Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

Το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, που υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία, παρουσιάζοντας επιστημονικές και ιστορικές προσεγγίσεις για την Εβραϊκή ιστορία  στην Ήπειρο από αρχαιοτάτων χρόνων.

Ο συγγραφέας φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της παρουσίας Ρωμανιωτών Εβραίων των Ιωαννίνων και  της Θεσπρωτίας. Προσέγγισε το παραπάνω θέμα σε σχέση με το ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό περιβάλλον της ιστορικής διαχρονίας του εβραϊκού στοιχείου στην Ήπειρο.

Το βιβλίο αυτό δεν συμπληρώνει απλώς την ιστορική γνώση, αλλά την καθιστά ακλόνητη καθώς βασίζεται σε πλήθος ιστορικών μαρτυριών ντοκουμέντων τα οποία παρουσιάζονται με απλό, ζωντανό και διηγηματικό τρόπο ώστε οι ιστορικές πληροφορίες να γίνονται κατανοητές στον αναγνώστη και να εδραιώνονται στη συνείδησή του σαν βίωμα. Στο βιβλίο του Πάνου Τζιόβα ο αναγνώστης βιώνει το ιστορικό γεγονός κατά τον ίδιο τρόπο που, διαβάζοντας ένα διήγημα ή ένα μυθιστόρημα, ζει γεγονότα και πρόσωπα νιώθοντας ότι συμμετέχει σε αυτά. Με αυτήν την έννοια ο συγγραφέας δεν κάνει ιστορία για ένα εξειδικευμένο κοινό αλλά για κάθε αναγνώστη, κάθε ηλικίας, ανεξάρτητα από τις ιστορικές γνώσεις που διαθέτει ο καθένας.

Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια.

Στο πρώτο παρουσιάζεται η μετακίνηση των πρώτων εβραίων από την Αλεξάνδρεια προς την περιοχή της Ηπείρου. Στο δεύτερο κεφάλαιο ο συγγραφέας παρουσιάζει τους εβραίους της Παραμυθιάς. Την εγκατάστασή τους ,τα δικαιώματά τους, τις τελετές τους, τις εταιρείες τους και τα καταστήματά τους. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στην πορεία των εβραίων προς το Ολοκαύτωμα. Από τα 1950 μέλη της εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων το 1940, μόλις 163 θα επαναστατήσουν το 1946 την κοινότητα, ενώ σήμερα ζουν στα Ιωάννινα, 40 με 45 άτομα. Στο τελευταίο κεφάλαιο προσδιορίζει ο συγγραφέας τα βασικά αίτια για την τύχη των εβραίων των Ιωαννίνων Αναφέρει τις ευθύνες του Σαμπεθάι Καμπιλή, τον ρόλο του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα και την κατάληξη της εβραϊκής περιουσίας. Παρουσιάζει στο Παράρτημά του  σχετικά τεκμήρια και έγγραφα και κλείνει το βιβλίο με πλούσια βιβλιογραφία και αλφαβητικό ευρετήριο ελληνικών και ξενικών όρων.

Το βιβλίο θέτει επίκαιρους προβληματισμούς. Και αναμοχλεύει την ερευνητική περιέργεια για περαιτέρω μελέτες. Ένα απαραίτητο ανάγνωσμα σε όποιον επιθυμεί να κατανοήσει βαθύτερα την  παρουσία των Ρωμανιωτών Εβραίων των Ιωαννίνων και της Παραμυθιάς.

Ο Πάνος Δ.Τζιόβας γεννήθηκε στο χωριό Μελιγγοί Ιωαννίνων και σταδιοδρόμησε στον ΟΤΕ. Έχει συνεργαστεί με τα έγκυρα περιοδικά Ηπειρωτική Εστία, Ηπειρωτικά Χρονικά, Ηπειρωτικά Γράμματα, Ιστοριογεωγραφικά, Ηπειρωτικό Ημερολόγιο και το γιαννιώτικο τύπο. Έγραψε την ιστορία πολλών χωριών της Ηπείρου, σε συνεργασία με τις τέως κοινότητες Δολιανών και Πολυδώρου και με τους Καποδιστριακούς Δήμους Δωδώνης, Ευρυμενών και Μολοσσών. Είναι αντιπρόεδρος της Ηπειρωτικής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Ηπειρωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων. Το 2012 έγινε τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Το 2014 η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών του απένειμε το χρυσό μετάλλιο πνευματικής αξίας Α τάξεως. Το έτος 2015 έγινε τακτικό μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων.

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)