Επί ημερών τρικομματικής έλαβε χώρα ένα από τα πιο κωμικοτραγικά κοινοβουλευτικά περιστατικά από τη Μεταπολίτευση και έπειτα. Αφορμή ήταν το πόρισμα του Εισαγγελέα Καλούδη και αιτία η άρον – άρον ψήφιση τροπολογίας, που παρείχε ασυλία σε διοικητικά στελέχη τραπεζών για θαλασσοδάνεια που χορηγήθηκαν -μεταξύ άλλων- κόμματα.

Στις 10/4/2013 κατά τη ψηφοφορία του επενδυτικού νομοσχεδίου, επικράτησαν σκηνές απείρου κάλους στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι περίεργες πρακτικές του τότε προεδρεύων της διαδικασίας, Γιάννη Τραγάκη, πυροδότησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, εντός του εν λόγω νομοσχεδίου είχε συμπεριληφθεί εκπρόθεσμα -όπως έλεγαν στελέχη της τότε αντιπολίτευσης- η σχετική διάταξη, με την οποία απαλλάσσονται από τυχόν ποινικές ευθύνες διοικήσεις και στελέχη τραπεζών που χορήγησαν δάνεια σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Προφανώς, δηλαδή, αφορούσαν και τα θαλασσοδάνεια ύψους 270.000.000 ευρώ που δόθηκαν σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, όμως, ο προεδρεύων επί της διαδικασίας Γιάννης Τραγάκης είχε άλλη άποψη, προχωρώντας στη ψήφιση του συνόλου με τη συνηθισμένη διαδικασία της απλής διαπίστωσης της πλειοψηφίας.

Απόρροια αυτού ήταν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από την αίθουσα, κάνοντας λόγο για πραξικοπιματική κομπίνα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Ζητάμε να αποσύρετε τώρα τη συγκεκριμένη τροπολογία. Κάνετε δώρο στους τραπεζίτες και στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ που πήραν θαλασσοδάνεια. Μη μετατρέπεται τη Βουλή σε βιοτεχνία παραγωγής νέων σκανδάλων… Βρεθήκατε με τη γίδα στη πλάτη» διαμαρτυρήθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μάλιστα και ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, καλώντας την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι ισχύει με το οικονομικά των κομμάτων. Δήλωνε δε πως δεν ψηφίζει το επενδυτικό νομοσχέδιο εξαιτίας της απαράδεκτης ρύθμισης του άρθρου 78. «Αυτό που εξυπηρετείται είναι η περαιτέρω καταρράκωση του κύρους της Βουλής» τόνισε.

Το «θάψιμο» του πορίσματος Καλούδη

Ο Εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης κατέληξε σε πόρισμα «φωτιά» για τα θαλασσοδάνεια στις 15/3/2013, περιγράφοντας με τον πλέον λεπτομερή τρόπο το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων που χορηγήθηκαν με μοναδική εγγύηση την εκχώρηση των μελλοντικών χρηματοδοτήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάτι που είχε τονίσει από το βήμα της Βουλής πρόσφατα και ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έρευνα ξεκίνησε μετά από σχετική Ερώτηση και Επίκαιρη Ερώτηση του νυν γραμματέα ΠΕ της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, που τότε ήταν βουλευτής του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη.

Για ένα μήνα το πόρισμα έμενε στις καλένδες της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, γεγονός που έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο για να παρασκευαστεί η φωτογραφική τροπολογία 390/37/2013 που παρέχει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη.

Αν οι διώξεις που προέβλεπε το πόρισμα είχαν ασκηθεί άμεσα, τότε το τραπεζικό και πολιτικό τοπίο θα ήταν πολύ διαφορετικό σήμερα.

Πηγή: “Το κουτί της Πανδώρας”

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)