● Απέσπασε καλές κριτικές το χορευτικό του Κερασώβου. Φόρο τιμής στον Νίκο Πλακίδα από το εργαστήρι του οποίου ράφτηκαν οι φορεσιές, αλλά και τη συμβολή του ίδιου στα λαϊκά και πολιτισμικά ήθη και έθιμα της Ελλάδος, θέλησαν να αποτίσουν τα χορευτικά συγκροτήματα στην εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιουνίου στο θέατρο Ελληνικών χορών «Δόρα Στράτου» με τίτλο «οι φορεσιές μου ξαναχορεύουν». Μεταξύ των συγκροτημάτων που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κερασώνα «Ο Άγιος Παύλος», το οποίο απέσπασε τις θετικές κριτικές από τους παριστάμενους, ο χορός του δε τους ενθουσίασε. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, και έδωσαν την ευκαιρία στους παριστάμενους να κατανοηθούν τα ήθη και τα έθιμα της κάθε περιοχής.

 

● Θρησκευτική πανήγυρη στη Ρωμιά. Την Πέμπτη 30 Ιουνίου η εκκλησιαστική επιτροπή της τοπικής κοινότητας Ρωμιάς, με την ευκαιρία της θρησκευτικής πανήγυρης στο εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων, προετοιμάζει παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του κλαρινίστα Κώστα Κάκκου και στο τραγούδι τους Τάκη Κάρκανο και Ζωή Ράπτη, ενώ στο βιολί θα είναι ο Κώστας Κωσταγιώργος. Το γλέντι θα ξεκινήσει αμέσως μετά την λήξη του Εσπερινού. Οι διοργανωτές υπόσχονται όιλοι οι επισκέπτες να περάσουν μια ξεχωριστή βραδιά σε στεγασμένο  χώρο, ο οποίος θα έχει και πίστα χορού. Ο χώρος θα είναι στεγασμένος και διαθέτει πίστα χορού, ενώ θα διατεθεί δωρεάν ψητή προβατίνα.
Οι προβατίνες είναι προσφορά των κτηνοτρόφων του χωριού και της γύρω περιοχής.

 

Πετυχημένη η αναβίωση του Ηπειρώτικου γάμου από την αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ στην κεντρική πλατεία Σουρμένων, ΣΑΒΒΑΤΟ 18 Ιουνίου , από τους Ηπειρώτικους Συλλόγους ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΓΛΥΦΑΔΑΣ–ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ-ΒΥΡΩΝΑ, την ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ και τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΩΗ. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε από νωρίς την πλατεία των Σουρμένων και παρακολούθησαν μια εξαιρετική εκδήλωση από πλευράς οργάνωσης και σκηνοθεσίας, υπό την επίβλεψη της κυρίας Ρούλας Χίνου . Ο χαρισματικός Ηπειρώτης κλαρινίστας Γιώργος Κοτσίνης με τη κομπανία του και οι λαλίστατοι Ηπειρώτες ερμηνευτές Σάββας Σιάτρας και Κώστας Λεοντίδης έπαιξαν και τραγούδησαν σε όλη την τελετή του γάμου , εναλλάξ με την υποστήριξη της χορωδίας που διηύθυνε ο Βαγγέλης Κώτσου.
Αρκετοί προσκεκλημένοι, Ηπειρώτες , σύσσωμη η Δημοτική αρχή του Δήμου, φίλες και φίλοι των Ηπειρωτών, εκπρόσωποι της Π.Σ.Ε και πολιτιστικών συλλόγων τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Οι Ηπειρώτες της Αργυρούπολης καλούν όλους τους Ηπειρώτες της περιοχής και τους φίλους της αδελφότητας, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση «Ηπειρώτικο πανηγύρι» που διοργανώνεται το Σάββατο 2 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στο Άλσος της Αρυρούπολης. Θα συμμετάσχει η κομπανία του κλαρινίστα Θοδωρή Γεωργόπουλου και θα τραγουδήσουν οι Σάββας Σιάτρας και Μιχάλης Ζάμπας.

 

 

● Στις 10 Ιουλίου το «Πανηπειρωτικό Πανηγύρι» που διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας. (φωτο από το Φωτο σοπ)

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, μαζί με τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Ηπειρωτών της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, μας προσκαλούν στο «Πανηπειρωτικό Πανηγύρι 2016» , στη μεγαλύτερη Ηπειρώτικη σύναξη αυτό το καλοκαίρι στην Αθήνα.
Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016, στις 8:30 ‘ μμ, οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες, όλοι οι φίλοι της Ηπείρου και της παράδοσης, ανταμώνουν στο Ίλιον, στο πάρκο Αντώνη Τρίτση και στο χώρο, δίπλα στο Στάδιο του Ολυμπιακού Λιοσίων.
Με κορυφαίους μουσικούς κι ερμηνευτές, δοκιμασμένους και καταξιωμένους στον αυθεντικό στίβο της παράδοσης, τα πανηγύρια της Ηπείρου. Ανάμεσά τους ο Ναπολέων Δάμος, ο κλαρινίστας Νίκος Φιλιππίδης, ο Γιώργος Δάμος και οι τραγουδιστές Σάββας Σιάτρας, Αντώνης Κυρίτσης, Δημήτρης Τζουμερικώτης, Μάκης Κιάμος, Κώστας Λεοντίδης, Κώστας Μήτσης, Ηλίας Κόντης, Λευτέρης Κωνσταντίνου.
Στο χώρο θα στηθούν 10 περίπτερα της ΠΣΕ και των Ηπειρώτικων Ενώσεων της Δυτικής Αθήνας, που θα παρουσιάζουν για τους επισκέπτες διάφορα δρώμενα, από την ζωή των Ηπειρωτών των περασμένων εποχών, όπως η παραγωγή, τυριού, προϊόντων του ψωμιού, χειροποίητων οικοσκευών, κλπ.
Με εισιτήριο μόλις 5 ευρώ, που το καθένα θα συμπεριλαμβάνει και 2 λαχνούς, που θα κληρώσουν πλούσια δώρα, συμβολική ενίσχυση στο έργο και τη δράση της Πανηπειρωτικής και των Συλλόγων Ηπειρωτών Δυτικής Αττικής που συνδιοργανώνουν το πανηγύρι.

Και όσοι θέλουν να φάνε και να πιούνε, μπορούν να προμηθευτούν φαί, από τα κιόσκια-μαγειρεία, που θα στηθούν στο χώρο, ποτά ηπειρώτικα, κρασιά και μπύρες, όπως στα καλά πανηγύρια της πατρίδας.
Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 ανταμώνουμε όλοι στο πάρκο Αντώνη Τρίτση, στο Ίλιον!

 

 

 

 

 

 

 

 

● Το 32ο Πανελλήνιο αντάμωμα των βλάχων. Η Πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων Βλάχων, ανακοινώνει ότι το 32ο Πανελλήνιο αντάμωμα των βλάχων, θα γίνει το τρίμερο 1, 2 και 3 Ιουλίου (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) στην Προσοτσάνη Δράμας. Το Πανελλήνιο αντάμωμα των βλάχων, διοργανώνει η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων βλάχων με συνδιοργανωτές τον σύλλογο βλάχων Προσοτσάνης, τον δήμο Προσοτσάνης και την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, περιφερειακή ενότητα Δράμας. Να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη οργάνωση υποβλήθηκε για φέτος μία μόνο αίτηση , αυτή του συλλόγου βλάχων Προσοτσάνης.

 

 

● Πολιτιστικές δραστηριότητες την καλοκαιρινή περίοδο από την Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών Ανακοίνωση με την οποία πληροφορεί την Ηπειρώτικη (και όχι μόνο) παροικία της Αθήνας για τις καλοκαιρινές της εκδηλώσεις εξέδωσε η Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών.

- Στις 2 Ιουλίου και ώρα 8:30 το βράδυ, η Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών διοργανώνει το 12ο Ηπειρώτικο Πανηγύρι στο 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών το οποίο φέτος αφιερώνεται στους ξενιτεμένους Ηπειρώτες του τότε και του τώρα. Θα παρουσιαστεί ένα δρώμενα αφιερωμένο στους ξενιτεμένους και θα συμμετάσχουν όλα τα χορευτικά τμήματα της Ένωσης. Τη μουσική κάλυψη θα έχει η παραδοσιακή ορχήστρα του Πέτρο-Λούκα Χαλκιά του νεότερου και του Δημήτρη Τζουμερκιώτη.

- Στις 9 Ιουλίου και ώρα 8:30 το βράδυ, η Ένωση σε συνεργασία με του συλλόγους της Δυτικής Αθήνας και της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει ένα πανηπειρωτικό πανηγύρι – αντάμωμα στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον. Η Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών θα δώσει το παρόν με περίπτερο που θα πραγματοποιείται η παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων και συμμετοχή μέρος του χορευτικού στην παρουσίαση της εκδήλωσης.

 

● Καλοκαιρινό πανηγύρι από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κορωπίου. Το Σάββατο 2 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, στο στάδιο Γ. Παπασιδέρη στο Κορωπί, ο σύλλογος Ηπειρωτών Κορωπίου διοργανώνει καλοκαιρινό πανηγύρι με την Ηπειρώτικη κομπανία του Ηλία Πλαστήρα. Στο τραγούδι ο δικός μας Δημήτρης Αχνούλας, με τη συμμετοχή της Ιωάννας Λεγάκη. Η είσοδος στην εκδήλωση κοστίζει 5 ευρώ, ενώ τα παιδιά μέχρι 18 ετών θα μπαίνουν ελεύθερα. Στο χώρο θα υπάρχουν ψητά σε πολύ καλές τιμές, καθώς και ποτά.

 

● Ακούμε μουσική και χορεύουμε χορούς της Ηπείρου. Ενταγμένη στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του ΝΠΔΔ του δήμου, είναι η εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Ηπειρωτών Δήμου Λαυρεωτικής «Ο ΠΥΡΡΟΣ» με τίτλο «Ακούμε μουσική και χορεύουμε χορούς της Ηπείρου». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ στο χώρο της ΑΚΕΛ στο Λαύριο.

 

● Ηπειρώτικο πανηγύρι από την Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου. Το 6ο Ηπειρώτικο Πανηγύρι διοργανώνει η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου «Ο ΠΥΡΡΟΣ» και προσκαλεί όλους τους Ηπειρώτες να παραστούν στην Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ, στο πάρκο της Νέας Ζωής. Η κομπανία του Γιώργου Κοστίνη θα διασκεδάσει όσους παραστούν, ενώ στο τραγούδι θα είναι ο Αντώνης Κυρίτσης. Το διοικητικό συμβούλιο θα αισθανθεί ιδιαίτερη χαρά με την παρουσία των Ηπειρωτών.

 

● Οι μαθητές του θεατρικού εργαστηρίου του Μακρυγιάννη παρουσίασαν έργο του Ρόμπερτ Φίσερ Την περασμένη Πέμπτη 16 Ιουνίου η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μακρυγιάννης» γέμισε ασφυκτικά από ένα καταπληκτικό κοινό που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το μοναδικό έργο του Ρόμπερτ Φίσερ «Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία» παιγμένο από τους μαθητές του Θεατρικού Εργαστηρίου του Συλλόγου. Μια πανέμορφη παράσταση όπου οι μικροί ηθοποιοί, καθοδηγούμενοι από την Θεατρολόγο κ. Έλλη Μάνθα καθήλωσαν το κοινό που ενθουσιάστηκε και απέδωσαν μοναδικά τους ρόλους τους.

 

● Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 12ο αντάμωμα των Ηπειρωτών Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 12o Αντάμωμα Ηπειρωτών Αν. Μακεδονίας και  Θράκης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016 στο κτήμα του Βασίλη Καρρά στην Καβάλα. Με την παρουσία 7 συλλόγων και  150 χορευτών από του Ηπειρωτικούς Συλλόγους του Έβρου, της Ροδόπης , της Καβάλας , της Δράμας ,των Σερρών, της Άρτας και της Πιερίας υπό τους ήχους του Ηπειρωτικού κλαρίνου του Νίκου Φιλιππίδη και στο τραγούδι τον Γιάννη Παπακώστα διασκέδασε μέχρι αργά το απόγευμα ο κόσμος που παραβρέθηκε με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Το παρόν έδωσε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Δόσης που καλωσόρισε τον κόσμο για την προσέλευση και αναφέρθηκε στο νόημα της εκδήλωσης και μεταξύ άλλων τόνισε την αναγκαιότητα αυτών των συναθροίσεων ηπειρώτικης παράδοσης, αλλά και ηπειρώτικου παραδοσιακού γλεντιού.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)