● Επανέρχεται το θέμα της αυτόφωρης διαδικασίας αλλά και της αποζημίωσης που θα πρέπει να καταβάλλον οι δημοσιογράφοι οι οποίοι έγραψαν κάτι το οποίο έβλαψε την τιμή και την υπόληψη του θιγομένου, μετά τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν για τη σύλληψη του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Κυριάκου Θωμαΐδη. Είναι περίεργο και ισχύει μόνο στην Ελλάδα απ’ ότι ξέρουμε, ο καθ’ ένας μπορεί να μηνύσει έναν δημοσιογράφο και εκτός από την αυτόφωρη σύλληψή του, ο μηνύων μπορεί να ζητήσει αποζημίωση μερικών χιλιάδων ευρώ, επειδή ετρώθη η τιμή του, ή επειδή του κάπνισε να μηνύσει τον δημοσιογράφο. Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η συκοφαντική δυσφήμιση είναι ένα αστικό αδίκημα. Όποιος θίγεται προσφεύγει στη Δικαιοσύνη απαιτώντας αποκατάσταση και τιμωρία αυτού που τον έθιξε. Στην Ελλάδα προβλέπεται σύλληψη, διαπόμπευση και φυσικά δίνεται η δυνατότητα στον μηνυτή να εμφανίζεται πως έχει δίκιο, αφού η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εικόνες ενός ενοχοποιημένου δημοσιογράφου που έχει συλληφθεί. Είναι περίεργο που τέτοια θέματα που αφορούν την σωστή ενημέρωση δεν έχουν λυθεί για να εξασφαλιστεί η ισονομία Γιατί όταν ένας νόμος επικρέμαται σαν δαμόκλεια σπάθη στο κεφάλι ενός δημοσιογράφου, ο τελευταίος είναι αναγκασμένος να αυτολογοκρίνεται, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει με αυτόφωρη σύλληψη.

 

● Μαθαίνω ότι στη γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πρέβεζα, διορίστηκε η κόρη στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και καλά έκανε θα μου πείτε. Δεν έκαναν όμως καλά για τους νεοδημοκράτες, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τον διορισμό αυτόν. Και διαμαρτυρήθηκαν γιατί ο πατέρας της δεσποινίδας όσο και η ίδια, ήταν φίλοι του κόμματος του Θεοδωράκη «το Ποτάμι», με το οποίο πορεύτηκαν ακόμα και στις τελευταίες εκλογές. Μου είπαν ότι έγινε και τσακωμός μεταξύ στελεχών της παράταξης και του γραμματέα της οργάνωσης, ο οποίος δέχτηκε αυτόν τον διορισμό, με το αιτιολογικό ότι υπάρχουν και άλλα πρόσωπα άνεργα στο νομό, πρόσωπα που δεν πάνε από κόμμα σε κόμμα, αλλά είναι ιδεολογικά προσδεμένα στη Νέα Δημοκρατία και με αγώνες στο «βιογραφικό» τους. Μερικοί μάλιστα απείλησαν ότι δεν πρόκειται να ξαναψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και άλλοι ότι θα μεταφέρουν στην ηγεσία του κόμματος και προσωπικά στον Μητσοτάκη την επιλογή αυτή της οργάνωσης της Πρέβεζας. Δεν ξέρουμε που βρίσκεται η αλήθεια και αν η νεοδιορισθείσα δεσποινίδα δεν ήταν και τόσο κομματική. Ξέρουμε όμως ότι δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς η νέα νομαρχιακή επιτροπή του κόμματος στο νομό. (Το όνομα της διορισθείσης, είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας).

 

● Με ανάθεση δόθηκε η κατασκευή υπαίθριου οστεοφυλακίου σε μηχανικό εκτός του δήμου Ζηρού, αφού, όπως λέγεται, κανένας από τους ντόπιους μηχανικούς δεν αναλάμβανε την κατασκευή του. Η ουσία δεν είναι ότι η κατασκευή του οστεοφυλακίου δόθηκε με ανάθεση, όσο ο τόπος και ο χώρος που θα φιλοξενηθεί. Μου λένε ότι θα είναι υπαίθριο και εκεί ο κάθε συμπολίτης θα εναποθέτει τα οστά αγαπημένου του προσώπου.

Οπότε προκύπτει το ερώτημα, όπως μεταφέρθηκε στη στήλη. Θα υπάρξει και φύλακας στο υπαίθριο οστεοφυλάκιο; Γιατί εκεί που αυτά είναι υπαίθρια –και είναι κατά κύριο λόγο στις μεγάλες πόλεις- υπάρχουν φύλακες οποίοι φυλάνε νύχτα-μέρα και τα νεκροταφεία και τα οστεοφυλάκια. Αντέχει ο δήμος Ζηρού το κόστος φυλάκων, έστω ενός νυχτερινού φύλακα, ή θα μένει αφύλακτο το οστεοφυλάκιο, δυνητικά ανοχύρωτο απέναντι σε κάθε είδους αρπακτικά ζώα; Είναι δυνατόν κάποιος να εκθέσει τα οστά δικού του ανθρώπου όταν ξέρει ότι αυτά θα συληθούν είτε από ανθρώπους είτε από άγρια ζώα; Ερώτημα το οποίο θέτει η κοινή γνώμη  και στο οποίο θα πρέπει να της απαντήσει ο δήμος, που είναι και ο αρμόδιος για τα νεκροταφεία. Κι φυσικά θα πρέπει να απαντήσει γιατί δόθηκε η κατασκευή του σε μηχανικό εκτός του δήμου και μάλιστα με ανάθεση.

 

● Σωστά ο δήμος υπέμνησε στην αναπληρώτρια υπουργό κοινωνικής αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου ότι οι προσλήψεις στο Κέντρο φύλαξης προσφύγων θα πρέπει να γίνουν με το κριτήριο της εντοπιότητας. Είναι μια πολιτική πρόταση την οποία άλλωστε η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός είχε υιοθετήσει κατά την εδώ επίσκεψή της. Να σημειώσουμε όμως ότι ο δήμος δεν υιοθετεί τη δική του πρόταση σε πολλές περιπτώσεις που αφορούν αναθέσεις έργων ή ακόμα και προσλήψεις προσωπικού. Για παράδειγμα να αναφερθεί η ανάθεση έργων σε μηχανικούς που δεν διαθέτουν το κριτήριο της εντοπιότητας, όπως έγινε με το ανακαινισμένο κτίριο στο δήμο Θεσπρωτικού που ανετέθη σε αρχιτέκτονα εκτός δήμου Ζηρού, ή όπως έγινε με την κατασκευή οστεοφυλακίου του οποίου η μελέτη επίσης ανετέθη σε μηχανικό μη έχοντας το κριτήριο της εντοπιότητας. Αλλά και στους διορισμούς ο δήμος δεν θα πρέπει να επαίρεται ότι υπερίσχυσε το κριτήριο της εντοπιότητας. Όπως για παράδειγμα η πρόσληψη του εκτελούντος χρέη δημοσιογράφου στον δήμο, του οποίοι η πρόσληψη ούτε ανακοινώθηκε, ούτε και είχε ως κριτήριο την εντοπιότητα. Ξένος ήταν ο άνθρωπος και ξένος παραμένει, αφού λίγοι είναι εκείνοι που ξέρουν τι δουλειά κάνει και αν την κάνει από σωστά. Είπαμε. Η επιστολή που έστειλε ο δήμαρχος στην αναπληρώτρια υπουργό κοινωνικής αλληλεγγύης, είναι πολιτική πρόταση. Θα πρέπει όμως ο δήμος πρώτα ο ίδιος να τηρεί τα κριτήρια της εντοπιότητα που ο ίδιος βάζει για τις προσλήψεις.

 

● Στην αλλαγή στάσης του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα έκανε αναφορά ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας και αρκετά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν τις απόψεις του. Ο βουλευτής τόνισε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είχε πει επί κυβερνήσεως του Αντώνη Σαμαρά ότι το 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα είναι μέσα στους εφικτούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ τώρα λέει ότι το πλεόνασμα 3% δεν είναι ρεαλιστικός στόχος και είναι κοινωνικά ανέφικτος. «Νομίζω ότι ο κ. Στουρνάρας και η αξιωματική αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή έχουν μπει σε μια διαδικασία ακριβώς επειδή έχουν χάσει το επιχείρημα που είχαν πριν ότι δεν βγαίνει η αξιολόγηση οπότε πρέπει να πέσετε, να παραιτηθείτε» τόνισε ο βουλευτής, όπως γράφουν σχόλια στα μέσα ενημέρωσης.

 

● Σκοπιμότητες υποπτεύεται η κοινή γνώμη για την καθυστέρηση ανακοίνωσης των διοικητών σε πολλά νοσοκομεία, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και το νοσοκομείο Πρέβεζας. Παρά τις διαψεύσεις ότι πρόκειται για αξιολόγηση των προσόντων και όχι για τακτοποίηση ημετέρων, η κοινή γνώμη συνηθισμένη στις μέχρι τώρα πρακτικές του διορισμού των διοικητών αρετών στους παράγοντες της υγείας, υποπτεύεται ότι τα ίδια θα γίνουν και πάλι. Θα λέγαμε ότι πραγματικά είναι μακρύς ο χρόνος που απαιτήθηκε για την αξιολόγηση των ικανών και θα πρέπει το υπουργείο υγείας να καταλήξει σε ικανά πρόσωπα. Οι ονοματολογίες που διαρρέουν, αποτελούν απλώς διαρροές. Στις οποίες θα μείνουμε ακόμα για μερικές μέρες μέχρις ότου ανακοινωθεί επίσημα το όνομα του νέου διοικητή του νοσοκομείου.

 

● Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά τους κινδύνους που διατρέχουν οι εποχούμενοι που κινούνται στο εσωτερικό της πόλης της Φιλιππιάδας, από την έλλειψη σήμανσης των διασταυρώσεων. Και καλά όσοι ξέρουν ότι δεν υπάρχουν σημάνσεις και είναι προσεκτικοί στις διασταυρώσεις. Οι ξένοι όμως που δεν ξέρουν τι θα κάνουν; Θα υπολογίζουν στην τύχη; Το περιστατικό που συνέβη σε συγκεκριμένη διασταύρωση είναι η αιτία του παραπάνω σχολίου. Και έγινε χωρίς ευτυχώς μεγάλες ζημιές στα αυτοκίνητα που συγκρούστηκαν. Αιτία ήταν η έλλειψη σήμανσης για το ποιο αυτοκίνητο έχει προτεραιότητα και ποιο αυτοκίνητο κινούνταν σε δρόμο πρώτης κυκλοφορίας και άρα δεν επηρεάζονταν από το αυτοκίνητο που ερχόταν από παράπλευρο δρόμο έστω και αν ήταν από τα δεξιά του πρώτου αυτοκινήτου. Καλοκαίρι έρχεται, πολύς κόσμος θα καταφθάσει στη Φιλιππιάδα. Είναι οικονομικά δύσκολοι οι καιροί. Δεν είναι όμως τόσο δύσκολο ώστε ο δήμος να μη μπορεί να τοποθετήσει μερικές πινακίδες στα πλέον επικίνδυνα σημεία των δρόμων της πόλης.

 

● Δεν είναι ώρα να αναλύσουμε ποιος έχει την ευθύνη για το εμπάργκο που έχει επιβάλλει στα αγροτικά προϊόντα η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Είναι ώρα να πούμε όμως ότι χαμένος στην όλη υπόθεση είναι ο Έλληνας αγρότης και ο Έλληνας εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων, αφού η Ρωσία είναι μία από τις χώρες όπου δυναμικά έχουν μπει στην αγορά της τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Επομένως θα πρέπει πάση θυσία η κυβέρνηση δεν ξέρω με ποιόν τρόπο να πείσει τους εταίρους ότι το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα δεν συμφέρει τους έλληνες αγρότες, οι οποίοι δεν χάνουν μόνο πρόσκαιρα την πώληση των προϊόντων τους, αλλά χάνουν και το μέλλον της μεγάλης Ρώσικης αγοράς, αφού η τελευταία δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια και θα ψάξει αλλού σε άλλε χώρες να αντικαταστήσει τα αγροτικά προϊόντα που χρειάζεται η αγορά της. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να στραφεί και το αγροτικό κίνημα αυτό που υπάρχει τέλος πάντων. Στη διεκδίκηση του σπασίματος του εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων. Όχι βεβαίως με παράνομους τρόπους, αλλά με την πειθώ στους ευρωπαϊκούς εταίρους, ότι η Ελλάδα δεν έχει βαριά βιομηχανία για να εξάγει και εξάγει μόνο αγροτικά προϊόντα.

 

● Πληροφορηθήκαμε ότι σε κάποια χωρά ερίζουν οι σύλλογοι με τους καταστηματάρχες για το ποιος θα κάνει το πανηγύρι στο χωριό. Οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται μόνο την περίοδο του πανηγυριού είναι αντιμέτωποι με τους καφετζήδες οι οποίοι βλέπουν ότι τα πανηγύρια έχουν «μπάζα» οικονομική και θέλουν να έχουν εκείνοι τον πρώτο λόγο. Επειδή η διαμάχη μεταξύ τους έχει καθαρά οικονομικό χαρακτήρα, καλά θα είναι να τα βρουν μεταξύ τους και να μη χωρίζουν τα χωριά τους σε δυό φατρίες, για προσωπικούς λόγους. Και μπορούν να τα βρουν αν καθίσουν και σκεφτούν ότι το πανηγύρι στο κάθε χωριό γίνεται μια φορά το χρόνο, ενώ οι λιγοστοί κάτοικοί του είναι εκεί όλον το χρόνο. Στο κάτω-κάτω μπορούν να μοιραστούν τα κέρδη και να πάρουν από μισά οι σύλλογοι και οι καφετζήδες.

Φρίη

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)