Τα θέματα που απασχολούν τον περιφερειακό Τύπο της χώρας τέθηκαν στην Ημερίδα με τίτλο: «Περιφερειακός Τύπος: Σύγχρονες τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.

Κύριοι ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, ο επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αντώνης Σκαμνάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου Αντώνης Μουντάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων Μανώλης Χαλκιαδάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος.

Στην ημερίδα καταγράφηκαν οι απόψεις και οι προτάσεις των Ενώσεων του κλάδου προκειμένου να περιληφθούν στη μελέτη που διενεργεί η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές του Νομού του ΣΥΡΙΖΑ ΒάλιαΒαγιωνάκηκαι Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος ΑποκορώνουΧαράλαμπος Κουκιανάκης, εκδότες ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων από όλη τη χώρα καθώς και εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΥ.

 

Οι θέσεις της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου

“Περισσότερες από 50 εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες έβαλαν λουκέτο την τριετία 2011-2013, ενώ φέτος -από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα-, ήδη έκλεισαν τέσσερις”, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου Αντώνης Μουντάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα τα πλήγματα που δέχτηκε τα τελευταία χρόνια ο περιφερειακός τύπος:”Ηκατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των Ισολογισμών στις εφημερίδες, ο περιορισμός της διακίνησης φύλλων με τα ΕΛΤΑ σε μόλις 400, η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία λαθρόβιων φύλλων που κυκλοφορούν χωρίς φορολογική υπόσταση και χωρίς να πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις έκδοσης, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που πολλές εφημερίδες αναγκάστηκαν να κλείσουν την τελευταία πενταετία”.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. κατέθεσε τις θέσεις και τις προτάσεις της πολυπληθέστερης Ένωσης περιφερειακού Τύπο της χώρας, οι οποίες είναι:

*Πλήρης και διαφανής εφαρμογή της κατανομής του 30% των κρατικών διαφημίσεων στις εφημερίδες της περιφέρειας, με αποκλειστικό κριτήριο την ίση κατανομή. Επανασύσταση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής ως προς την ορθή ή μη τήρηση της ποσοστιαίας κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης του Δημοσίου και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

*Τον Δεκέμβριο του 2013 άνοιξε για πρώτη φορά το θέμα της κατάργησης της δημοσίευσης των διακηρύξεων. Τότε αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η σημερινή κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Γεροβασίλη, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “επιχειρείται ξανά η απαξίωση του περιφερειακού τύπου που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της μαζικής επικοινωνίας, υπηρετώντας την ενημέρωση και την διαδραστικότητα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Τα ίδια αναφέρθηκαν και στη Βουλή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2014, όμως τους τελευταίους 8 μήνες κάποιοι άλλαξαν στάση και μιλούν για κατάργηση της δημοσίευσης των διακηρύξεων ή την μείωση στις διαστάσεις και στην τιμή πόντου.

Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή του σημερινού καθεστώτος θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον περιφερειακό τύπο και μάλιστα χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος.

*Αποδείχθηκε στην πράξη ότι ο Νόμος 3548/2007 είχε πολλά κενά και στην εξέλιξή του εμφάνισε προβλήματα τόσο για τις περισσότερες από τις εφημερίδες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ή δεν επιθυμούσαν να μπουν στη σχετική λίστα και αναπόφευκτα οδηγήθηκαν στον μαρασμό, όσο και για αρκετές ακόμα που συμπεριελήφθησαν στη λίστα όμως επιβαρύνθηκαν οικονομικά χωρίς τα οφέλη τους να είναι ανάλογα.

Οι οικονομικές συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά από την περίοδο ψήφιση του Νόμου. Για το λόγο αυτό απαιτείται ένας νέος Νόμος που θα είναι προσαρμοσμένος στην οικονομικά δύσκολη εποχή και θα δώσει βαθιά ανάσα στον περιφερειακό τύπο. Έναν Νόμο που θα βασίζεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειας, αλλά και θα λαμβάνει υπ’ όψιν του τις ιδιαιτερότητες εθνικά ευαίσθητων περιοχών (νησιά Αιγαίου, Θράκη, Μακεδονία κ.α.).

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να οριοθετηθεί μια και καλή το ζήτημα του τρόπου πληρωμής των τιμολογίων των δημόσιων φορέων και ειδικά τον ΟΤΑ και ως προς το κόστος και ως προς το χρόνο αλλά και ως προς το ποιος πληρώνει τελικά τη δημοσίευση μιας διακήρυξης.

*Ζητάμε την επαναφορά της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες. Η απόφαση για μεταφορά των ισολογισμών στο διαδίκτυο αποδείχθηκε πέρα για πέρα λανθασμένη. Από τη στιγμή που καταργήθηκε η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες, οι περισσότερες εταιρείες ερμήνευσαν την απόφαση αυτή ως συνολική κατάργηση της υποχρέωσης. Η κατάσταση πλέον έχει ως εξής: ελάχιστες εταιρείες δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους στις εφημερίδες, όσο για εκείνες που δεν το πράττουν αποφεύγουν να τους αναρτούν στις ιστοσελίδες τους, κάτι που σύμφωνα με το νόμο συνιστά υποχρέωση. Την ίδια ώρα ελάχιστες εταιρείες έχουν μπει στο σύστημα του ΓΕΜΗ.

*Να ενταχθούν οι περιφερειακές εβδομαδιαίες εφημερίδες σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και σε ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ψηφιοποίηση αρχείων, ψηφιακές εκδόσεις, εξοπλισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, ρευστότητα ή και προσωπικό.

Από το 2007, που έτρεξε το ένα και μοναδικό πρόγραμμα ειδικά για τις εφημερίδες της Περιφέρειας, δεν έχει γίνει κάποια ανάλογη κίνηση.

Ζητάμε τη δημιουργία μιας επιτροπής, υπό την αιγίδα της Γραμματείας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα για τις εφημερίδες της περιφέρειας που θα βοηθήσει και την ηλεκτρονική τους ανάπτυξη αλλά και θα ενισχύσει την πιθανότητα εύρεσης και εκπαίδευσης προσωπικού.

*Κοινή πρόταση Ενώσεων Ιδιοκτητών και Δημοσιογράφων για την έγκριση προγράμματος ενίσχυσης – επιδότησης της απασχόλησης δημοσιογράφων στον περιφερειακό τύπο. Οι Ενώσεις Ιδιοκτητών να αποτελούν τον εργοδοτικό φορέα υλοποίησης αυτού του προγράμματος.

*Προγράμματα Φιλαναγνωσίας για σχολεία και συλλόγους. Επιδότηση των συνδρομών μας για Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και για Πολιτιστικούς Συλλόγους, καθώς ο εβδομαδιαίος Περιφερειακός Τύπος πρέπει να συνδεθεί άμεσα με την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό. Το μοντέλο αυτό έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, δίνοντας βαθιά ανάσα στις περιφερειακές εφημερίδες”.

Τέλος, ο κ. Μουντάκης αναφέρθηκε στην κατάργηση του Αγγελιοσήμου και την ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης, τονίζοντας: “Με την ένταξη στον Ενιαίο Φορέα διαλύεται το Ταμείο μας και παράλληλα εξανεμίζονται τα 900 εκατομμύρια ευρώ που έχει αποθεματικά. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν θα πλήξει τους μεγαλοεκδότες και μεγαλοκαναλάρχες του κέντρου, αλλά τους εκδότες της Περιφέρειας και το σύνολο των δημοσιογράφων της χώρας”.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)