άρτα, μας γεμίζει μελαγχολία για τον λόγο ότι στην οργάνωση της σπείρας αλλά και μεταξύ των χρηστών συμμετείχαν νέοι άνθρωποι, των οποίων ο επαγγελματικός και κοινωνικός ορίζοντας προδιέγραφε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Είναι βέβαιο ότι τους συγγενείς τους, τους δικούς τους ανθρώπους, πότισαν με δάκρυα και στεναγμούς για το κατάντημά τους. Για τη συμμετοχή τους σε μία μαφιόζικη οργάνωση, της οποίας το τέλος ήταν προδιαγεγραμμένο. Όπως προδιαγεγραμμένο είναι και το τέλος των χρηστών των ναρκωτικών ουσιών.

Τα συγχαρητήρια που δέχτηκαν οι αστυνομικοί της Άρτας για την αποκάλυψη της οργάνωσης, δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποτελέσουν άλλοθι για εφησυχασμό. Γιατί, αν συνελήφθησαν μερικοί για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση, άλλοι θα καταλάβουν τις θέσεις τους, για να πλημμυρίσουν την περιοχή με ναρκωτικές ουσίες, κερδίζοντας χρήματα, τα οποία ούτως ή άλλως δικαιολογούν με τα επαγγέλματά τους. Εκείνοι που άμεσα κινδυνεύουν είναι οι νέοι, είναι τα παιδιά εκείνα που νομίζουν ότι η χρήση ναρκωτικών θα τους οδηγήσει στους εφτά ουρανούς. Χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι με τη χρήση τους αυτοκτονούν, Η επαγρύπνηση λοιπόν της αστυνομίας –και όχι μόνο της Άρτας- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωτηρία των νέων. Άλλη προϋπόθεση είναι οι γονείς και ο δάσκαλοι. Αλλά γι’ αυτούς γράψαμε προφητικά στο προηγούμενο φύλλο της Φωνής.

 

● Οι ακτινιδοπαραγωγοί διαμαρτύρονται γιατί φέτος οι ακτινιδιές τους έχουν μεγάλη ακαρπία λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. Και σωστά τα Υπουργείο Γεωργίας, οι βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ψάχνουν τρόπους προκειμένου οι ακτινιδοπαραγωγοί να αποζημιωθούν για την ακαρπία. Είμαστε όμως μπροστά σε φαινόμενα που από καιρό είχαμε επισημάνει. Όταν τα ακτινίδια είχαν αξία και όταν το προϊόν τους ήταν υπέρ αρκετό και εξάγονταν στις γειτονικές χώρες, γιατί οι ακτινιδοπαραγωγοί δεν οργανώνονταν έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τη «στραβή» όταν αυτή έρθει; Είναι σε όλους γνωστό ότι ζητήθηκε από συνεταιρισμό να δώσουν οι ακτινιδοπαραγωγοί ένα –μικρό- ποσό για την κατασκευή ψυγείου συντήρησης του προϊόντος και οι περισσότεροι αρνήθηκαν χωρίς ν επικαλεσθούν κάποιον σοβαρό λόγο, παρά μόνο γιατί νόμιζαν ότι πάντα θα κερδίζουν πολλά χρήματα και ότι η «στραβή» δεν θα κάτσει σε αυτούς ποτέ. Το περιστατικό το αναφέρουμε όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά για να γνωρίζουν και οι ακτινιδοπαραγωγοί ότι το προϊόν τους έχει σκαμπανεβάσματα και από τις καιρικές συνθήκες και από την πληθώρα του προϊόντος που θα εξάγουν οι ανταγωνίστριες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ο ίδιοι να οργανωθούν και να μη περιμένουν από το Υπουργείο κα από τους βουλευτές να σώσουν την «παρτίδα».

Τα παραπάνω –με κάποια ελαφρυντικά βέβαια- ισχύουν και για τους ντοματοπαραγωγούς στην Πρέβεζα. Οι οποίοι νόμισαν ότι σ’ αυτούς δεν θα φτάσει ποτέ η αρρώστια στην παραγωγή τους και ο καθένας έκανε του κεφαλιού του.

 

● Έχουμε ξαναγράψει ότι αυτή η ιστορία με τις κλοπές εικόνων από τις εκκλησίες, θα πρέπει να προβληματίσει τόσο τους παράγοντες της εκκλησίας, όσο και τους πιστούς των χωριών κυρίως δε των απομακρυσμένων ορεινών χωριών. Ο προβληματισμός συνίσταται στο ότι οι εκκλησίες δεν είναι δυνατόν να φυλαχτούν από τους λιγοστούς άλλωστε κατοίκους των χωριών, οι οποίοι στον κάτω-κάτω φοβούνται τους κλέφτες μήπως γίνουν και οι ίδιοι θύματά τους. Αν κατά το παρελθόν υπήρχαν στις εκκλησίες εικόνες με μεγάλη αξία, ή ιερά σκεύη τα οποία επίσης είχαν μεγάλη αξία, ήταν γιατί πρώτον δεν είχε γίνει «πανανθρώπινο» καθεστώς η ληστεία, και δεύτερον γιατί στα χωριά υπήρχαν άνθρωποι και μεταξύ ατών και πολλοί νέοι, που ήταν εκ των πραγμάτων φύλακες των κειμηλίων αυτών. Τώρα τα χωριά έχουν αδειάσει από κόσμο, ο οποίος έχει μετακινηθεί στα αστικά κέντρα και ουδόλως ενδιαφέρεται για τις εκκλησιές του χωριού του, εκτός από κάτι «περίεργους» που θεωρούν ότι θα πρέπει οι εικόνες των εκκλησιών και τα ιερά σκεύη να φυλαχτούν γιατί είναι ο πολιτισμός κάθε χωριού. Γράψαμε όλα τα παραπάνω γιατί θεωρούμε ότι είναι καθήκον της εκκλησίας –και όταν λέμε εκκλησία δεν βγάζουμε απ’ έξω τη μητρόπολή κάθε περιοχής- να μεριμνήσει για την διαφύλαξη των ιερών κειμηλίων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν οι εικόνες και όλα τα ιερά σκεύη μεταφερθούν σε σίγουρο μέρος εκεί όπου η ανθρώπινη παρουσία είναι φανερή και αποτρεπτική γα τους επίδοξους κλέφτες. Και στις γιορτές του κάθε αγίου, ας μεταφέρονται οι εικόνες και τα ιερά σκεύη στην εκκλησία που γιορτάζει. Μόνο με τον τρόπο αυτόν μπορεί να διασωθεί ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα κάθε τόπου, μόνο με τον τρόπο αυτόν μπορούν να σωθούν οι εικόνες μεγάλης αξίας. Κατά τα άλλα θα προσπαθεί ο εκάστοτε περιφερειάρχης να διαπιστώνει σε ποιόν οίκο δημοπρασιών μπορεί α παρέμβει για να πει στο υπουργείο πολιτισμού να εξαγοράσει την εικόνα η οποία του ανήκει!!!

 

● Για τα παραταξιακά φαγώματα στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας έχουμε ξαναγράψει και είχαμε επισημάνει ότι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί το πρόβλημα του αλληλοφαγώματος, ήταν η κατάρτιση ενιαίου ψηφοδελτίου, από το οποίο οι ψηφοφόροι θα επέλεγαν τον καλύτερο για την εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης αποδημικής οργάνωσης. Δυστυχώς ούτε η φωνή της στήλης εισακούσθηκε, όπως δεν εισακούστηκαν και οι αντικειμενικές εκείνες φωνές που συνέπλεαν με την άποψη αυτή. Και παρατηρούμε τώρα ένα ψηφοδέλτιο που πλειοψήφησε στις εκλογές, να κάνει διάφορες εκδηλώσεις οι οποίες δεν μπορούν να αναμετρηθούν με τις εκδηλώσεις που γίνονταν παλιότερα. Και μη ξεχάσουμε το γεγονός ότι η διοίκηση της Πανηπειρωτικής συμπαρίσταται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ήπειρος συνολικά. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας. Η μεγάλη αποδημική Ηπειρώτικη οργάνωση θα σωθεί μόνο αν όλοι οι Ηπειρώτες της Αθήνας και της άλλης Ελλάδας, αισθανθούν ότι υπάρχει γι’ αυτός και εξυπηρετεί τις δικές τους ανάγκες, που είναι η συσπείρωση του Ηπειρώτικου στοιχείου. Και θα σωθεί μόνο αν γίνουν ξανά εκλογές και στο ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα καταρτισθεί θα υπάρξουν όλα τα ονόματα και αυτών που βλέπουν την Πανηπειρωτική σαν προσωπική τους ανέλιξη και αυτών που πραγματικά ενδιαφέρονται για τους Ηπειρώτες της διασποράς. Εκεί θα αναμετρηθούν  όλοι και εκεί θα διαπιστώσουν οι Ηπειρώτες τις εκπλήξεις που θα προκύψουν. Και δεν το λέμε αυτό εμείς που είμαστε μακριά από τις εξελίξεις. Το λένε και εκείνοι που εκ των πραγμάτων συμμετέχουν στις δραστηριότητες της Πανηπειρωτικής.

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)