● Είναι πολλοί οι φιλοξενούμενοι στο πρώην στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» Σύριοι πρόσφυγες που κάνουν μπάνιο στη λίμνη Ζηρού, χωρίς να ενημερώνονται για τους κινδύνους πνιγμού που ελλοχεύουν, καθώς τα νερά της λίμνης εκτός του ότι είναι πολύ βαθειά σε μερικά σημεία της, δημιουργούν και «βύραγκες» σε πολλά σημεία. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στα νερά της έχουν πνιγεί παιδιά. Για την αποφυγή του κινδύνου αυτού θα πρέπει να τοποθετηθούν πινακίδες που στη γλώσσα των Σύρων προσφύγων, στα Αραβικά δηλαδή, στις οποίες θα αναγράφεται η επικινδυνότητα της κολύμβησης. Οι πινακίδες που υπάρχουν -οι περισσότερες από τις οποίες είναι δυσδιάκριτες- είναι στην Ελληνική γλώσσα και την Αγγλική. Και φυσικά λίγοι είναι οι πρόσφυγες που γνωρίζουν την Αγγλική γλώσσα. Ας μεριμνήσουν οι υπεύθυνοι της φύλαξης των προσφύγων για την τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων.

Έχουμε πολλές φορές γράψει ότι δεν είναι κατάλληλη η θέση που κάνουν στάση τα λεωφορεία για να επιβιβάσουν ή να αποβιβάσουν επιβάτες, στον εθνικό δρόμο απέναντι από το γήπεδο. Η παραίνεση για αλλαγή θέσης της στάσης των λεωφορείων, ήρθε από συμπολίτη μας, ο οποίος κινδύνεψε και ο ίδιος να πέσει θύμα τροχαίου από άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο. Με ορατό τον κίνδυνο για τη ζωή των ταξιδιωτών, καλά θα είναι οι αρμόδιοι να δουν τι μπορούν να κάνουν για την αλλαγή της θέσης ή την υποχρέωση των οδηγών των λεωφορείων να σταματούν μέσα στον περίβολο χώρο και όχι επί της εθνικής οδού. Γιατί συμβαίνει ακριβώς αυτό. Τα λεωφορεία να σταματούν σχεδόν πάνω στο δρόμο, αφού είναι περιορισμένος ο χώρος στάθμευσης στη συγκεκριμένη θέση.

 ● Γράψαμε σε σχόλιο προηγούμενης έκδοσης ότι μπορεί και ο δήμος Ζηρού, αλλά και άλλοι δήμοι να κάνουν χρήση των μηχανημάτων του στρατού και των έμπειρων χειριστών τους και να καθαρίσουν τους δρόμους που πνίγονται από τη βλάστηση, αλλά και να ανοίξουν καινούργιους με πολύ λίγα έξοδα σε σχέση με τα χρήματα που δαπανώνται στη χρησιμοποίηση ιδιωτικών εταιρειών. Η είδηση ότι και οι κάτοικοι του δήμου Καραϊσκάκη του νομού Άρτας έμειναν ικανοποιημένοι και ενθουσιασμένοι από την παρουσία των μηχανημάτων και τη συμπεριφορά των χειριστών των μηχανημάτων, ενισχύει την άποψη ότι ο στρατός θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα επικοινωνίας στα ορεινά χωριά του νομού, αν το θελήσουν οι δήμαρχοι. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να χρησιμοποιηθούν μηχανήματα του στρατού μαζί με τους έμπειρους χειριστές τους για τη διάνοιξη του δρόμου Παπαδάτες-Ζερβό που είναι αδιάβατος. Και οπωσδήποτε θα μπορούσαν να διανοιγούν οι δρόμοι που οδηγούν τους λιγοστούς έστω κατοίκους στα χωράφια τους για να ποτίσουν ή να μαζέψουν τις ελιές τους και ότι άλλο παράγουν.

Την περίπτωση της χρήσης των μηχανημάτων του στρατού θα πρέπει να τη δουν όλοι οι δήμαρχοι. Είναι και αυτό μια προστασία των οικονομικών τους, που τα τελευταία χρόνια δεν φαίνεται να πηγαίνουν και καλά. Ακόμα και παραχώρηση δωρεάν από το στρατό μηχανήματος μπορούν να ζητήσουν.

 

● Πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε τα στάση των μέσων μαζικής ενημέρωσης (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, μεγάλες εφημερίδες), στην υπόθεση της χρηματοδότησης της εφημερίδας των Κυριάκου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που την είδηση πολλά εξ αυτών δεν την πέρασαν ούτε στα ψιλά της ειδησεογραφίας. Η χρηματοδότηση της εφημερίδας είναι γεγονός, όπως γεγονός είναι και το ότι για το δάνειο δεν καταβλήθηκε ούτε ένα σέντς και η τράπεζα το κατήγγειλε δέκα χρόνια μετά την δανειοδότηση.

Τι πιο «αντρίκιο» θα ήταν να βγει και να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι πήρε το δάνειο η εταιρεία και για διάφορους λόγους δεν το πλήρωσε, από του να δίνει την  εντύπωση στη κοινή γνώμη ότι όλη η οικογένεια των Μητσοτάκηδων είναι μπλεγμένη μέχρι το λαιμό στα θαλασσοδάνεια και παράλληλα γίνονται διαπρύσιοι κήρυκες της νομιμότητας. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε αυτό που διαδίδεται και γράφεται ότι τα μέσα ενημέρωσης που δεν έχουν την είδηση ούτε στα ψιλά της ειδησεογραφίας, έχει να κάνει με την ανταπόδοση της στήριξης που τους παρέχει το κόμμα του Μητσοτάκη.

Πάντως αν ήταν κανένας βουλευτής ή –το χειρότερο- υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που είχε πάρει δάνειο και δεν το πλήρωσε, όλα τα κανάλια και οι εφημερίδες θα είχαν βγει στα κάγκελα να διατυμπανίσουν το γεγονός.

 

● Στοιχεία από γειτονικό δήμο έρχονται να επιβεβαιώσουν όσα είχε γράψει η στήλη σε προηγούμενη έκδοση της «Φωνής». ‘Ότι δηλαδή αυτή η ιστορία με τους κάδους ανακύκλωσης, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια εικονική πραγματικότητα, με την οποία έμειναν όλοι ικανοποιημένοι. Και ο ιδιοκτήτης που πούλησε τους κάδους στους δήμους και οι δήμοι οι οποίοι ενημέρωσαν τους πολίτες ότι θα πρέπει να διαλέγουν τα απορρίμματα και να τοποθετούν τα ανακυκλώσιμα στους κάδους ανακύκλωσης και τα συμβατά στους άλλους κάδους. Πολίτης ο οποίος διάβασε το σχόλιο θέλησε να τεκμηριώσει την υποψία που αυτό περιείχε και ρώτησε υπάλληλο γειτονικού δήμου που ακριβώς γίνεται η διαλογή των απορριμμάτων και πού πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Η απάντηση που πήρε ήταν ήξεις –αφίξεις, αφού δεν ειπώθηκε ποιο είναι το μέρος που πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Ο πολίτης έμεινε με την απορία για τον χώρο συγκέντρωσης των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, αλλά με τη βεβαιότητα ότι τα απορρίμματα συλλέγονται όλα μαζί, ανακυκλούμενα και συμβατά και εναποθέτονται στο ίδιο σημείο χωρίς καμία διάκριση. Για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τσάμπα παιδεύονται οι νοικοκυρές και διαλέγουν τα οικιακά απορρίμματα.

Δεν ξέρουμε αν αυτό συμβαίνει σε όλους τους δήμους. Πάντως ο πολίτης είναι σίγουρος ότι συμβαίνει στον δήμο για τον οποίον έκανε το τεστ.

 

● Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει εκεί στο Mega και γιατί το άλλοτε κραταιό κανάλι βρίσκεται ένα βήμα από το χείλος του γκρεμού. Είναι όμως απορίας άξιο, γιατί οι ιδιοκτήτες του δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη τους για να σώσουν το κανάλι και το αφήνουν στην τύχη του. Μη δεν έχουν χρήματα; Αστείο μου φαίνεται. Το πιθανότερο είναι να είχαν συνηθίσει να σώζουν το κανάλι οι κυβερνώντες, που με ένα τηλεφώνημά τους έδιναν κάποια εντολή και το χρήμα έρρεε άφθονο. Τώρα αυτά έχουν σταματήσει και γι’ αυτό οι τράπεζες δεν «έχουν πλέον δίκιο», αλλά «είναι ύποπτος ο ρόλος τους». Οι τηλεθεατές βέβαια δεν κλαίνε για τους λιγοστούς άρπαγες της εξουσίας, που πηδούσαν ανάλογα με το κόκκαλο που τους πέταγαν οι εξουσιάζοντες. Λυπούνται μοναχά για την καθαρίστρια του σταθμού και όλους εκείνους που έπαιρναν λίγα χρήματα μισθό, ίσια-ίσα για να ζήσουν την οικογένειά τους. Οι άλλοι, οι παχυλά αμειβόμενοι, είναι σίγουρο πως κάτι «έχουν βάλει στην άκρη» για να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.

 

● Δεν φαίνεται να είναι και τόσο ρόδινα τα πράγματα στη νομαρχιακή οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στην Πρέβεζα, αν κρίνουμε με όσα ακούγονται και κυρίως με όσα έγιναν με τις πρόσφατες επισκέψεις των δύο στελεχών του κόμματος. Των βουλευτών Νίκου Κασαπίδη και Θεόδωρου Φορτσάκη. Τα προβλήματα άρχισαν να διαφαίνονται από την έγγραφη κατάθεση απόψεων για τα καλά και τα κακά της επίσκεψης του Νίκου Κασαπίδη στο νομό, από τον υπεύθυνο αγροτικού της νομαρχιακής επιτροπής Κουμπή και διογκώθηκαν με την επίσκεψη του κ. Φορτσάκη στην Πρέβεζα, όταν ο τοπικός βουλευτής Στέργιος Γιαννάκης δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επισκέψεων του κ. Φορτσάκη με τους φορείς, ενώ κατά την επίσκεψη του κ. Κασαπίδη στο νομό, ο Στέργιος Γιαννάκης ήταν παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις. Στην περίπτωση του Φορτσάκη μάλιστα ο Στέργιος Γιαννάκης δεν απηύθυνε χαιρετισμό στην κομματική συγκέντρωση που έγινε στην Πρέβεζα.

Φαίνεται ότι η όλη εσωκομματική κόντρα ξεκινάει από το ότι το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και μέλος του πολιτικού συμβουλίου Σπύρος Κυριάκης, έχει δηλώσει στους στενούς του συνεργάτες ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές, βρήκε δε κατάλληλη την ευκαιρία του ερχομού του Φορτσάκη στην Πρέβεζα, να καταθέσει τις απόψεις του σε τοπικά ζητήματα, στην κομματική συγκέντρωση, στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο Φορτσάκης.

Η κατάσταση αυτή έχει θορυβήσει τον βουλευτή Στέργιο Γαννάκη, ο οποίος θεωρεί ισχυρόν αντίπαλο τον Σπύρο Κυριάκη και εκτός αυτού, ο τελευταίος φέρεται να έχει τη στήριξη πολλών μελών της νομαρχιακής επιτροπής Πρέβεζας, αλλά και τη στήριξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Το πόσο βαθειά είναι η κρίση τοπικά στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή. Εκείνο που μπορεί μετά βεβαιότητος να εκτιμηθεί είναι ότι οι διαφωνίες δεν είναι ιδεολογικές, αλλά προσωπικές και σαν τέτοιες καταγράφονται από ανθρώπους που ανήκουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)