Η διαμονή των προσφύγων στα κέντρα φύλαξης, επομένως και στις περιοχές όπου αυτά υπάρχουν, δυστυχώς για τους ίδιους θα είναι για αρκετό χρονικό διάστημα, και θα διαρκέσει ενδεχομένως όσο η γενεσιουργός αιτία του προσφυγικού δεν εξαλειφθεί. Επομένως τόσο οι ίδιοι όσο και εκείνοι οι οποίοι έχουν αναλάβει την καλή διαμονή και προστασία τους, θα πρέπει να καταλάβουν ότι η αξιοπρεπής παρουσία τους στον τόπο διαμονής τους, δεν είναι κάτι που δεν τους αφορά. Η καλή συμπεριφορά των προσφύγων προς τις τοπικές κοινωνίες, είναι το πρώτο που θα πρέπει να δουν τόσο οι ίδιοι οι πρόσφυγες όσο και όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στο προσφυγικό. Από την άλλη θα πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες να δείχνουν ανά πάσα στιγμή την καλή τους διάθεση απέναντι στους πρόσφυγες, τους οποίους δεν θα πρέπει να θεωρούν ως εχθρούς, αλλά σαν ένα κομμάτι της δικής τους καθημερινότητας.

Θα πρέπει δηλαδή και οι πρόσφυγες να αποφεύγουν όσα στρέφουν εναντίον τους την κοινή γνώμη και τους ανθρώπους που μοιράζονται την καθημερινότητα, αλλά θα πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες, να δείξουν ότι δεν τα έχουν με τους πρόσφυγες, αλλά με όσους έχουν κλείσει τα σύνορα, εξαναγκάζοντας τους πρόσφυγες να ζήσουν σε μία χώρα και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, χωρίς οι ίδιοι να το θέλουν.

Εδώ είναι και η ευθύνη των πολιτικών παραγόντων της κάθε περιοχής και όλων των εμπλεκομένων με το προσφυγικό. Θα πρέπει να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να πειστούν ότι η κάθε χώρα και εν προκειμένω η χώρα μας έχει τους δικούς τους νόμους και κινείται με τους δικούς της ρυθμούς, αφού βασίζεται στα δικά της ήθη και έθιμα. Φυσικά μεταξύ των προσφύγων θα υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι αισθανόμενοι να ασφυκτιούν, θα προβαίνουν σε διάφορες ενέργειες που θα θεωρούνται ότι παραβαίνουν το νόμο –δεν είναι άλλωστε κοινωνία των αγγέλων όλοι οι πρόσφυγες. Αυτά τα λίγα περιστατικά θα πρέπει να απομονωθούν από την πλειοψηφία των προσφύγων, με τη βοήθεια φυσικά των υπεύθυνων πολιτικών παραγόντων.

Θα πρέπει όμως να μεριμνήσουν ώστε και οι τοπικές κοινωνίες να μην είναι εχθρικές απέναντι στους πρόσφυγες και να μη βαρυγκωμούν από την παρουσία τους, αλλά να τους συμπαρίστανται στα προβλήματά τους, όχι ως καλοί Σαμαρείτες, αλλά ως άνθρωποι των οποίων οι πρόγονοι έχουν βιώσει την προσφυγιά.

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)