Σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας η δομημένη αντιπολίτευση διαδραματίζει ισχυρό και πολλές φορές καταλυτικό ρόλο στη συζήτηση κάποιου θέματος που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και σε άλλα θέματα όπως είναι αυτά της τροποποίησης του προϋπολογισμού, των απ’ ευθείας αναθέσεων και εν πάση περιπτώσει θεμάτων που άπτονται της εύρυθμης λειτουργίας του δήμου.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με την αντιπολίτευση στον δήμο Ζηρού, η ο οποία στην πλειοψηφία της, για να μη πούμε στο σύνολό της, δεν διακονεί το ρόλο που οι ψηφοφόροι της ανέθεσαν και πολλά από τα θέματα που συζητούνται στο δημοτικό συμβούλιο ψηφίζονται χωρίς κανείς να μάθει τους λόγους της υπερψήφισης ή της διαφωνίας που κατά περίπτωση εκφράζεται.

Τα παραδείγματα που αφορούν τη στάση της αντιπολίτευσης είναι πάρα πολλά και θα ήταν μάταιο να τα απαριθμήσουμε. Μπορούμε μόνο να πούμε ότι σε καμιά περίπτωση η αντιπολίτευση του δήμου Ζηρού δεν στάθηκε με αξιώσεις απέναντι σε ζητήματα που αφορούν τον ίδιο το δήμο. Μπορούμε να αναφέρουμε για παράδειγμα τις απ’ ευθείας αναθέσεις στις οποίες ο δήμος μάλλον κατέχει τα πρωτεία. Πρόσφατα είχαμε την παρέμβαση της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, γεγονός που υποχρέωσε τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να «απολογηθεί» για τις απ’ ευθείας αναθέσεις, αλλά και την παρέμβαση της αντιπολίτευσης στους δήμους Πρέβεζας και Άρτας, όπου και εκεί οι δήμαρχοι βρήκαν κάποιες δικαιολογίες για τις απ’ ευθείας αναθέσεις, για τις οποίες πάντως είπαν ότι στο εξής δεν θα γίνονται με τον τρόπο που γινόταν μέχρι τώρα.

Στο δήμος Ζηρού, η αντιπολίτευση ουδέποτε έθεσε τέτοιο ζήτημα, με αποτέλεσμα ο δήμος να κάνει αναθέσεις έργων, χωρίς να ρωτάει κανέναν, χωρίς να δίνει λόγο πουθενά. Φυσικά στον κόσμο δεν θα δώσει εξηγήσεις, άλλωστε είναι πολύ λίγοι εκείνοι που παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια. Στην αντιπολίτευση όμως υποχρεούται η πλειοψηφία να δώσει λόγο στην αντιπολίτευση, όταν φυσικά το ζητήσει η τελευταία, για τους λόγους που δίδεται κατ’ ανάθεση ένα έργο, ή που γίνεται κάτι το οποίο περιέπεσε στην αντίληψη της αντιπολίτευσης και έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση ως αθώο θέμα.

Αλλά για να έχει γνώση η αντιπολίτευση για τα ζητήματα που αφορούν τον τόπο, πρέπει να είναι ενημερωμένη. Και αν κρίνουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα πρέπει οι σύμβουλοί της να ενημερώνονται, καθ’ ότι απουσιάζουν ακόμα και από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ή παρίστανται σ’ αυτό λίγη ώρα, στη συζήτηση του πρώτου άντε και του δεύτερου, θέματος και μετά φεύγουν.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν «εμπνεύσεις» της στήλης, αλλά πραγματικότητα η οποία έχει επισημανθεί από πολίτες που ενδιαφέρονται για τα τοπικά πράγματα. Και όσο η αντιπολίτευση απομακρύνεται από τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες του δήμου, άλλο τόσο και οι πολίτες απομακρύνονται απ’ αυτήν.

Στην αρχή του σχολίου επισημάναμε ότι έχει ρόλο να παίξει η αντιπολίτευση στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Στο επιμύθιο του σχολίου θα επισημάνουμε ότι ο ρόλος της αυτός είναι πολύ σημαντικός. Τόσο για τους πολίτες του δήμου, όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Χωρίς αυτήν ο κάθε δήμαρχος θα είναι ο μοναδικός άρχων του τόπου.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)