● Συνεχίζεται ο καθαρισμός του ποταμού Λούρου.  Στη συνεδρίασή της τη Δευτέρα 30 Μαΐου η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, ανέδειξε αναδόχους για τα έργα:

- «Ασφαλτόστρωση τμημάτων επαρχιακού δικτύου ΠΕ Θεσπρωτίας στο Δήμο Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 242.000 ευρώ. Ανάδοχος  ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.

- «Διαμόρφωση χειμάρρων Καρυδά – Παντοκράτορα», προϋπολογισμού 936.768 ευρώ. Ανάδοχος ΟΡΡΑΟΝ ΑΤΕ. Σύμφωνα με τη διακήρυξη δημοπρασίας, η κατακυρωτική απόφαση του διαγωνισμού στους διαγωνιζόμενους θα κοινοποιηθεί μετά την έκδοση της σχετικής Απόφασης έγκρισης για την Κοινοτική συγχρηματοδότηση του έργου.

- «Συντήρηση και συμπλήρωση και αποκατάσταση πρασίνου στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο Περιφέρειας Ηπείρου», συνολικού προϋπολογισμού 71.000 ευρώ. Ανάδοχοι κατά τμήμα ανεδείχθησαν οι εξής:  Τσιώρης Ηλίας, Μπίμπος Σπυρίδων, Γείτονας Χρ. Ευάγγελος. Λάμπρης Ιωάννης, Χατζής Κωνσταντίνος.

- «Προμήθεια πλέγματος για τις ανάγκες του ιχθυοτροφείου Τσουκαλιό, αλιευτικού συνεταιρισμού Ανέζας», προϋπολογισμού 10.272,96 ευρώ (Ανάδοχος: ΕΡΓΟΡΑΜΑ – Χρήστου Θ. & ΣΙΑ Ε.Ε.)

- «Κατασκευή αναχώματος και καθαρισμός ποταμού Λούρου», προϋπολογισμού  43.000 ευρώ. Ανάδοχος Σπ. Ζιώβας.

- «Επιδιόρθωση στηθαίων στο εθνικό οδικό δίκτυο Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ. Ανάδοχος ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ & ΣΙΑ Ε.Ε.

- Αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς Αγία Κυριακή Δήμου Σουλίου,  συνολικής δαπάνης 19.400 ευρώ. Ανάδοχος Τερέζα Τάτση.

Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την “Ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους ψεκασμό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2016, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 109.035,81 καθώς δεν προσήλθε κανένας ενδιαφερόμενος για να καταθέσει προσφορά.

 

Επίσης εγκρίθηκε η δημοπράτηση των έργων:   

-«Συντήρηση επαρχιακής οδού Ελατοχώρι – Μακρίνο», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ

-«Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης (συρματοκιβώτια) στην 14η επαρχιακή οδό εντός Τ.Κ Αρετής», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ     

-«Συντήρηση, συμπλήρωση και αποκατάσταση πρασίνου στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Περιφέρειας Ηπείρου», συνολικού προϋπολογισμού 69.000 ευρώ.

 

Εκδηλώσεις για την αυτοθυσία των Σουλιωτών. Με λαμπρότητα πραγματοποιηθήκαν την Κυριακή 29 Μαΐου οι εκδηλώσεις για το φετινό εορτασμό του ολοκαυτώματος του Σουλίου, της αυτοθυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών υπέρ της ελευθερίας την οποία παρακολούθησαν πλήθος επισκεπτών – προσκυνητών.
Με την παρουσία τους τίμησαν τις εορτές, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, (ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης), o Βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλειος Γιόγιακας, (ως εκπρόσωπος της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων), o Βουλευτής Άρτας Γεώργιος Στύλιος, (ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Μείζονος Αντιπολίτευσης), ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης Γεώργιος Λαζαρίδης (ως εκπρόσωπος του Αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων), Βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θωμάς Μπάκας.
Επίσης ο Διοικητής του Γ’ ΣΣ, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, ο Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Βασίλειος Τζίγκος, Δήμαρχοι της Ηπείρου, οι περιφερειακοί Διοικητές των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι κομμάτων και συλλόγων.
Τον πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο Ευάγγελος Τσιρώνης, Φιλόλογος, Γ.Γ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυλοτόπου Σουλίου.

 

● Ο συνδυασμός «Ήπειρος Ανατροπής» για τις απευθείας αναθέσεις. Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 ο συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης «Ήπειρος Ανατροπής» με αντικείμενο την απευθείας ανάθεση έργων από την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου. Στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκαν μεταξύ των άλλων: «Ως παράταξη έχουμε επανειλημμένα επισημάνει και αναδείξει το γεγονός της πλήρους υποβάθμισης και απαξίωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ακόμη και το στενό και αντιδημοκρατικό πλαίσιο του Καλλικράτη σχετικά με τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου φρόντισε η σημερινή Περιφερειακή Αρχή να το ξεπεράσει αρνητικά. Μια ματιά στη συχνότητα συνεδρίασης και στα θέματα που απασχολούν το Περιφερειακό Συμβούλιο αρκεί για να πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι η απαξίωση έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που προσβάλει όχι μόνο τους περιφερειακούς συμβούλους, αλλά το σύνολο των Ηπειρωτών. Καίρια ζητήματα που αφορούν τον τόπο και θα έπρεπε το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει και σε πολλές περιπτώσεις να ομοφωνήσει γιατί αφορούν την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, δυστυχώς δεν εισάγονται για συζήτηση. Καλούμε το σύνολο των φορέων και των Ηπειρωτών να απαιτήσουν με τη στάση τους και τη φωνή τους την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΠΣ γιατί αυτό δεν μπορεί και δεν είναι υπόθεση μόνο μιας περιφερειακής παράταξης.

Σήμερα θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή φορέων, αρχών και των Ηπειρωτών στην «αποτελεσματικότητα» της Περιφερειακής Αρχής στη διαχείριση του συνόλου σχεδόν του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με απευθείας αναθέσεις. Εδώ πράγματι η Περιφερειακή Αρχή αναδεικνύεται πρωταθλητής. Έχουμε αναδείξει κατά καιρούς τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο εντάσσει η Περιφερειακή Αρχή έργα στο ΠΔΕ. Τον τελευταίο καιρό όμως έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο. Έτσι από τα στοιχεία που καταφέραμε να συλλέξουμε ως παράταξη, προκύπτει ότι από 1/1/16 ως σήμερα η Περιφερειακή Αρχή έχει μοιράσει 1.460.258 ευρώ σε 66 έργα με απευθείας ανάθεση. Χαρακτηριστικά, μόνο στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής μοιράστηκε σε 28 απευθείας αναθέσεις το ποσό των 612.500 ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι τεράστια και η διαχείριση τους με αυτό τον τρόπο προκλητική για τον Έλληνα φορολογούμενο που σηκώνει ένα τεράστιο βάρος της κρίσης που περνά η χώρα. Η διαχείριση αυτή είναι επίσης προκλητική γιατί μέσα από την κατάτμηση αυτή στερείται η περιοχή από την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στο βωμό οικοδόμησης ενός πελατειακού μηχανισμού που θα εξασφαλίσει την παραμονή της Περιφερειακής Αρχής στο τιμόνι της Περιφέρειας.

Σήμερα, καλούμε πρώτον τους συλλογικούς φορείς των επαγγελματιών Μηχανικών- Τεχνητών της περιοχής να εγκαταλείψουν τη στάση ανοχής και σιωπής μπροστά στην κατάσταση αυτή, γιατί πιστεύουμε ότι υπονομεύει τόσο τα συμφέροντα του συνόλου των επαγγελματιών, όσο και το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής.

Καλούμε τους βουλευτές της Ηπείρου να αναδείξουν το θέμα στη Βουλή και να πάρουν νομοθετικές πρωτοβουλίες να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή διαχείριση των λιγοστών δημόσιων πόρων.

Καλούμε την αποκεντρωμένη Διοίκηση να πάρει δημόσια θέση για τη νομιμότητα διαχείρισης του ΠΔΕ από την Περιφερειακή Αρχή και για τη νομιμότητα κατάτμησης των έργων, με δεδομένο ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν είναι επείγοντα, ώστε να δικαιολογούν την απευθείας ανάθεση και παραδόξως έχουν σχεδόν όλα τον ίδιο προϋπολογισμό που αγγίζει το ανώτατο επιτρεπτό όριο για απευθείας αναθέσεις (24.600 ευρώ).

Καλούμε τη δικαιοσύνη να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον από τέτοιες πρακτικές. Ως παράταξη δηλώνουμε ότι θα αναλάβουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες ώστε να μπει ένα τέλος σ’ αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές».

-Συνέχεια στη σελίδα 12

 

● Ανακοίνωση – ενημέρωση για τους ανέργους Η παρατεταμένη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, δημιούργησε  οικονομικά προβλήματα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, περισσότερα όμως όπως είναι φυσικό στις λεγόμενες ευάλωτες ή ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

     Πρώτοι σε αυτό τον κατάλογο είναι οι άνεργοι κάθε κατηγορίας, οι οποίοι περισσότερο απ’ όλους, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές και στοιχειώδεις τους ανάγκες.

Προς ενημέρωση αυτών των πολιτών, θα ήθελα να δώσω τις παρακάτω πληροφορίες:

Α. Οι μισθωτοί των οποίων καταγγέλθηκε ή έληξε η σύμβαση εργασίας, δικαιούνται επιδόματος ανεργίας, το οποίο λαμβάνουν εφόσον υπέβαλαν αίτηση στον ΟΑΕΔ εντός 60 ημερών από την ημερομηνία απόλυσής τους.    Οι μακροχρόνια άνεργοι των παραπάνω κατηγοριών ηλικίας 20 έως 60 ετών, εφόσον εξάντλησαν την επιδότηση ανεργίας και το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, δικαιούνται επιδόματος από τον ΟΑΕΔ, εφόσον υπέβαλαν αίτημα εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της καταβολής του επιδόματος τακτικής ανεργίας.

Β. Οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας μέχρι 29 ετών, δικαιούνται ειδικό επίδομα εφόσον έχουν αποφοιτήσει από Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και έχουν λάβει τίτλο σπουδών οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Γ. Μισθωτοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τον εργοδότη τους, κατά τη διάρκεια αυτής δικαιούνται επιδό ματος από τον ΟΑΕΔ (ως 3 μήνες κάθε έτος), ύψους 10% των τακτικών αποδοχών τους των δύο τελευταίων μηνών σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Δ. Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, δικαιούνται βοηθήματος ανεργίας εφόσον διέκοψαν το επάγγελμά τους μετά την 1-1-2012 και υπέβαλαν αίτηση στον ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους.

Ε. Άνεργοι άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών και γυναίκες άνω των 55 ετών, με δελτίο ανεργίας ενεργό για 12 μήνες, μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα προαιρετικής ασφάλισης, προκειμένου να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις θεμελίωσης της σύνταξής τους στο ΙΚΑ.                                  Σε αυτή την περίπτωση οι αιτήσεις υποβάλλονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Σύντομα το γραφείο μας θα είναι σε θέση να δίνει τις αναγκαίες πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους, παραθέτοντας και τη σχετική νομοθεσία.-

Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ -  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)